A lányomnak, mielőtt szerelmes lesz Téma: Psziché

Noha a gyermekvállalástól még távol állok, ez nem állított meg abban, hogy kicsit elmélázzak azon, mit osztanék meg lányommal azelőtt, hogy hivatalosan is randevúzni, ismerkedni kezdene. Lehetőleg még azelőtt, hogy akarata ellenére, visszavonhatatlanul szerelembe esne. De legfőképp azelőtt, mielőtt élete első szívtörését átélné.

Elmondanám neki, hogy…

…ne akarja mindenáron megmenteni a lelki sérülteket, mert az esetek többségében saját magukat sem akarják megmenteni. Aki pedig saját magán sem akar segíteni, azon senki sem fog tudni.

…ne akarjon a rosszfiúból jófiút csinálni. Veszélyes műfaj ez – ebben biztosan rám fog ütni -, sok ezer lány titokban dédelgetett álmai közé tartozik az, hogy a megszelidíthetetlent megszelidítse. Ha valami, akkor ez megérdemelné a trófeát, de emlékeztetném rá, hogy pontosan úgy válik tipikus esetté, ha kivétel szeretne lenni.

…ne a szavakra, hanem a tettekre koncentráljon. Nem szabad hinni a csupa sosemvolt ígéretnek, senki se beszélje bele magát a bugyijába!

…ami nem megy, azt ne erőltesse. Legyen elég öntudata és lélekereje arra, hogy belássa, ha valami nem működik. Az exekhez való visszatáncolás nem más, mint időrabló tűzoltás. Ha pedig az a bizonyos szikra nem akar kialakulni a részéről, lépjen tovább és fogadja el, ne hibáztassa magát, és még véletlenül se próbálja magára erőltetni az érzéseket – legyen bármilyen tökéletes is az udvarló.

…ne gyártson kifogásokat. Ha egy férfi nem keresi többet, akkor azért nem keresi, mert nem akarja. Ha úgy érzi, semmibe veszi, akkor azért érzi úgy, mert úgy is van – nem pedig Oscar-díjat érdemlő színjátszás áll a háttérben. Erőre és öntudatra nevelném a lányom, aki nem fog félni elfogadni a kijózanító, fájó igazságot sem. Tudom, hogy ő nem lesz az, aki összetéveszti az érdeklődést a közönnyel, a komolyat a komolytalannal. “Ne fuss olyan szekér után, amelyik nem vesz fel!” – mondom majd neki.

…a fiúk nem csak barátkozni akarnak a lányokkal. Pontosabban: nem létezik, hogy az a fiú, aki valaha elhívta randevúra, vagy félreérthetetlenül bókolt neki, utána csak barátkozni akarjon. Felhívnám rá a figyelmét, hogy a friendzone-olt fiú előbb vagy utóbb, de ki akar majd törni abból a zónából. 

…szakítás után nincs barátság. Bizony, nincs. És kivétel sincs.

…ne érje be a meghunyászkodó, reménykedő szereppel. Egy majdnem kapcsolat okkal nem teljesértékű kapcsolat. A felnőttkorba érkezvén se feledkezzem meg erről: ne alapozza kapcsolatát arra a reményre, hogy a férfi el fogja hagyni feleségét vagy barátnőjét majd valamikor, a távoli jövőben! Ne érje be a második hellyel, mert kitekerem a fülét!

…a másik felet minősíti, ha rosszul bánik vele, az viszont már őt, hogy mennyi ideig hagyja. 

…és mindezek ellenére is merjen reménytelenül, térdremegtetően szerelmes lenni. Ne hagyja, hogy a melléfogások és a szívtörések bezárják személyiségét.