A számokon nem kell görcsölni

Míg Gombóc Artúr a csokoládé, mi, emberek a számok megszállottjai vagyunk. Mi is szeretünk mindenféle számot, körülöttük forog az életünk. Nagy számok, kis számok, lottószámok, rajtszámok, házszámok, telefonszámok, mezszámok, rendszámok, szerencseszámok, számlaszámok… Mindegy, hogy az élet mely területére próbálok fókuszálni, szinte biztos, hogy számokba botlok. Azt hiszem, a kis herceg nálam jobban írta körül a jelenséget:

A kis herceg se igazán érti, miért

…a fölnőttek ugyanis szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: “Milyen a hangja?” “Mik a kedves játékai?” “Szokott-e lepkét gyűjteni?” Ehelyett azt tudakolják: “Hány éves?” “Hány testvére van?” “Hány kiló?” “Mennyi jövedelme van a papájának?” És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik. Ha azt mondjuk a fölnőtteknek: “Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok…” – sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: “Láttam egy százezer frankot érő házat.” Erre aztán fölkiáltanak: “Ó, milyen szép!”

No de, valóban olyan lényegesek volnának a számok? Jogos, hogy hagyjuk nekik, hogy átvegyék az uralmat az életünk felett?

Pénz

Nem vagyok hülye én sem, tudom, hogy a pénz fontos tényezője az életnek és hogy nélküle totális fejetlenség alakulna ki a társadalmunkban. No de mégse érzem jogosnak, hogy kapzsi módon állandóan többet és többet akarunk, hogy semmivel sem érjük be, hogy mindenkinek a jövedelméről érdeklődünk. Ha nincs sok nulla a bankszámládon, máris láthatatlan vagy. Ha nem Mercédesz kulcstartót pörgetsz az ujjadon a Romkertben, már nincs is partnered éjszakára. Komolyan a pénz kéne, hogy meghatározzon minket, a vágyainkat és a boldogságunkat?

Partnerszám

Az örök kedvenc kérdés: te hány emberrel feküdtél már le? Most komolyan! Hát ki a francot érdekel?! Nem a létszám a fontos, hanem a mögötte rejlő történetek. Mert mondjuk egy nő, aki 15 férfival feküdt le két hónap alatt, és a neveket meg sem kérdezve tette szét a lábát talán tényleg értéktelenebb lesz, mint egy nő, aki 15 férfival feküdt le 7 év alatt, miközben a nagy Ő-t keresgélte – bár egyébként ezt sem merem így kijelenteni. Nem az 5-ön, a 15-ön vagy a 35-ön van itt a hangsúly, sokkal inkább a mögöttük rejlő történeteken, az okokon, az indokokon, a gondolkodásmódon, az értékrenden. Ha valaki egy férfi vagy egy nő értékét, macsóságát a létszám alapján akarja megítélni, akkor azt hiszem, nem sok valódi igénye van.

Facebook ismerősök, Insta követők

Ideje lenne megkülönböztetni a barátokat a haveroktól, a valódi ismeretségeinket a Facebook ismerőseinktől. Hát kit érdekel, hányan követnek minket Instagramon? Vajon hányan lennének ott közülük, ha tényleg szükségünk lenne valakire? Könnyű dupla érintéssel like-ot küldeni, valódi segítséget nyújtani viszont teljesen más tészta. Ideje megértenünk, hogy nem a like-jaink és követőink száma határozza meg, hogy vagyunk-e valakik, hogy vannak-e igaz barátaink, szeretteink.

Kor

25 éves korunkra diplomát, 30 éves korunkra fényes karriert, 35 éves korunkra nagycsaládot várnak el tőlünk, de legtöbbször persze képtelenek vagyunk megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Miért kéne egy számhoz kötni a sikert vagy az elköteleződést? Van, aki 60 évesen talál rá a szenvedélyére, van, aki már 15 évesen tudja, mire vágyik. Van, hogy már az oviban szerelembe esünk, és van, hogy 40 éves korunkig nem találunk megfelelő személyt. A kor csak egy szám – és így, a cikk vége felé haladva talán tényleg elkezdhetjük belátni, hogy azok fikarcnyit sem számítanak.

Testsúly

Nők milliói küzdenek önbizalomhiánnyal, csak mert nem úgy néznek ki, mint a plakátokról rájuk nap mint nap visszaköszönő szupermodellek. Súlyos esetekben bulimiáig, anorexiáig is fajulhat a testsúllyal való túlzott törődés. Azt kívánom, bárcsak minden nő kicsattanna az önbizalomtól! Azt hiszem, az lenne az igazi girl power. A kilók is csak számok, elég az önutálatból!

További cikkek: