3 probléma, aminek megoldása a 20onévesekre vár

Sokat beszélünk személyes problémáinkról. A kapunyitási pánik, a lakhatási válság, a munkaerőpiacon való elhelyezkedés pályakezdőként mind olyan nehézségek, melyekkel így vagy úgy, de mindannyian szembesülünk valamilyen módon. De ezek olyan buktatók, amelyekkel egyénenként találkozunk és személyesen birkózunk meg. Vannak azonban kollektív problémák, melyek ugyanúgy mindenkit érintenek, azonban ezeknél jóval erősebben megjelenik, hogy az egész korosztályunknak általánosan, egyként kell fellépnie a változás érdekében. Én a mai 20onévesekre váró, általam legfontosabbnak gondolt három problémát emeltem ki.

A mentális egészséggel foglalkozni kell!

A szüleink generációjából sokan még úgy gondolják, hogy pszichológushoz a gyagyások meg az akaratgyengék járnak. Vagy a totál őrültek. Pedig ez egy olyan berögződés, amin nagyon sürgősen változtatni kell. Az információs társadalomban, amelyben az emberi kapcsolatok meggyengülnek, folyamatos elvárásokkal és túlterheltséggel találkozunk, egyre inkább felismerik az emberek, hogy egyedül nem képesek megküzdeni az eléjük kerülő akadályokkal, elakadtak, szoronganak. Pláne a pandémia utáni időkben lesz kritikus, hogy ki hogyan fog tudni megküzdeni a démonaival. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy változtassuk meg azt a szemléletet, hogy aki pszichológushoz fordul, az nem normális. Aki pszichológushoz fordul, az felismeri, hogy saját maga nem tudja megoldani a belső konfliktusait és elég bátor és bölcs ahhoz, hogy segítséget kérjen. Ugyanezt gondolom arról, hogy valaki felismeri az énidő fontosságát, igyekszik megelőzni a kiégést és a túlterheltséget. Ettől nem válik lustává, hanem felismeri a határait, ami nélkül ma fénysebességgel robogunk a mentális betegségek felé. Úgyhogy ezeknek a berögződéseknek a megváltoztatása ránk vár, legyünk nyitottak és érveljünk a prevenció mellett!

A technikát mi használjuk és ne az minket!

Az imént a minket felnevelő generációt említettem, most arra hivatkozom, akiket mi fogunk felnevelni vagy legalábbis nekik példát mutatni. A kilencvenes évek szülöttei azok, akik még nem úgy szocializálódtak, hogy elterjedtek voltak az okostelefonok, tabletek, hanem ezek a mi fiatalkorunkban kezdték térhódításukat. Így aztán fontos, hogy az a generáció, aki már ebbe beleszületik, milyen magatartásmintát sajátít el tőlünk. Nekik nincs másról tapasztalatuk, számukra az az etalon, hogy ezekhez az eszközökhöz hozzáférnek. Nekünk van viszonyítási alapunk, nekünk kell felelősen döntenünk arról, hogy mit és hogyan mutatunk meg arról, hogyan lehet szinkronban az online és offline világ. Ha mi elfelejtjük, hogy milyen érzés sorozatozás helyett olvasni, telefonozás helyett társasozni, chat helyett kiülni és beszélgetni, akkor ők nem fognak tudni felelősséggel választani.

Környezetvédelem, klímaválság és minden, ami természet!

A zero waste-életmód sokak fejében most is egy ökobaromság. A vegán étrend pedig csupán divatdiéta, akik pedig fajmegmentésről, környezetvédelemről beszélnek, azok menjenek dolgozni! Ez nem is szeretném túlragozni, hogy mit, miért, merre, szerintem magáért kell, hogy beszéljen a dolog. Ráadásul ez az a terület, amin, ha sürgősen nem változtatunk, a legnyilvánvalóbb jelekkel fog minket figyelmeztetni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy egyénenként igyekszünk minél inkább környezettudatosan élni, erre ösztönözni az ismerősi körünket és igen, ha kell, akkor vitába szállni és érvelni a szkeptikusoknak. Legfeljebb még egyszer lesemmirekellőzik a huszonéveseket. Mi baj lehet belőle?

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Küldd el te is a saját cikkedet az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: