8 dolog, amit Kobe tanított és taníthat nekünk – Köszönjük, Fekete Mamba!

Kobe Bryant. Kosárlabdázó. Többszörös NBA-bajnok. Többszörös Olimpiai bajnok. Többszörös All-Star válogatott. Többszörös NBA-gólkirály. Író. Egy Oscar-díjas animációs kisfilm atyja. Négy gyermek édesapja. Férj. Példakép.

Sok minden volt a világnak Kobe Bryant, nevét talán azok is mind ismerték, akik kosárlabdát sem tartottak még soha a kezükben. 2020. január 26-án, tragikus körülmények között a fényes csillag, idő előtt, kihunyt. Őt idézve, rá emlékezünk most.

A lustaság nem menő

„Nincs jó kapcsolatom a lusta emberekkel. Más nyelvet beszélünk. Nem értem, és nem is akarom érteni őket.” Kobe Bryant nem a szerencsének köszönheti eredményeit. Világéletében keményen dolgozott és küzdött, munkába fektetett energiái pedig valóban megtérültek. Akárhányszor a videójátékokat, a Netflixet vagy bárminemű tunyaságot választasz ahelyett, hogy az álmaidat építenéd, jusson eszedbe, hogy Kobe Bryant nem beszélte a lusta emberek nyelvét.

Bukás után még jobban kell akarni

„Amint megtudod, milyen érzés a bukás, meglesz az eltökéltséged a sikerhez.” Legyünk őszinték, elbukni szar érzés! Mégis kevés motiválóbb dolog van ennél. Amint tudjuk, látjuk és tapasztaljuk, mi az, amit nem akarunk, eltökéltebben vehetjük célba azt, amit viszont nagyon is szeretnénk.

Bárki lehetsz, aki lenni akarsz

„Arra inspiráld az embereket, hogy bármit is akarnak csinálni, abban a dologban nagyszerűek tudnak lenni!” Nekünk, 20onéveseknek kifejezetten jól esik, ha újra meg újra emlékeztetjük magunkat a tényre, miszerint lehetünk azok, akik lenni szeretnénk. A hangsúly az akaráson és a cselekedeteken van, no meg persze azon, hogy magunk mellett másokat is támogatnunk kell céljaik elérésében. 

Magunknak kell bizonyítanunk

„Soha nem akartam másoknak bizonyítani. Mindig magamnak akartam megfelelni.” Az álmainknak nem lehet közük a megfelelési kényszerhez. Magunknak kell bebizonyítanunk, hogy akármire, amit a fejünkbe veszünk, képesek vagyunk. Nem a szüleinknek, nem a szerelmünknek, nem a barátainknak, nem a középiskolai ellenségünknek, hanem magunknak.

Nem elég dolgozni

„Nem a munkával töltött órák, sokkal inkább azok a munkaórák számítanak, amikor az elméd valóban jelen volt a munka alatt.” Erről eszembe jut a hörcsög, aki ugyan szőrcsomókat izzad ki magából, miközben a mókuskerékben fut, de valójában teljesen céltalan és egy lépést sem jut előre. Nem elég csinálni, jól kell csinálni!

Nem szabad félni

„Ha félsz a bukástól, minden bizonnyal el is buksz majd.” Nem félni, hanem cselekedni kell. Haladni előre, küzdeni, harcolni, tenni. Álmaink beteljesítése, céljaink elérése pont erről a vakmerő haladásról szól. Nem a félelmekről, nem a kételyekről.

A meghátrálás nem opció

„Amint feladsz valamit, megteremted a lehetőséget, hogy valaki más helyetted érje el azt.” A méltán neves példaképek nem megfutamodásukról híresek. Senki nem állítja, hogy a siker könnyen jön, de a feladás minden akadály során a lehető legrosszabb döntés, mely mellett letehetjük a voksunkat.

Nem kell megfeledkeznünk a legendákról

„Hősök jönnek-mennek, de a legendák örökké élnek.” Így igaz, Kobe! Téged sem felejtünk majd. Kívánjuk, hogy a kislányoddal együtt vidáman zsákoljatok az összes angyal glóriájába! Ég veletek! 

További cikkek: