5 leleményes persely-tipp

Emlékszem, milyen izgatottan gyűjtögettem az aprót a féltve őrzött dalmata formájú perselyemben, amikor kicsi voltam. Kissé ironikus, hogy gyermekként sokan több figyelmet fordítottunk a takarékoskodásra, mint most, nem? És akkor még csak szükségünk sem volt a pénzre, hiszen mindent betoltak a popónk alá.

Elgondolkodtam azon, hogyan népszerűsíthetnénk a persely-kultuszt a felnőttkorban is. Összeírtam néhány kreatív, vicces és hasznos persely-tippet, melyekkel az aprópénzt is megfoghatjuk.

1. Káromkodós persely

Több családban is láttam már, hogy a csúnya beszédet megbírságolják. Több szempontból is hasznos a káromkodós persely bevezetése: leszoktat az alpári beszédről, egymás megbüntetése gyakran szül vicces helyzeteket, nem utolsó sorban pedig némi pénzt is spórolhattok. Barátok között, családban vagy a pároddal egyaránt működik.

2. Felesleges negatív gondolatok perselye

A volt barátommal megbírságoltunk minden felesleges negatív gondolatot. Ha valaki értelmetlenül fröcsögött, károgott vagy nyavalygott, annak fizetnie kellett. Mivel egymás panaszairól kell eldöntenetek, hogy azok jogosak-e vagy sem, belefuthattok néhány vitába, ha még nem ismerik egymást eléggé vagy ha nem vagytok elég megértőek. Számunkra nagyon hasznos hagyományt teremtett a persely, mert sikerült a felesleges negatív gondolatokat kiirtanunk a hétköznapjainkból, (és mindig volt miből borravalót adnunk a pizzafutárnak).

3. Tematikus perselyek

Úgy tartják, hogy a takarékoskodásnak is megvan a maga pszichológiája. Elvileg, ha takarékszámláinkat elnevezzük a céljainkról, többször is meggondoljuk, hogy leemeljük-e róluk a pénzt feleslegesen vagy sem. Megéri tehát tematikusan spórolni, tematikus perselyekbe gyűjtögetni. Nyaralásra, autóra vagy új telefonra egyaránt külön spórolhatunk.

4. Az éves persely

Ideje megvenni a porcelánmalacot, aminek nincsen kimeneti nyílása. Egy év után szabadon feltörhetjük, de előbb semmiképp sem. Egy korábbi cikkben már írtam nektek arról, hogy hogyan spórolhattok meg egy év alatt 150 000 forintot könnyedén, szinte észrevétlenül. Minden héten félre kell tennetek egy előre megszabott összeget, ám ezek szerencsére egyáltalán nem földhöz vágóan magasak. Azt ajánlom, szerezzetek be egy nagy malacot, amibe összegyűjthetitek az egyéves kihívás eredményét.

5. „Amit nem vettem meg” persely

Huszonévesen egyre többször döntünk okosan, mielőtt felesleges vásárlásokra adnánk a fejünket. Oké, igaz, gyakran csak kényszerből nem vesszük meg magunknak az extrákat, de a végeredmény ugyanaz: bölcs választás. Érdemes nyitni egy perselyt, melybe beledobunk némi pénzt minden kihagyott vásárlás után. Jutalmazzunk meg magunkat azért a meg nem ivott plusz egy felesért, a meg nem vett századék pólóért vagy a teljesen felesleges újabb autóalkatrészért! Biztosak lehetünk benne, hogy az okosan ablakon ki nem dobott pénz a későbbiekben sem kerül elherdálásra, ha stabilan egy perselybe helyezzük azt.

További cikkek: