21 lecke a 21. századra

Yuval Noah Harari, izraeli kutató, történész, napjaink egyik legszélesebb körben idézett gondolkodója és sztárértelmisége. 2018-ban megírta a 21 lecke a 21. századra című könyvét, amely a szó legszorosabb értelmében világsiker lett: köteteit többek között Angela Merkel, Mark Zuckerberg és Bill Gates szorongatja.

Noah Harari, a 21 lecke a 21. századra című könyvében a jelent veszi górcső alá. Mégpedig azért, mert az emberiség a 21. század során olyan mérhetetlen kihívásokkal áll szemben, amelyekre eddig még nem volt példa a történelem során, és ha nem figyelünk eléggé, az az emberi faj átalakulásához, akár kihalásához is vezethet. „A pánik egyfajta hübrisz. Abból a nagyképű gondolatból fakad, hogy pontosan tudom, merre tart a világ: lefelé.” – írja Harari könyvében.

Nem mondom, hogy könnyű olvasmány, viszont hasznosabbat nem tudnék említeni. Semmiképp sem ajánlom 10 perces villamosozások során olvasni – én megpróbáltam, nem ment. Ez egy olyan könyv, ahol tényleg száz százalékban ott kell lenni fejben: olyan témákat veséz ki, amelyek milliárdok életére vannak hatással. A világ társadalmát leginkább formáló, és a jövőt legnagyobb valószínűséggel befolyásoló tényezőket veszi sorra. Ír a bevándorlásról, Istenről, a mesterséges intelligenciáról, a szabad akarat illúziójáról, a terrorizmusról, a tudatlanságról, az értelemről, sőt, az info- és biotechnológiáról is, ahol ez a mondat különösen megragadta a figyelmem: „az info- és biotechnológia összeolvadása hamarosan emberek milliárdjait taszítja ki a munkaerőpiacról, és aláássa a szabadságot és az egyenlőséget is”.

A könyv ráébreszt arra, hogy átlagemberként mennyire nem vagyunk képben a legújabb technológiai fejlesztésekkel, és arra is, hogy mennyire sebesen száguldunk bele egy olyan jövőbe, amire még nem vagyunk felkészülve. „Az egyszeri ember talán nem érti a mesterséges intelligenciát vagy a biotechnológiát, azt azonban látja, hogy a jövő lehagyja őt.” Részletesen kifejti, hogy az emberiség meglepően felkészületlen a robotipar, a mesterséges intelligencia korszakára: „Az embernek mindig is az volt az erősebb oldala, hogy feltaláljon valamit, nem az, hogy bölcsen használja azt.”

A könyv nem kioktat, inkább gondolkodásra sarkall. Tudatosan, vagy épp nem tudatosan, de kérleli az olvasót, hogy gondolkodjon, igenis járjon utána a dolgoknak. „Több milliárdan közülünk nemigen engedhetik meg maguknak az utánajárás luxusát, mivel fontosabb teendőik vannak: dolgozniuk kell, gondoskodniuk a gyerekeikről vagy éppen idős szüleikről. (…) Az, hogy az emberiség jövőjéről nélkülünk döntenek, mert minket lefoglal, hogy etessük és ruházzuk a gyerekeinket, sem minket, sem a döntéshozókat nem mentesíti a következmények alól.”

Nem egyszer történt meg, hogy egy oldal olyannyira tömény és sokkoló volt, hogy meg kellett emésztenem: csak bámultam percekig a fehér lapot és az olvasottakon kattogtam. Mert az olyan információ volt, hogy nem lehetett nem kattogni rajta.

Hogy kiknek ajánlom? Elsősorban azoknak, akiknek van hozzá szellemi ereje: Harari sok olyan információt és gondolatmenetet ír le gátlástalanul a könyvében, amik nyomasztóan hathatnak. Azoknak is ajánlom, akik képesek, és el is akarnak gondolkodni egy teljesen másik nézőponton. Akik nem félnek akár 30-50 évvel előre tekinteni. De legfőképp azoknak ajánlom, akik szeretnék jobban érteni, mi történik a világban.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a könyv, itt megrendelheted.

Fotó: 24.hu

További cikkek: