6 ok, amiért Brugge, a meseváros, rajta kell legyen az utazási bakancslistádon

Hogy miért érdemes Brugge-be ellátogatni? A válasz egyszerű: a város lüktetéséért. Az utazási irodák  valószínűleg nem ezzel a felhívással operálnak, így feltételezem, ez még nem elegendő ahhoz, hogy a következő hétvégén már egy megpakolt hátizsákkal a hátatokon utazzatok a flamand ékszerdobozba. Épp ezért következzék egy szubjektív lista arról, hogy mi az, ami miatt Brugge-t, Nyugat-Flandria célpontját fel kell írnotok az utazási bakancslistátokra – méghozzá az elejére.  

Tapintható történelem

Brugge, a meseváros – ilyen szövegkörnyezetben találkoztam először Brugge nevével, ami, nem tagadom, egyből felkeltette az érdeklődésem. Már aznap este megvettem egy jó árban kifogott repjegyet, és alig vártam, hogy két hét múlva tényleges valójában is megtapasztalhassam azt az úgynevezett mesevárost. Nem csalódtam.

A város magja szinte sértetlenül őrződött meg a középkor óta: a zegzugos macskaköves utcák, a palackzöld vizű csatornában úszkáló hattyúk, az apró kapualjak, a piacterek, a szendergő parkok mind elintézték, hogy úgy érezzem magam, mintha egy időutazáson vennék részt. Brugge fénykora a 16. században véget ért, a város a következő 500 évben megállt a fejlődésben, ennek okán bármerre is induljunk, olyan lesz, mintha a múltban tennénk sétát. Az óvárosban több mint 2000 műemlék őrzi az évszázadokkal ezelőtti városkép megőrzött állapotát.

Gofri, csokoládé, bonbon: megtalálsz mindent, ami kalória  

A belgák híresek édesszájukról, hihetetlen mennyiségű csokoládét fogyasztanak és gyártanak évente. Szinte minden utcasarkon található egy falatnyi gofrizó vagy édességbolt, hogy a belga gasztronómia csodáit bármikor, akár séta közben is élvezhessük.

Megtestesült romantika: hajókázások, lánykérések, hattyúk

A városnéző csónakokból új nézőpontból fedezhetjük fel a várost: olyan részekre is eljuthatunk, amiket gyalogszerrel biztos nem fedezhettünk volna fel. A hajókázástól anyagilag sem kell tartani: 8 eurót kell fizetni egy fél órás útért. Brugge egyébként nagyon népszerű a lánykérések terén is: számos legény dönt úgy, hogy ebben a romantikus mesevárosban fogja megkérni álmai nőjének kezét.

Nem kell se térkép, se Google Maps!

Brugge-ben talán az a legjobb, hogy céltalan kószálással is bejárható, nem szükséges térképpel, vagy Google Mapsszel vesződni – sőt, mondhatni tilos! Így lehet a legkönnyebben felfedezni kis utcarészeket, hidakat, belső kerteket, hangulatosabbnál hangulatosabb helyeket, tölgyfaasztalos vendéglőket, romantikus zegzugokat.

Programrengeteg

Ha a hajókázást és a céltalan csatangolást, gyönyörködést megunnánk (nem fogjuk), még mindig tömérdeknyi programlehetőség tárul elénk: a legszebb panorámáért 366 lépcsőfokot kell megtennünk a Belfort harangtoronyban, a Szent Vér-bazilikában pedig egy csepp is található Krisztus véréből. Bár maga a város olyan, mint egy szabadtéri középkori múzeum, nem árt pár valódi múzeumba is betérni: a Gyémánt múzeumban a drágakőkészítés kulisszatitkait ismerhetjük meg, a Choko Story múzeum pedig a megrögzött édesszájúaknak kedvez. A sörimádók se keseredjenek el, Mekkájuk az úgynevezett Brewery De Halve Maan, ahol a sörfőzés fortélyait mutatják be – természetesen kóstolóval.

A város lelke

Nem tudom, hogy minden városnak van-e lelke: Brugge-nek kétségtelenül van. És azt sem tudom, hogy vajon a nyugodt légkör, a régiesség, a vízcsobogás, a békésen úszkáló hattyúk vagy talán a séta közben elmajszolt praliné teszi bele azt a megmagyarázhatatlan pluszt ebbe a városba, amivel rendelkezik, de egy biztos: alig várom, hogy visszatérhessek.

További cikkek: