A passzív nyelvtudás drága tanfolyamok nélkül is aktiválható

Sokan az érettségi után soha többet nem használjuk a középiskolában tanult idegen nyelveket. Persze az angol kivételnek számít, hiszen állandóan körülvesz bennünket, a dalokban, a filmekben, az interneten és a reklámtáblákon egyaránt feltűnik. No de könnyű megfeledkezni a spanyolról, a németről és a franciáról, ha nem kell igénybe vennünk őket. Minden nyelvtudás passziválódik, ha nem használják.

A jó hír, hogy a nyelvtudás nem tűnik el teljesen, csupán bekerül az agyunk egyik eldugott fiókjába. Akármikor előhalászhatjuk onnan, csak annyi a teendőnk, hogy a hétköznapjaink részévé varázsoljuk a nyelvet.

Hatásosak a tanfolyamok és a tankönyvek?

Az „újrakezdő” nyelvtanfolyamok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, sokunknak azonban nincsen se motivációja, se pénze arra, hogy beiratkozzon rájuk. Hiába tanulok nyelvtanárnak, most egy kicsit mégis a tanfolyamok ellen kell beszéljek. Ha a célunk a passzív nyelvtudás aktiválása, akkor nem elég kijárnunk egy tanfolyamot, utána is állandóan használnunk kell, hiszen mit sem érnek a tankönyvek és a tanfolyamok, ha nem építjük be hétköznapjainkba is a nyelvtanulást. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan tehető életünk részévé a nyelvhasználat – drága könyvek, unalmas tanfolyamok és fárasztó energiabefektetés nélkül.

Módosítsd az alapbeállításokat!

A 21. század már szinte elképzelhetetlen az elektromos kütyük nélkül, naponta akár több órát is képesek vagyunk nyomkodni őket úgy, hogy észre sem vesszük, mennyi időnk megy el rájuk. Állítsd át a menüd nyelvét a létező összes elektromos kütyün (telefon, számítógép, tablet, stb.)! Az aktiválni kívánt nyelv így garantáltan körülvesz majd téged a mindennapokban.

Ints búcsút a szinkronhangoknak!

A magyar szinkronipar valóban első osztályú, de a nyelvtudás érdekében megéri lemondani a karakteres hangokról. Az idegen nyelvű filmek és sorozatok jelentősen segítik a nyelvtanulást. Érdemes a tévében is az általad aktiválni kívánt nyelven futó csatornákat nézni – már ha van rá lehetőség, persze. Így a nyelvtanulás szórakozásként épülhet be a hétköznapjaidba.

Válassz partnert!

Van a környezetedben olyan, aki szintén beszél valamennyit a gyakorolni kívánt nyelveden? Miért nem álltok össze? Egyezzetek meg abban, hogy egymással csak azon a nyelven beszélhettek, írásban és szóban egyaránt. Kölcsönösen hasznos megállapodás lesz ez mindkettőtök számára, igazi szimbiózis. Ha valaki motivál és noszogat, egyébként is könnyebben megy a tanulás.

Tandemezz!

Nincsenek emberek, akikkel gyakorolhatnád az adott nyelvet? Ma már szuper alkalmazásoknak köszönhetően egyszerűen fejlesztheted az idegennyelv-tudásodat. Például a Tandem nevű alkalmazást letöltheted a telefonodra, és anyanyelvűekkel cseveghetsz rajta. A világ különböző pontjairól ismerhetsz meg új embereket és élettörténeteket, miközben a kívánt nyelvet is gyakorlod. Sajnos sokan hiszik azt, hogy ez egy párkereső applikáció, de az ilyen emberekkel nem kötelező csevegned.

Aknázd ki az influencer-világ lehetőségeit!

Ideje, hogy hasznot húzzunk az influencer-világból mi, “egyszerű polgárok” is. Kövess be olyanokat az Instagramon, akik az általad gyakorolni kívánt nyelven sokat posztolnak és sok sztorit gyártanak! Nekik köszönhetően írásban és szóban egyaránt körülvesz majd téged a nyelv. A Youtube-csatornáik követése is hasznos lehet.

Guglizz másképp!

Ha igazán elszánt nyelvtanuló vagy, használd a Google-t is a kívánt nyelven! Legyen szó a napi hírekről, programajánlókról vagy a beadandóidhoz használt szakirodalmakról, ne magyarul keress rájuk! Lehet, hogy több idődbe és szótárazásba kerül majd az olvasgatás, de garantáltan fejlődik majd a nyelvtudásod.

További cikkek: