5 zseniális magyar film, amit feltétlenül látnod kell!

Az alábbiakban a magyar filmipar azon ékköveit gyűjtöttük össze, amelyeket mindenképp látni kell. Az 5 filmből álló lista szubjektív, bizonyára több magyar alkotásnak is lenne még itt helye.

Testről és Lélekről (2017)

Mit szólnál, ha találkoznál egy olyan emberrel, aki ugyanazt álmodja, amit te? Pontosabban: ha kiderülne, hogy mindketten ugyanabban az álomvilágban találkoztok éjszakánként? A film ezt a szituációt mutatja be a két főszereplő, Mária és Endre történetén keresztül, akik rájönnek, hogy álmaikban egy hóval borított erdőben szarvaspárként találkoznak. A gond csak az, hogy egyáltalán nem könnyű a való életben is megtalálni azt a szerelmet kettejük között, amit álmaikban szarvasként átélnek.

Kincsem (2017)

Blaskovich Ernő kicsapongó életet él, amikor egy nap élete lehetősége tárul elé: Kincsem, a csodaló képében. Ernőnek a csodalóval esélye van legyőzni régi ellenségét, von Oettingen bárót, apja gyilkosát, ám időközben menthetetlenül beleszeret ellensége lányába, Klara von Oettingenbe. Vajon a bosszú vagy a szerelem fog győzedelmeskedni? A film egyébként igaz történet alapján készült: a Magyarországon tenyésztett, angol telivér szülőktől származó versenylovat „a legyőzhetetlen csodakanca” névvel emlegették, Európa többé részén pedig „Hungarian miracle” titulussal illették. A ló egyetlen egy futamot sem vesztett el, sikert sikerre halmozott a versenypályákon.

Saul fia (2015)

A Saul fia az auschwitzi Sonderkommando egyik fiktív magyar rabjának, Saul Ausländer történetét meséli el. A cselekmény 1944. október 7-8-án játszódik Auschwitz-Birkenauban. A saját kivégzésükre váró munkásokat arra kényszerítik a nácik, hogy vegyenek részt a tömeges megsemmisítés áldozatainak elégetésében és hamvaik szétszórásában. Saul az egyik halott gyermekben saját fiát ismeri fel: elhatározta, hogy megmenti a gyermek testét a hamvasztástól. Egy rabbival veszi fel a kapcsolatot, akivel titokban, tisztességes körülmények között szeretné eltemetni fiát. Mindeközben a Sonderkommando tagjai fellázadnak, lerombolják a krematóriumot, ám Saul menekülés helyett fia végtisztességét tűzi ki egyetlen céljának.

Köntörfalak (2009)

A Köntörfalak egy férfi és egy nő teljesen véletlen találkozásának a története. Egy pesti éjszakában, a belvárosban szóba elegyedik egymással két vadidegen: eleinte úgy tűnik, hogy a mackós alkatú Zolinak nincs esélye a csinos Esztinél, azonban a férfi kitartó rámenőssége végül megtérül. Kis küzdelem árán, de egy lakáson kötnek ki, ahova egyszer csak betoppan Eszti bátyja, Gábor is. Gábor azonban egyáltalán nem ismeretlen Zolinak: ő az, akivel felesége hosszú évekig csalta. A szereplők előtt végül olyan titok kerül felszínre, ami mindhármuk életét meghatározza.

A Viszkis (2017)

A film Ambrus Attila, a „Viszkis rabló” történetének szolgál alapjául. Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nőtt fel, zűrös javítóintézeti éveket hagyott a háta mögött, amikor Erdélyből Magyarországra szökött. A legnagyobb vágya az volt, hogy jégkorongos legyen: sikeresen be is került egy jégkorongcsapatba. A pénz azonban továbbra is gondot okozott az életében, de hamar rájött, hogy gyorsaságát és precizitását a kapun kívül is kamatoztathatná. Egymás után kezd bele az utazási irodák, a posták és a bankok kifosztásába. Az utolsó akciója azonban kudarcba fullad: egy nyomozó kezei közé kerül. A történet azonban korántsem zárul le a Viszkis elfogásával.

További cikkek: