A szerelmet a szürke hétköznapokban kell vadászni?

Huszonévesen akciófilmekbe illő hajtóvadászatokat rendezünk. Nem csak a fényes karriert és a hét-nyolc számjegyű számlaegyenleget üldözzük, de a nagy Ő-t is. „Nagy Ő” – mennyire elcsépelt és megfoghatatlan fogalom! Keressük-kutatjuk azt, aki mellett hevesen dobog a szívünk, akitől repkednek bennünk a pillangók és akitől átjár a libabőr, de vajon tényleg ezeket az érzéseket kellene megtalálnunk? Nem naiv hülyeség ez egy kicsit? Elmerengtem.

Felnőtt fejjel kicsit másként látom a dolgokat. Rájöttem, hogy valójában nem is a rózsaszín ködöt kell üldözni, mert az közel sem maradandó, akarva akaratlanul is felszáll egyszer. Az egyszerű hétköznapokban kell megtalálni a szerelmet. Egy olyan embert, aki mellett még a legegysíkúbb, legunalmasabb pillanatok is szépek és értékesek. Az igaz, tartós szerelem ugyanis a hétköznapokban indul, ahol már semmi sem rózsaszín, sőt, ahol már minden szürke – és ennek ellenére is gyönyörű.

Azt kell megtalálni, aki…

Azt az embert kell megtalálni, akivel tudtok nevetni egymás viccein, még a legrosszabbakon is. Azt, akivel a bántó poénok nem annyira bántók, és a szexista viccek sem annyira szexisták. Azt, akivel a legnagyobb tragédiákból is vicc űzhető, azt, aki akármilyen nehézségben képes jobb kedvre deríteni.

Azt az embert kell megtalálni, akivel még a hétfő reggeli metrózás sem béna. Azt, aki mellett jó érzés ácsorogni a tömegben, akivel szívesen fogod meg ugyanazt a kapaszkodót, miközben majdnem lecsukódik a szemed. Azt, akinek a vállára dőlhetsz egy kis szundira, ha még nem volt alkalmad meginni a reggeli kávét.

Egyébként azt kell megtalálni, aki tudja, hogy iszod a kávédat. Mindig ugyanúgy, cukor nélkül, kevés tejjel, és ezt a világért sem felejtené el sohasem. Nem kell megkérdeznie, hogy kéred, nem kell a tálcára tennie sem a cukrot, sem a tejet, magától is tudja, mire van szükséged.

Azt kell megtalálni, aki kevesebb sóval készíti a levest, mert tudja, hogy te nem szereted ízesen. Azt, akinek te viszont terítéskor automatikusan kiteszed a sót, mert tudod, hogy neki szüksége lesz rá.

Azt kell megtalálni, akivel egy fáradt szerda estén némán ülhetsz a kanapén. Azt, aki mellett szavak nélkül is értékeled, hogy nem egyedül kell ücsörögnöd a buta műsorok előtt. Azt, akiről tudod, mikor vált csatornát, már azelőtt, hogy az ujja megérintené a távirányítót.

Azt kell megtalálni, aki mellett még egy ágyban töltött influenzás nap is békés és nyugodt. Azt, akinek a piros orra és a szipogása sem rettent el attól, hogy szépnek és pótolhatatlannak lásd. Azt, akinek még a bacik ellenére is szívesen adsz puszit.

Azt kell megtalálni, akinek elmondhatod, mi bánt, vagy akinek egyszerűen nem kötelező mondanod semmit sem. Azt, aki már azelőtt tudja, hogy mit akarsz mondani, hogy kinyitnád a szádat.

Azt, aki miatt megéri előbb hazaérni a munkából.

Azt, aki miatt nincs elfecsérelt szabadnap.

Azt, akire rácsaphatod az ajtót, ha felbosszant. Azt, akinek újra kinyithatod, ha lenyugodtál.

Azt, akivel nem furcsa a csend, tartson az akármilyen hosszan is.

Azt, akivel nem unalmas a bedugult autópálya a Balatonra menet.

Azt, aki mellett a „mi” már szebben hangzik, mint az „én” vagy a „te”.

Azt, akiben elveszhetsz anélkül, hogy valaha újra meg akarnád találni önmagadat.

Keresd a szürkét!

Könnyű boldognak lenni a rózsaszín ködben, amikor még nem ismerjük a másik hibáit. Könnyű boldognak lenni akkor, amikor a legtöbb randevúnkon még előkerül egy-egy üveg bor. Könnyű boldognak lenni, amikor nyaralni járunk, amikor a tengerparton süttetjük a hasunkat. Könnyű boldognak lenni, amikor a másik még nem fogy ki az ötletekből, hogy mit vegyen nekünk a szülinapunkra. A valódi szeretet viszont a felszínes dolgokon túl kezdődik, nem? Az újdonságok mindig izgalmasak, a rózsaszín mindig nagyon élénk, ám az igazi szerelem a hétköznapokban indul. A 21. században, ahol mindent akarunk és mindent meg is kaphatunk, könnyen szem elől tévesztjük a lényeget. Nem az átmeneti rózsaszínt kell vadászni, hanem a szürkét, ami fakó állapotában is szép és örök. Legalábbis szerintem.

További cikkek: