A CEU-ügy – Ami minden fiatalt érdekel

A CEU-ügy 2017 márciusában kezdődött el, amikor a kormány a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezte. A módosítást pár nappal később a parlament meg is szavazta. Az új szabály szerint külföldi egyetemek csak akkor működhetnek Magyarország területén, ha az anyaországban is végeznek akkrediált oktatási tevékenységet, valamint jelenlétüket államközi megállapodás is megerősíti.

Miután kiderült, hogy a kormány nem írja alá a CEU budapesti maradását biztosító megállapodást New Yorkkal, megkezdődtek a nagyobb mozgolódások. Ha decemberig sem történik változás, a CEU jövő szeptembertől Bécsbe költözik.

A Momentum Mozgalom október 26-ai időpontra tüntetést jelentett be a CEU-épülete elé. Közleményükben ezt írták:

„Magyarország kormányának egyértelmű szándéka, hogy harcoljon a tudás ellen. Harcoljon az ellen, hogy hazánk önállóan gondolkodó, tudásra vágyó emberekből álljon. A legújabb bizonyíték erre a CEU elüldözése az országból. Ott, ahol a kormány egyetemeket üldöz el az országból, egyetemi szakokat tilt be, oktatókat lehetetleníti el, ott semmi és senki nincs biztonságban. Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, mert bárhol utolérhetnek, bárhova utánunk nyúlhatnak. Bármit lerombolhatnak, ami az útjukba kerül. Ezért a Momentum utcára hív, cselekvésre szólít. Tüntetést hirdet a CEU elé, hogy ismét teret adjon a tiltakozásra a kormány ellehetetlenítő intézkedéseivel szemben.”

2018 októberében a CEU-épülete elé szervezett tüntetésen egy-két ezer fiatal felnőtt jelent meg. Az első felszólaló a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Berg Dániel volt:

“Fontos megmutatunk, hogy vannak még emberek ebben az országban, nem is kevesen, akik értékként tekintenek erre az egyetemre, és az itt végzett tudományos munkára is.” Beszédéből kiderült, hogy szülei disszidáltak, nem akartak elnyomva élni. Ő maga a hazaszeretet és az itthoni tanulás iránti vágy miatt költözött haza.

Az utolsó felszólaló a Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András volt, aki beszédében így szólt:

“Orbán Viktor fél tőletek, ezért üldözi el a CEU-t, ezért teszi tönkre a magyar oktatást” – jelenti ki. “Magyarok tömegeitől veszik el a korszerű tudás lehetőségét. Magyarok tömegeinek törik össze álmaikat, magyarok tömegei mennek külföldre dolgozni, elhagyva a családjaikat” – hangoztatja a továbbiakban.

November 16-ra újabb demonstrációt jelentettek be az Egyetem térre. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az Index megkeresésére a következőt nyilatkozta: “nem az számít, ki hova lép be, hanem hogy közösen eredményeket érjünk el és reményt adjunk az embereknek. Örülünk, hogy nem csak nekünk fontos a CEU sorsa, hanem mindenkinek, akinek számít a tanszabadság”.

További cikkek: