„A legrosszabbat már látta az emberiségben, megérdemelte, hogy lássa a legjobbat is”

Rengeteg ostorcsapás éri manapság a Facebookot. Az alábbi történet azonban bebizonyítja, hogy a közösségi médiát jóra is lehet használni. Egy megható, emberi történet következik, ami példát statuál.

Egyedül, hozzátartozók nélkül halt meg Eddie Ford, 85 éves holokauszttúlélő, temetésén mégis 200-an megjelentek

Zale Newman, torontói rabbi pár hónappal a halála előtt találkozott a holokauszttúlélővel, aki végül 2019. január 29-én tért örök nyugalomra. Eddie-nek nem volt senkije, ezért Newman a temetés előestéjén kirakott Facebookra egy bejegyzést, amiben 10 ember részvételét kérte a szertartáson.

„Nem akarjuk, hogy valaki egyedül hagyja el ezt a világot” – mondta Newman a CNN-nek. „Készen álltam arra, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy a megfelelő végtisztességet adjam meg Eddie-nek. Ez az, amit érdemel, ez az, amit minden jó ember megérdemel” – mondta.

A fogcsikorgató hideg miatt azonban úgy gondolta, hogy senki sem fog eljönni a temetésre. Másnap, a szertartás napján Newman-t kígyózó kocsisor fogadta a temetőnél.

„A szívem elkezdett zakatolni” – mondta Newman, aki próbálta megérteni, hogyan lehetséges mindez.

Aztán világossá vált. Eddie Ford temetése terjedni kezdett a közösségi médián. A megosztott bejegyzés arra késztette a jótevőket, hogy a fagyos hideg ellenére is megjelenjenek, és megadják azt a végtisztességet Eddie-nek, amit megérdemel. Közel kétszázan jöttek el a szertartásra: férfiak és nők, fiatalok és idősek egyaránt. A közösségi média erejének köszönhetően Eddie végül nem egyedül hagyta el a világot.

A temetés után Newman újabb bejegyzést tett közzé Facebookon, amelynek egyik apró részlete így szól:

„Nagyon meghatott, hogy ilyen zsidó emberek között lehetek, akik minden feladatukat félretették, hogy megadhassák ennek a számukra ismeretlen, Budapestről származó férfinak a végtisztességet.”

Eddie Ford ugyanis 6 éves korában Budapesten lakott, a Dohány utcai zsinagóga kórusának volt a tagja. A holokauszt idején egy keresztény családnál bujkált, majd Kanadába menekült.

 „A legrosszabbat már látta az emberiségben, megérdemelte, hogy lássa a legjobbat is” – tette még hozzá Newman.

További cikkek: