5 tulajdonság, amit már tegnap el kellett volna tanulnunk a filippínóktól

Életem második ázsiai útján a Fülöp-szigetekre látogattam. Fogalmam sem volt, mire számítsak, mindenesetre jó utazóhoz mérten teljes kíváncsisággal és nyitottsággal vetettem bele magamat a kintlétbe. Utólag azt mondhatom, jó döntést hoztam, hogy spórolt pénzem egy részét a filippínók hazájában költöttem el, ugyanis mentalitásukkal megismerkedve csak profitálni tudtam. Íme, 5 dolog, amit szerintem hasznos lenne mindannyiunknak eltanulni tőlük.

Pozitívak, vidámak és van humorérzékük

Nem szoktam szidni a magyar mentalitást, így most sem áll szándékomban, de azt hiszem, mindannyian egyetértetek velem, ha azt írom: nem mi vagyunk a legpozitívabb, legvidámabb nép ezen a bolygón, búvaltoszottságunkról viszont akár még híresek is lehetnénk. A magyar emberek arcára kiülő téli depresszió elől januárban menekültem a Fülöp-szigetekre, ahol 30 fok, tűző napsütés, kiváló humorérzék és vakító fehér mosolyok fogadtak. Szomorú filippínóval nem volt dolgom, egytől egyig mindannyian majd kicsattantak a jókedvtől. Persze, mondhatnátok, hogy nincs nehéz dolguk a mérhetetlenül nagy mennyiségű D vitamin társaságában, mégis azt hiszem, ennél többről van szó. Életkörülményeik jóval rosszabbak, mint egy átlag magyaré, ők mégis igyekeznek a legrosszabbnak tűnő dolgokhoz is mélyről jövő pozitivitással viszonyulni. 

Akármikor, akárhol dalra fakadnak

Olykor még a zuhany alatt sem vagyok képes önfeledten énekelni. Egészen a Fülöp-szigetek-i utazásomig ezt nem gondoltam problémának, most viszont, hazatérve a ritmustalan, dallamtalan hétköznapokba javítandó hibaként tekintek rá. Utamról visszaérve dúdolgatva sétáltam az Auchan sorai között, amikor feltűnt, hogy néhányan furcsán néznek rám. A francba is, máskor daloljatok velem! Nem túlzok, ha azt mondom, a filippínók mindenhol énekelnek. De tényleg mindenhol: az utcán, a buszon, a bankban, az étteremben, a tengerparton, a volán mögött. Énekelnek, és nem érdekli őket, jó-e a hangjuk vagy sem, hogy hallja-e őket valaki vagy sem, sőt. Ha úgy van, együtt énekel az egész busz a sofőrrel – mert miért ne? A zene telis-tele van pozitív energiákkal, és a szigetlakók rendesen ki is aknázzák azokat. 

A család az első számukra

A filippínóknál a család elöl, ha nem legelöl, szerepel az értékek listáján. Több olyan emberrel is találkoztam, akiknek nem csupán 1-2, de 6-7 gyerekük is volt. A Fülöp-szigeteken a nagy létszámú családok együtt élnek, gyakran nagyszülők, nagynénik, nagybácsik is egy háztartáshoz tartoznak. Ráadásul az idősek ápolását a fiatalabb generációk kötelességének, nem pedig az idősek gondozására létrehozott intézmények feladatának tekintik. A család az első, mindenekfelett áll. 

Szorgosabbak, mint a hangyák

Míg mi olykor a heti két szabadnapot is keveselljük, addig a filippínók egyért is hálásak. Sok olyan szigetlakóval találkoztam, akik szemrebbenés nélkül közölték, hogy heti hét munkanapjuk van. „De csak reggel hattól este hatig tart a munkaidő” – vetette oda nekem nemes egyszerűséggel egy 50-es apuka. És az igazán durva az, hogy mindezt tényleg pozitívnak gondolta, hiszen este hétkor hazamehet a hét szép gyermekéhez, és a heti hét nap munkának köszönhetően eltarthatja őket. A filippínóknak nem derogál a munka, és nem hagyják, hogy az elfoglaltság jókedvüket szegje. Többé már nem is arra vágyom, hogy olyan szorgos legyek, mint egy hangya. Sokkal inkább olyan dolgos akarok lenni, mint egy filippínó.

Befogadók és kedvesek

A filippínó vendégszeretet világszerte híres – nem véletlenül. Srí Lankával ellentétben nem azt tapasztaltam, hogy az emberek csupán addig kedvesek, míg a pénz szagát érzik rajtunk, turistákon. Akkor is segítenek, ha nem kérjük, akkor is segítenek, ha egy peso hasznuk sem lesz rajta. Hihetetlenül kedvesek és befogadók, ráadásul érdeklődők is. Akarják tudni ki vagy, honnan vagy és mit keresel a szigeteiken. Észrevételeim szerint nem csupán a turistákkal, de egymással is kedvesek. Szeretném azt hinni, hogy életvidám, pozitív mentalitásuk melegszívűségük hozományaként van jelen, és talán ha mi is hasonlóan barátságosak lennénk, belénk is több mélyről jövő vidámság szorulhatna.

Azt javaslom, legyünk egy kicsit mind filippínók! 

További cikkek: