Az alfa-nő párra lel – Könyvajánlónkban egy olyan könyv, amely mindkét nemnek érdekes lehet

Milyen is egy alfa-nő? Az alfa-nő egy olyan öntudatos, független és domináns nő, aki nem simul bele a felállított női elvárásokba. Elsődleges célja nem a megszokott házasság-gyerek kombináció, nincsen biológiai óra aggodalmuk. A férfi mintára versengő, teljesítménymániás alfa-nőtől megtagadják az empatikus érzéseket és az anyai tulajdonságokat, ami miatt gyakran hárpiának vagy hatalmaskodónak bélyegzik meg őket. Nem csoda, hogy az alfa fogalom mellé egy negatív felhang párosul – tévesen.

Dr. Sonya Rhodes és Susan Schneider könyvének címe – Az alfa-nő párra lel – elsőre megtévesztő. A következőt sugallja: igen-igen, tudjuk hogy erős nő vagy, de azért találj magadnak egy férfit, szülj gyerekeket, és egyébként a házasságot se felejtsd el. A könyv ennél sokkal mélyebb üzenetet közvetít: valójában arról szól, hogy a nőknek nem szabadna belenyugodni az önfeláldozásba, sem ignorálniuk a hatalom és a pozíció iránti vágyukat – ugyanis sokan tesznek így. A könyv egy kérdésre keresi a választ, mégpedig arra, hogy hogyan találhatják meg a szerelmet és a boldogságot az erős nők megalkuvás nélkül.

Dr. Hyde felhívja a figyelmet arra, hogy a nemnek nagyon kevés, vagy épp semmilyen befolyása nincs az ember legtöbb jellemvonására. A könyv fejezeteinek olvasása során kiderül, hogy a legújabb kutatások megkérdőjelezik a nemi különbségek létezését. A nőket inkább meggyőzik arról, hogy alkalmatlanok vezetőnek, ahogy a férfiakat is arról, hogy az érzelmek kimutatására képtelenek.

Ennek okán a nők az alfa-tulajdonságok fejlesztésén munkálkodnak, a férfiak pedig a béta-tulajdonságokén. Itt meg is jelenik a modern kori férfi legnagyobb aggálya: “Mégis ki vagyok én, ha a barátnőm/feleségem jóval sikeresebb nálam?” A könyv egyik fejezete nemcsak ezzel a kérdéssel foglalkozik részletesen, de azzal is, hogy a fiúk szocializálódási folyamata milyen hatással van későbbi gondolataikra.

Klinikai pszichológusként szerzett tapasztalatával dr. Rhodes beavat a titkaiba, amelyekkel abban segíthet a nőknek, hogy megtalálják a szerelmet egy olyan férfi oldalán, aki méltányolja vezető erejüket, kiegészíti őket. Mindazoknak, akik el szeretnék magukat helyezni az alfa/béta spektrumon miközben egy napjainkban is fontos témáról olvasna, azoknak bátran ajánlom ezt a könyvet!

További cikkek: