5+1 inspiráló könyv vállalkozó szellemű nőknek

Karrier, női módra. Vajon van ilyen? Egy biztos: írásos anyagok tömkelege szól arról, ahogy a nők a férfiakkal kívánják összemérni “erejüket”, “hatalmukat”, és olyan átgondolatlan kérdésekkel példálóznak, amikben a kenyérkeresés és a gyermeknevelés fontossági sorrendjét pedzegetik – teljesen feleslegesen. Hogy miért is? Íme, 5 könyv, ami majd megmondja.

Szabó Edit – Gyengébb? ​Nem!

Szabó Edit könyvében 26 nőt ismerhetünk meg. Nőket, akik a borok világában mozognak, tehát kifejezetten azon a terepen, aminek élén leginkább férfiakat képzelnénk el. Ezek a nők különbözőek, hiszen van közöttük birtokigazgató, szőlész és borász is, egy valami azonban nagyon is közös bennük: mindannyian a szakma kiválóságai, akik őszintén mesélnek azokról a mindennapokról, sikerekről és kudarcokról, ami elindította őket ezen a hagyományosan nem nőknek szánt úton. A könyvet olvasván egyre inkább ki fog kristályosodni bennünk a gondolat: a gyengébbik nem igenis erős.

Corvina Kiadó, 2017

Sheryl Sandberg: Dobd be magad! – Nők több szerepben

Sheryl Sandberg, a Facebook alelnöke arról írt könyvet, hogyan lehet családanyaként is sikeres karriert befutni, és milyen akadályokat kell leküzdenie egy nőnek, ha vezetői ambíciói vannak – hiszen attól, hogy valaki édesanya lesz, még lehet egyszerre vezető is egy vállalatnál. Sheryl Sandberg önkritikusan elemzi, hogyan korlátozzák a nők – akarva-akaratlan – saját karrierjüket. Részletes könyvajánlónkat itt olvashatod el.

HVG Könyvek, 2013

Amber Hatch – Mindfulness ​szülőknek

A gyermekneveléssel járó stresszt egyáltalán nem könnyű kezelni, és bárki bármit mond, az anyukák – még ha nem is mutatják ki – hajlamosak erre idegileg rágörcsölni. Félreértés ne essék, ez a könyv nemcsak nőknek szól, legalább annyira érdemes férfiaknak is fellapozniuk, hiszen ez a párszáz oldal egy apró, de nagy mérföldkőnek számító betekintést nyújthat abba, hogy hogyan is érdemes megőrizni nyugalmunkat a kritikus helyzetekben. Amber Hatch praktikus könyve megmutatja, hogyan lehet megküzdeni a gyerekneveléssel járó nehézségekkel.

HVG Könyvek, 2017

Al Ghaoui Hesna – Félj ​bátran

Korunk egyik legnagyobb, leggyorsabban terjedő betegsége nem más, mint a félelem. De vajon mit tesz a félelem a saját kis világunkkal? Miként használja fel a média és a politika a félelmeinket arra, hogy gőzerővel manipuláljon bennünket és döntéseinket? Az újságíróként dolgozó Al Ghaoui Hesna pontosan erre keresi a választ könyvében: meg is fejti a félelem mai kor emberére mért hatását. Higgadt értelemre alapozva, tényekre fókuszálva adja át nekünk azt a tudásanyagot, amelyet a félelem aspektusaira épített. Kőkemény téma, egyáltalán nem könnyű tálalásban – Hesna saját életéből veszi a példákat.

Bookline Könyvek, 2019

Linda Babcock and Sara Laschever: Why Women Don’t Ask

Egy tanulmány szerint a férfiak négyszer annyit mernek kérni, mint a nők. Miért van ez? Hiszen ennek köszönhetően a férfiak könnyebben elérik, amit szeretnének: magasabb fizetést, jobb lehetőségeket, előléptetéseket. A könyvben a férfi és női tárgyalási stílusokat állítják szembe egymással, hogy megmutassák, több bátorsággal a nők is többet elérhetnek.

Princeton University Press, 2003

Melinda Gates – A nő helye

Bill és Melinda Gates 1994-ben házasodtak össze, együtt alapították meg a Bill & Melinda Gates Foundationt, ami a világ legnagyobb magánalapítványává nőtte ki magát. Ha már a Microsoftot a világ legjobb szoftvergyártójává tudták tenni, akkor az sem tűnik földtől elrugaszkodott ötletnek, hogy a világot is megjavítsák: az alapítvány globálisan foglalkozik a szegénység visszaszorításával és az egészségügyi rendszer fejlesztésével. Az utóbbi húsz évben Melinda Gates a világ legtávolabbi pontjain élő, súlyosan nélkülöző emberek megsegítésének szentelte életét. Munkássága alatt ráeszmélt, hogy ha elő akarjuk segíteni a társadalmi fejlődést, a nők elnyomását kell megszüntetnünk. A nő helye – változtassuk meg a világot a nők erejével! című kötet egy izgalmas dokumentum arról, hogy hogyan lehet sokszor apró változtatásokkal lavinákat elindítani egy olyan rendszerben, amit férfiak hoztak létre és működtetnek már sok száz éve.

Bookline könyvek, 2019

További cikkek: