30 nap alatt kezdhetsz új életet, ha akarsz

A napi rutin mókuskerekében könnyen unalmassá válhat az életünk. Monotonul telnek a hetek, mialatt halálra unjuk a hétköznapokat. A 30 napos kihívás segíthet kiszakadni, kitörni a szürkeségből.

30 nap más bőrében?

Biztosan hallottál már Morgan Spurlockról, az amerikai dokumentumfilm-készítők egyik kiemelkedő alakjáról, aki 30 Days című sorozatával vált híressé. A filmsorozatban Spurlock minden hónapban más emberek, embercsoportok életvitelét veszi át. Az egyik legnézettebb epizódban 30 napra börtönbe vonul, míg egy másikban minimálbérből próbál megélni. A 30 napos kihívások feloldották a szociális különbségéket és közelebb hozták Spurlockot a más élethelyzetben lévő, más életmódot folytató emberekhez. A dokumentumfilm-sorozat ihlette meg Matt Cuttsot is.

Matt Cutts Ted Talkjában arra ösztönzi az embereket, hogy 30 nap erejéig próbáljanak ki valami újat. A 30 napos kihívás motivál, hogy változtassunk egyhangú életünkön, és végre valami újba, valami másba kezdjünk. Ha szeretnénk, új hobbikkal színesíthetjük az életünket, vagy megszabadulhatunk a káros szokásainktól. A feladat egyszerű: csupán ki kell szabnunk valamit, amit 30 napon keresztül követni fogunk. Járhatunk gyalog munkába, félretehetjük a cigit vagy a kávét, esetleg 30 napon keresztül minden nap elmehetünk kocogni.

30 nap nem a világvége

Az emberek többsége azért fél változtatni, mert nem hiszi, hogy egy életlen át fenn tudja tartani a változást. Az újévi fogadalmak írását sem véletlenül hagyjuk ki annyian. Nem akarunk csalódást okozni maguknak azért, így inkább nem is próbálkozunk. A 30 napos kihívás legnagyobb előnye, hogy nem szól örökre. 30 napot fél lábon is kibírunk – gondoljatok csak a száraz- vagy a no-shave novemberre!

30 napig önuralmat gyakorolsz, de utána azonnal visszatérhetsz a régi életmódodhoz, ha az jobban bejött. Amennyiben nem élvezted, hogy biciklivel jártál munkába, újra autóba ülhetsz. Ha azt érezted, hogy jót tett a közérzetednek és a pénztárcádnak a káros szenvedélyek megvonása, folytathatod a cigimentes 30 napos kihívást. 30 nap után minden csak rajtad áll. 

30 napra akárki lehetsz

A 30 napos kihívásnak köszönhetően akármit kipróbálhatsz, amit csak szeretnél. Kiszakadhatsz az unalmas mókuskerékből, fejest ugorhatsz valami újba, valami izgalmasba. Az unalmas hétköznapok szinte észrevétlenül unalmas hónapokká, majd unalmas évekké növik ki magukat. A 30 napos kihívás segítségével egy kis fűszert és értelmet varázsolhatsz az életedbe. Te mit próbálnál ki 30 napra?

További cikkek: