A hála a boldogság egyik pillére – Mondjuk ki, ha érezzük!

Minden évforduló esetén – legyen az születésnap, Újév, vagy csak egy szimpla „X éve költöztünk ebbe a lakásba” évforduló – mindig átgondolom, ami mögöttünk van, és hogy miért lehetek hálás. A klasszikus, megszokott módon nem is tartjuk a szokványos ünnepeket. A házassági évfordulónk viszont teljesen más a nagyvilágban tartott ünnepektől: ekkor a szerelmünket, a hűségünket, a bizalmunkat, a kitartásunkat, a döntésünket ünnepeljük meg. Mert számunkra ez egy igazi csoda. Igen, 20onévesen is.

A házasság nem egy tárgy, amihez megkapja az ember a használati utasítást, aztán megy is minden, mint a karikacsapás. A rózsaszín felhős időszakot a darálós hétköznapok valóban megtiporják. A kérdés, hogy mennyire vagyunk tudatában annak, hogy abból az időszakból érdemes újraéleszteni jó pár cukorvirágot, például a figyelmességet, a másik kedvében járást és persze, hogy pitiáner dolgokból ne gyártsunk gigantikus kakikupacokat. 

Tanácsokat adni nem posztom, nem is áll szándékomban. Arról viszont annál is inkább tudok nyilatkozni, hogy mi az, amiért igazán hálás vagyok a férjemnek és amelyeket igazán értékelek benne:

1. Tisztelettel beszél és bánik velem

Ez nem jelenti, hogy nem ökörködünk (sőt, pedig a humorérzékem nulla), de soha nem volt még rá példa, hogy megalázott volna szóban mások előtt, de még otthon sem. Vannak határok, amiket nem lép át az ember – ha idegennel nem tesszük, miért bántanánk azokat, akik a legfontosabbak nekünk? Erre a gondolatra általában sűrűn bólogatunk, aztán tessék… De mindentől függetlenül, tényleg nagyon sokat ad a kapcsolathoz, ha nem beszélnek és viselkednek úgy az emberrel, mint egy túlérett záptojással.

2. Együtt végezzük a házimunkát

Amilyen jelentéktelennek tűnik, annyira fontos ez a momentum. Egyrészt, mert érzem belőle, hogy nem tart alsóbbrendűnek, másrészt, mert tudom, hogy szerinte ebben is egy hajóban evezünk. Hozzá hasonlóan 8 órát dolgozom naponta és nagyon értékelem, hogy az én pihenésre fordítandó időmet is ugyanolyan értékesnek tartja, ahogy a sajátját. Így, hogy ketten végezzük az itthoni feladatokat, mindkettőnknek jut énidő.

3. Rugalmas

Nem ragaszkodik elvetemült ötletekhez és hoz meg döntéseket, mert „ő a férfi és jobban tudja”. Mindig vevő a gondolataimra, és nem bántóan közvetíti, ha nem ért velem egyet.

4. Figyelmes másokkal is és meghallgat

Elmondhatatlanul jó érzés, amikor tanúja lehetek a figyelmességének, legyen szó önkéntes munkáról vagy arról, hogy hogyan áll egy-egy nehéz helyzetet átvészelt kollégája/kolléganője mellett. Egy habos kapucsínó, egy meglepetés túrórudi egy kis üzenettel… Én is élvezem ám ezt a szuper tulajdonságot. Amikor meg épp duma-Rozivá avanzsálom magam, akkor sem hajt el a búbánatba. 

5. Céltudatos

Szeretem benne, hogy van előtte kép, amiért dolgozik és amiért küzd. Nem tudok demotiválóbbat egy tespedő pasinál, aki céltalanul mélyíti a kanapén kikoptatott lyukat. Miattam nem kell, hogy minden hónapra kipipálható részcéljai legyenek, de hatalmas büszkeséggel tölt el látni és tapasztani, hogy szeretne, tud és akar fejlődni. Ráadásul engem is motivál.

6. Elvisel, ráadásul szeret is

Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, baromi nehéz dolga van. Gőzöm sincs, hogy csinálja.

Nyilván a férjem is egy valódi emberi lény és a fent leírt dolgok nem mindig jellemzők rá. Olyan is van, hogy nem értem, miért nem mond nemet egy-egy „hátaközepérenemkívánja” érzetű kérésre vagy miért ad esélyt olyanoknak, akiket én már fellőttem volna a Holdra.  Néha felbosszantható (oké, ezt nagyon nehezen lehet elérni) és van, hogy eszméletlenül túlpörög. Mégis sokkal inkább a felsorolásban szereplő tulajdonságok jutnak először eszembe, ha visszagondolok az eltelt már több mint 5 évünkre és arra, hogy mik voltak rá jellemzők a házasságunkban.

Pöröghetnek a 20-as éveink ezerrel és hajthatjuk magunkat, hogy építsük a jövőnket, de sose felejtsük el: nem magától értetődő, hogy szeretteink mellettünk vannak. Ezért addig, amíg tehetem, kimondom: úgy ahogy van, a küzdelmeivel, az őrültségeivel, a boldog és szomorú perceivel, a csodálatosan kedves és szerető jellemével, számomra Ő, a férjem, egy igazi csoda.

További cikkek: