A Szabadegyetem menti meg a jövő elveszett generációit?

Ha visszagondolunk a saját, érettségit megelőző egyetem- és pályaválasztásunkra, valószínűleg a túlnyomó többségnek egy igen bizonytalan időszak jut eszébe, mely során úgy érezte, hogy valójában a sötétben tapogatózik, nem ismeri igazán az alternatívákat, és csak a szakok jól hangzó nevei, valamint az egyetemi nyílt napok és a felvi.hu ismertető szövegei alapján fog – olykor a határidő szorításában kapkodva –  a jövőjét meghatározó döntést hozni.

A gimnazisták nem kapnak elegendő tájékoztatást

Több volt osztálytársam is a Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület által talált segítséget egyetemválasztással kapcsolatos dilemmáira, mellyel a jövő huszonévesei bizonyára ezekben a pillanatokban is küzdenek. A szervezet szerintem egy nagyon jó példa arra, hogy egy civil szerveződés hogyan válaszol az oktatási rendszer hiányosságára. Tény ugyanis, hogy a pályaorientáció előtt álló középiskolásnak nem nagyon van lehetősége belekóstolni az egyes (tudomány)területekbe, és kipróbálnia magát bennük.

A Szabadegyetem ezen a helyzeten kíván segíteni

Nyári táborok és egyéb évközi programok során az egyetemi hallgató önkéntesek saját területükhöz kapcsolódóan interaktív foglalkozásokat tartanak középiskolásoknak. A táborozók az előadásokon keresztül megismerhetik az egyes szakok érdekességeit, kihívásait, az orvostudománytól kezdve a jogon-pszichológián keresztül a földtudományokig rengeteg területről hasznos-praktikus információkat szerezhetnek, ezáltal tájékozottan, szélesebb látókörrel hozhatnak döntést.

A civil kezdeményezést  2010-ben a Bibó István Szakkollégium és az Illyés Sándor Szakkollégium hallgatói indították, majd az eltés-szakkollégiumi alapokból kinőve 2015-re sikerült önálló egyesületté válni. Számomra a tábor és az egyesület egyik nagy előnyének tűnik, hogy a szervező közösség önkéntes egyetemi hallgatókból áll, akik az egyetemi nyílt napok és hivatalos kommunikáció elfogultsága nélkül adják tovább ismereteiket. A Szabadegyetem célja a felsőoktatási területek bemutatása mellett az egyetemi élet, ösztöndíjprogramok és támogatási lehetőségek feltérképezése is, utóbbiak még komolyabb hangsúlyt kapnak a Szabadegyetem Plusz táborban, melynek programja kifejezetten frissen érettségizett, egyetemi tanulmányaikat idén ősszel megkezdő fiatalok számára lett kidolgozva.

A jövő generációja még elkerülheti az elveszettség érzését

A pályaválasztási kilátástalanság és a kapunyitási pánik mind elkerülhetőek lennének, ha többen értesülnének megfelelő formában a lehetőségeikről. Ha vannak ismerőseitek, akik még gimnáziumba járnak vagy a pályaorientáció elején tartanak, rengeteget segíthettek nekik, ha megismertetitek velük a Szabadegyetem nyújtotta lehetőségeket. Az egyesület első számú missziója megakadályozni, hogy az elveszett fiatal felnőttek száma tovább nőjön a jövőben. Rajtunk a Szabadegyetem ugyan már nem segíthet, de az alattunk lévő generációkon még nagyon is sikerülhet nekik.

További cikkek: