9 film, amit minden férfinak látnia kell

A kép forrása: http://themetaplex.com/

Ugyan nőként írom ezt a válogatást, de ne aggódjatok, a listát csak a férfi ismerőseim megkérdezése után állítottam össze. Szerintük az alábbi filmek megfogalmaznak olyan tanulságot, amit előbb-utóbb minden férfinak be kellene fogadnia és meg kellene értenie.

Rossz versek

Kezdjük rögtön egy magyar filmmel, mert filmes listáinkról legtöbbször lemaradnak a hazai alkotások, pedig hiányukat nem indokolja semmi sem.  A Rossz versek a férfiak és a szerelem kapcsolatát mutatja be letargikus, ironikus, parodikus és vicces stílusban egyszerre. „A szerelem egy csoda, ami nem múlik el” – fogalmazódik meg a film kulcsmondata, melyet a főszereplő felcseperedése során megállás nélkül értelmezni próbál.

 

Az élet szép

Ha van film, ami még a kőszívű férfiakat is garantáltan megérinti, az ez az olasz filmdráma. A történetben egy félzsidó férfi kisfiával együtt koncentrációs táborba kerül, ahol a borzalmak elviselése érdekében elhiteti gyermekével, hogy minden, ami történik velük, csupán egy izgalmas játék része. Apaságról, önzetlenségről és pozitív gondolkodásról egyaránt sokat tanít a film.

 

A Wall Street farkasa

Jordan Belfort mélyszegénységből tör a csúcsra, egyszerű mentalitású fiúból válik pénzéhes arrogáns barommá. Ha a nőkkel és a függőségekkel való kapcsolatait nem is éri meg mintaként kezelni, a vállalkozói attitűdjéből megéri ellesni ezt-azt. A film sokat üzen a pénz hatalmáról és óva int, hogy ne hagyjuk tönkremenni miatta az egész életünket.

 

Social Network – A közösségi háló

A Facebook alapításának története nem kevés tanulságot fogalmaz meg mind az üzleti-, mind a szociális életről. Mark Zuckerberg szociális akart lenni, létrehozta hát a közösségi hálót, de valójában csak egyre több embert mart el maga mellől. Vajon érdemes átgázolni másokon, sőt, olykor még a saját barátainkon is azért, hogy gazdagok lehessünk? Ilyen és ehhez hasonló elgondolkodtató kérdéseket tesz fel nekünk a film.

 

Életrevalók

Egy hihetetlenül pozitív és vidám történet ez, mely valójában tragikus eseményekből táplálkozik. Az élet olykor kegyetlen és igazságtalan, a francia film sem próbálja véka alá rejteni a valóságot, csupán megpróbálja bebizonyítani, hogy minden külső körülmény ellenére is lehetünk nagyon boldogok, hogy kihozhatjuk az életből a maximumot.

 

Út a vadonba

A férfiaknak is szükségük van a magányra, sőt. Olykor másra sem vágynak jobban, mint hogy elmeneküljenek a hétköznapokból, kiszabaduljanak a modern világ fogáságból. Az elvonulással semmi baj sincsen, de mielőtt mellette döntötök, azt javasoljuk, tanuljatok Christopher hibájából.

 

Sráckor

A Sráckor egy korszakalkotó film, mely a felnőtté válásról szól. Mivel a filmhez valóban több éven át figyelemmel kísérték egy fiú életét, így ennél élethűbb filmet aligha forgathattak volna egy férfi cseperedésének történetéről. Azt mondhatnánk, hogy a film maga nem szól semmiről, de valójában pont hogy magáról az életről szól, a maga nemes természetességében.

 

8 mérföld

Minden pillanat egy esély arra, hogy változtassunk, hogy kitörjünk, hogy nagyot alkossunk. A legesélytelenebbnek tűnőkből is válhatnak nagy emberek, a legsötétebb nyomornegyedekből is van lehetőség kiszakadni. Kitartásról, küzdésről és sorsról garantáltan sokat tanít Eminem filmje.

 

A boldogság nyomában

Újabb motiváló film az álmok valóra váltásáról és a kitartásról. A benne szereplő apa minta is követendő lehet, így azoknak a férfiaknak, akiknek nem volt lehetőségük egy rendes apa mellett felnőniük, mindenképpen hasznos lehet, ha ilyet is látnak, mielőtt gyereknemzésbe fognak.

További cikkek: