A diszkriminációt nem a vendéglátóegységek találták ki – Egy kommentháború margójára

Ahogy az annak rendje és módja szerint várható volt, a szabadságot jelentő kis zöld plasztikkártya és az ennek birtokában visszanyerhető alapvető jogok alaposan felkavarták a koronavírus jelentette poshadó mocsarat kis országunkban.

A legújabb jogszabály

Az úgynevezett „ütemezett nyitás” értelmében fokozatosan használatba vehetők a november óta hét lakat alatt őrzött intézmények és szolgáltatások, de szigorúan csak azon állampolgárok számára, akik rendelkeznek érvényes védettségi igazolással.

Valljuk be derekasan, a jelen helyzetben érvényes jogszabályok erősen nélkülözik az értelem leghalványabb szikráját is, mint ahogy azt már megszokhattuk. A fennálló szent pillanat elérkeztére a vakcina szó első megformálása óta számítani lehetett – meglepett tehát nem vagyok, ellenben tajtékzom. Idegszálaim görcsös rángásán úrrá léve megpróbálom kulturáltan cizellálni a véleményemet a témáról.

Az oltás önkéntes, ééérteem?

Kezdjük azzal, hogy ennél a gyáva és rendkívül alantas módszernél még az is tisztább és tiszteletreméltóbb volna, ha Gulyás Gergely vizenyős kék szemét harciasan a kamerákra szögezve elharsogná az egyik Kormányinfón: az oltakozás bizony kötelező, csicskák. Csakhogy országunk kormányának keresztény erkölccsel táplálkozó jeles képviselői ehhez túl gyávák és túl okosak.

Túl okosak, ugyanis az oltást követően – esetleg – fellépő semmilyen következmény vagy mellékhatás sem terhelheti szikkadt, szurokfekete lelküket, hiszen a vakcinát beadatni nem volt kötelező. Mosom kezeimet, ahogy az a „P” betűs egyén mondta volt. Post Malone, azt hiszem.

Mindezt ama világos állásfoglalás ellenére, amelyet az Európa Tanács adott ki még februárban, miszerint: „Az emberi jogok tiszteletben tartása miatt az embereket nem szabad a COVID-19 oltás beadására kényszeríteni, és nem különböztethetőek meg hátrányosan azok, akik nem oltatják be magukat – utalva itt az oltásigazolás hiányából fakadó lehetséges korlátozásokra.”

Tehát, amely állampolgárok zsebében kinyílik a bicska a de facto megkülönböztetés láttán, azoknak innen üzenem, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán tevékenykedő, fúziós jazz rajongó szemüveges demokraták örömmel foglalkoznak az üggyel – mert ez bizony jogtalan.

A vendéglátósok új szerepben

A következő aspektus, amely mindenképp említést érdemel, az az, ahogy drága döntéshozóink a különböző szolgáltatások és intézmények üzemeltetőit kényszerítik a rendőrség hálátlan szerepébe, rájuk testálva ezzel a törvények betartatásának mázsás súlyát. Ugyanis mindenkinek saját felelőssége ellenőrizni, hogy a bent fogyasztó vendég, az cirkuszba igyekvő apuka vagy a színház kapuját átlépni kívánó néző rendelkezik-e ama bizonyos varázsos zöld kártyával. A szóban forgó rendelet be nem tartása pedig hárommillió forintos pénzbírságot és egy év bezárást vonhat maga után. Barátságos, igaz?

A fehér tálca az új sárga csillag

Ennek függvényében tárgyaljuk a jelenséget tovább. Május negyedik napján keltezett hír, hogy egy veszprémi vendéglátóegység azt kérte a vendégeitől, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkező polgárok a barna színű tálcát használják, a többiek pedig a fehéret, hogy könnyebben és egyszerűbben meg lehessen őket különböztetni. No, hát több sem kellett a poszt alatt felgyülemlett kommentelők vérhabot prüszkölő hadának, azon minutumban diszkriminációt kiáltottak, sárga csillagot posztoltak, átkozódtak. Volt, aki szép szavakba bugyolálva kifejezte azon véleményét, hogy neki ugyan van kártyája, de ezek után esze ágában sincs oda betenni a lábát, és csak reméli, hogy mások is így cselekszenek.

Don’t hate the player, hate the game

Na most. Kezdjük azzal, hogy a sajnálatos diszkrimináció nem attól válik valóssá, hogy egy szerencsétlen vendéglátóhely megpróbálja megkönnyíteni a saját munkáját. Mert a megkülönböztetés az érvényben lévő törvények szerint sajnos obligát, én pedig meg tudom érteni, ha valamely vendéglátós azt mondja, hogy nincs kapacitása minden egyes vendég védettségi igazolványát egyesével ellenőrizgetni, ez pedig KÖTELEZŐ, ugyebár. Vagy csak a különböző színű tálcák használatával van probléma? Ha egy fénylő fejű, nagydarab úriember Kubatov4ever felirattal a tarkórojtjai között állna a bejáratban ellenőrzés céljából, az már nem lenne diszkrimináció?

Igen, ez valóban hátrányos megkülönböztetés, csakhogy nem szerencsétlen vendéglátósok hozták meg ezt a zseniális törvényt, ellenben ők azok, akik megint a fallosz kellemetlen végén állnak, és rajtuk csattan a nép haragja. Miért nem a kormányra haragszunk, emberek? Felfogjuk, hogy fél év zárvatartás és nulla támogatás után mit kockáztat az a vállalkozó, aki nem ellenőrzi vasszigorral a védettségi igazolásokat?

A nemzetközi helyzet fokozódik

Persze, hatalmas elánnal posztolgatnak szállodák arról, hogy ők bizony nem fognak különbséget tenni a vendégeik között, de álljon már elém az az ember, akinek nem okozna maró fájdalmat egy év bezárás és egy vaskos csekk a postaládájában.

Nekem sem tetszik a helyzet, én sem akarok vakcinát, engem is felháborít ez az aljas metódus, de eszembe nem jutna arra a fuldoklóra haragudni, aki minden erejével próbál a víz felszínén maradni.

A belső teret csak a védettségi igazolással rendelkező állampolgárok vehetik igénybe, ám mosdót minden egyes fogyasztó vendég számára biztosítani kell, és a huszonegyedik században a legtöbb intézmény toalettje bent található – tehát ilyen vagy olyan formában mindenki szennyezi a belső helyiség oxigén állományát.

Továbbá, úgy kell drákói szigorral ellenőrizni az igazolványokat, hogy az alkalmazottak nem feltétlen rendelkeznek vele, mert még nincsenek beoltva, és talán nem is tervezik. (Ahogy én sem.) Joggal kárálhat bármely lerészegedni kívánó egyén, akit nem engedek be, hogy mégis milyen alapon teszem ezt, ha nekem sincsen igazolványom. De megint csak azt tudom mondani, sajnos nem én vagyok a törvény, lehet menni reklamálni Döbrögihez.

Let’s watch it burn

Végül pedig a személyes kedvencem: bármely állampolgár személyi igazolványát jogomban áll elkérni, mert a védettségi igazolás csak a személyi okmány felmutatásával együtt érvényes. Élvezettel nézem, ahogy a vírus elleni védekezés értelmében fokról fokra pusztítjuk el, zúzzuk porrá a jogállamot. Majd mezítláb végigsétálok a romok tetején, ha végeztünk.

Ennek ellenére azonban, drága elvtársak, ne azt gyűlöljük, aki az esztelen szabályok betartására kényszerül! Az elmúlt egy év bőven elég megterhelést, ősz hajszálat és szarkalábat okozott a vendéglátósoknak, legyünk egy nüansznyit megértőbbek.

Ez a cikk a Szerző álláspontját képviseli. A 20on.hu-n minden fiatal szabadon publikálhat, mesélhet és nyilváníthat véleményt. Írd meg te is a sajátodat az info@20on.hu-ra! A publikálás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.

További cikkek: