A felnőtté válás 10 meglepő jele

Szeretném leszögezni, hogy a felnőtté válást nem kötném sem szülőktől való elköltözéshez, sem pedig életkorhoz. Ismerek olyan 17-18 éves fiatalt, aki egy felnőttet is megszégyenítene kidolgozott jövőképével és felfogásával, és olyan 31 évest is, aki egy felnőtt testbe zárt kisgyerek. Egyszer azonban mindenkinél el fog jönni a pillanat, amikor kijelentheti: végérvényesen is felnőtt. Mégis mik lehetnek a felnőtté válás csalhatatlan, ámbár megmosolyogtató jelei?

A pénz és a jövő dilemmája

Ha egyfolytában a pénzen spórolsz és keresed a lehetőségeket, hogy hova lenne érdemes befektetned, akkor nagy eséllyel már a családalapításon, a lakásvásárláson, az autón és a felújításon is elkezdtél morfondírozni. A megtakarítás komoly önmegtartóztatás és gondos életvitel eredménye: üdv a felnőttek világában, ahol felelősséget vállalsz az életedért!

A másnaposság nem egy napig tart, hanem egy hétig

Az élet mókuskerekében futkorászva egyre inkább megérted azokat, akik szerint a péntek vagy a szombat az egyedüli partinap. Nincs az az isten, hogy kockáztass egy irtózatos másnapot a munkahelyeden, ráadásul előre tudod, hogy a macskajaj már nem csak egy napig fogja kedvedet szegni. Viszlát, régmúlt egyetemistás időszak, amikor a sör, a vodka-szóda, a Tequila és a 72 százalékos Tatratea kombó sem okozott problémát! Csak egy picit, na, de legalább nem néztünk ki másnap úgy, mint E.T., a földönkívüli. Egy biztos: már nem bulizunk úgy, mint az amerikai filmekben.

Változó értékek

Izgalomba jössz, ha olyan munkahelyet találsz, ahol a társadalombiztosításod mellett a havi Budapest bérletedet, esetleg a benzinköltségedet is fizetik? Olyan ez, mintha megjött volna a Jézuska! Ráadásul egy program sem érhet fel egy kiadós 9-10 órás alvás értékével.

Ajándékgyűjtés helyett ajándékosztás

Gyerekként még csillogó szemekkel vártuk családtagjaink nekünk szánt karácsonyi ajándékait. Az évek múlásával azonban nem a sok kézhez kapott, gyönyörűen becsomagolt doboz kerül a középpontba, hanem szeretteink megajándékozása. Felnőttként már nagyobb örömöt jelent az ajándékok osztása, mintsem megkaparintása.

Semmire sincs elég idő

Kijelenthetjük, hogy a felnőttkorban soha véget nem érő feladatokkal és kötelességekkel kell megbirkóznunk. A teendők nyomása alól igencsak nehéz szabadulni, talán ezért is választjuk péntek este inkább a filmnézést a szétcsapom-magam-buli helyett.

Születésnapi mizéria

Az egy dolog, hogy az évek múlásával egyre kevésbé várjuk eme nemes napot, de könnyen bele is lehet zavarodni. Közel fél évig hittem azt saját magamról, hogy 24 éves vagyok – pedig csak 23 voltam.

Idegesítő small talkok

Egyre inkább irritálnak a jelentéktelen, szia-hogyvagy-köszi-jól típusú beszélgetések? Ha valaki értelmetlen dolgokról zagyvál, legszívesebben azt mondanád neki, hogy ha nincs értelmes mondanivalója, maradjon inkább csendben? Felnőtt fejjel kezdjük csak igazán érzékelni, hogy kevés idegesítőbb dolog létezik az értelmetlen, megállás nélküli csacsogásnál.

A boldogságunkat nem tesszük függővé másoktól

Bizony, hogy nem, és a szerelmet sem erőltetjük úgy, mint tinikorunkban. Majd jön, ha jönnie kell.

Nem ítélkezünk könnyen

Az évek megtanították nekünk azt is, hogy az éremnek két oldala van. Véleményünket alaposan átgondoljuk, a kapott információknak utánajárunk, és nem hiszünk el minden jött-ment pletykát és hírt. Kritikus gondolkodás!

Előrelátóak leszünk

Már kezdjük érteni a szüleinket, hogy miért halmoztak fel tartalékot mindenből. A 64 darabos tamponcsomag megvásárlását sem gondolják ördögtől valónak a nők, WC-papírból pedig nincs olyan, hogy elég. Ha a kedvenc tusfürdőnk akciós, egyből ötöt dobunk a kosárba. Meglepődve vesszük észre, hogy háztartásunkban sokkal több van a fogyóeszközökből, mint amennyi szükséges lenne.

Na, ti mivel egészítenétek ki a listát?

További cikkek: