12 dolog, amit utálunk a karanténban

Az egész világ hadban áll. Egy láthatatlan ellenség naponta ezrével öli az embereket, létbizonytalanság uralkodik a társadalomban. Bár egymástól messze vagyunk, hiába különbözünk egymástól, és akármennyire is ellentétesek a céljaink, össze kell fognunk a túlélés érdekében. Szerencse, hogy sosem volt még ilyen könnyű megmenteni a Földet: hőssé válhatsz otthon, céltalanul ücsörögve a konyhában a hokedlin, megmentheted bárkinek a nagymamáját azzal, hogy sorozatokat nézel.

Egy kis válogatással szeretnék kedveskedni 2021 legemlékezetesebb pillanataiból: íme 12 dolog, ami miatt egyre kevésbé vagyunk lelkesek a karanténban.

 1. Elegem van abból, hogyha valamelyik barátom találkozni akar velem (értsd: álldogálni a hidegben,sétálgatni egy plázában), akkor nincs semmilyen kamu kifogás, amire hivatkozva lemondhatnám. Sor kerül a találkozóra, és ebből következik, hogy életemben nem voltam még ennyire képben a januári leárazásokkal.
 2. A home office az az állapot, amikor egyszerre lépsz be a Mennyország és a Pokol kapuján. Van annak egy bája, hogy fél tízkor még a melegszendvicsemmel hamuzom le a céges laptopot, de senkinek nem kívánom azt a lelkiismeret furdalást, amit egy végig xbox-ozott munkanap után élek át.
 3. Utálom, hogy kevesebb vagyok, mint ember. Amit csinálok, az én vagyok, a személyiségemet jellemzi. A hobbijaim elvesztek, nem tudok sportolni, nem tudok embereket megismerni, a kultúrához való kötődésem megrekedt annyiban, hogy 50 forintokat dobok be káromkodásonként egy perselybe, és nézhetetlen minőségű színházi felvételeket nézek a wc-n. Az eseménytelenség miatt általános téma, hogy ki milyen sorozatot nézett, mit fog megnézni, vagy van-e olyan sorozat, amit ajánlottak neki.
 4. Az influenszerek idegrendszerét is kikezdte az eseménytelenség. Lassan már nem marad olyan híresség, aki ne kezdett volna el rappelni vagy dalokat írni a koronavírusról. Alig várom már, hogy Vágó István is egy szabadszájú hip-hop videóval robbantsa fel az internetet.
 5. A jelenlegi szociális lehetőségek mellett a „boldog szülinapot!” köszöntés gyakorlatilag egy túlzó elvárás. Nem emlékszem, hogy torta, barátok és a jövőben említésre méltó pillanatok nélkül önfeledten szülinapoztam volna otthon.
 6. Életem legnemesebb pillanatai között volt az a szóbeli videochat-es vizsgám, amikor magamra öltöttem a legjobb ingemet, és erősen gondolkodóba estem, hogy kell-e az alsógatyánál több, vagy már azzal is túlöltözöm az eseményt, ha azt magamon hagyom.
 7. Egyik pályaorientációs előadáson vagy workshopon sem készítettek fel arra, ami a kijárási tilalommal beköszöntött, tehát arra, hogy a társadalmi ranglétra képzeletbeli csúcsán nem a programozók, a politikusok vagy a tőzsdespekulánsok foglalnak helyet. A legtöbb privilégiuma 2021-ben a pizzafutároknak van, akiknek a fényvisszaverős táskájukba pakolták az emberi jogokat. Kutya nélkül is bármikor kiléphetnek az utcára, és a jellegzetes piros pufi dzseki már jobban öltöztet, mint egy méretre szabott öltöny.
 8. Ha nem vagy párkapcsolatban, hatványozottan nehéz feladat a homeosztázis megélése. Nagy szokásunk a másik nem íriszében elveszni, és tény, hogy a maszk kiemeli a nők szemét, de ha erre rávesszük a télikabátot, akkor a legmosolygósabb italkimérő lány is egy orosz rulett. Kevesen vállalják be ezt, így a meglévő ismerősöket hívjuk el egy romantikus délutáni forralt boros belvárosi sétára. Egy like=egy ima azokért, akiket éppen ebben az időszakban keresett fel az exe.
 9. Amikor lélekszakadva 20:06 perckor hazaérek és bezárom a lakás bejárati ajtaját, akkor azt érzem, hogy „ma is sikerült léket vernem a jogállamiságba”.
 10. Mivel rettenetesen hiányzik a társasági élet, ezért ha találkozom egy olyan emberrel, akit egyébként kicsit sem kedvelek, akkor is nagyon lelkesen örülök a találkozásnak. Könnyű belefutni egy „Szia! De jó újra látni! Utállak! Holnap azért bejössz, ugye?” típusú beszélgetésbe.
 11. Hamarosan indul az online oktatás, és továbbra sem lehet majd megkülönböztetni a hangfelvétel alapján, hogy tulajdonképpen egy tanóra, esetleg egy túlvilági szellem megidézése zajlik. „Jelezz, ha hallasz minket Gábor!” Jó érzés lenne úgy kihagyni egy előadást, hogy elvárás, hogy ott legyünk. Nincsen semmi sportértéke annak, ha bekapcsolt gép mellett hajtom álomra a fejem, és nem nehéz belátni, hogy a szakmai fejlődést sem serkenti a beadandókra osztogatott megajánlott jegy.
 12. Mindenkinek van egy olyan barátja, aki imád nyaralós képeket kirakni. Az utazás iránti sóvárgás csak ront a helyzeten. 2010-ig visszamenőleg (az előtte készült képek nem olyan jó minőségűek, hogy irigylésre adjanak okot) gyakorlatilag bármelyik utazás kikerülhet, fokozottan bölcs idézetek kíséretében. Hálásan köszönjük, tudjuk, hogy király életed van.

Ahogy mostanában nekünk sem.

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Írd meg te is a sajátodat az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: