A NASA lány eldöntötte, hogy ő lesz az első ember a Marson – Alyssa Carson víziójának nyomában

Sokan álmodoztunk arról, hogy asztronauták leszünk. A 17 éves Alyssa Carson űr iránti szeretete azonban nem csak múló hobbi: a mai napig mindent megtesz annak érdekében, hogy az álmát valósággá faragja. Három évesen pillantotta meg a Backyardigans nevezetű gyerekeknek szóló sorozatot: ekkor döntötte el, hogy űrhajós lesz. Édesapjához így szólt: “Apa, asztronauta szeretnék lenni, és én szeretnék lenni az első ember, aki a Marsra megy.” A lány nem tréfált.

Kijelentésén mindenki csak mosolygott, az évek múlásával azonban kiderült, hogy mennyire elhivatott céljának elérése érdekében. Ő az első ember a világon, aki mindhárom NASA Űrkutató tábort sikeresen teljesítette. Senki sem végezte el még olyan fiatalon az asztronautákat kiképző Possum Academy-t, mint ő, hovatovább, ő az egyik Mars One nagykövet a hét közül. Mindent megtesz annak érdekében, hogy az első, embereket Marsra szállító küldetésben a helye ténylegesen is biztosítva legyen.

Ha belegondolunk, terve nagyon is releváns: A NASA pontosan tudja, hogy egy tökéletes jelölt van kezeik közt: Alyssa 32 éves lesz 2033-ban, ami ideális kor egy asztronauta számára. A NASA jó úton halad afelé, hogy a 2030-as években ténylegesen megvalósíthassák a Marson való landolást.

Ami Alyssa apját illeti, meg kell bírkóznia lánya döntésével, ugyanis nem lehet könnyű elfogadni, hogy lánya az egész életét egy egyirányú útra áldozza fel. “Apaként még mindig fel kell dolgoznom, hogy a gyermekem még körülbelül 20 évig lesz itt, aztán talán soha többé nem fogom látni. És ez nehéz. De neki ez az álma, nekem meg támogatnom kell. El kell engednem. Ez nagyobb küldetés, mint én, meg ő.”

Alyssa pontosan tudja, hogy mire vállalkozott. Tudja azt is, hogy nem házasodhat meg. “Ez egy hely, ahol még sohasem voltunk, pontosan ezért rendkívül veszélyes. Ha van valakid a Földön, akit szeretsz, az egy zavaró tényező.” Egy bizonyos fokig mégis normális élete van: balettozik és zongorázik. “Ugyanazt csináltam, amit a többi a gyerek is, váltogattam az elképzeléseimet a jövőbeli terveimmel kapcsolatban: egyik nap tanár szerettem volna lenni, másik nap pedig elnök. De mindig úgy voltam vele, hogy először asztronauta leszek, elmegyek a Marsra, majd visszajövök, és csak akkor leszek tanár, vagy elnök.”

Semmi kétség afelől, hogy Alyssa a jövőnek él. Kedvenc idézete is erről szól: “A hosszú távú gondolkodás teszi naggyá a társadalmakat. A társadalom akkor fejlődik, ha az öregek akkor is ültetnek fákat, ha tudják, hogy ők már sohasem fognak tudni ülni az árnyékukban.”

Ha minden sínen halad, 2033-ban a NASA kiküldi Alyssa-t a Marsra. Nagyon úgy fest, hogy búcsút kell majd intenünk Alyssa-nak, hogy ő az emberiség új otthonát üdvözölhesse. A leszállást követően kettő-három évet fog kolonizálással tölteni: növényeket fog termeszteni és életjelek után fog kutatni.

Forrás: ITT és ITT

További cikkek: