Ütős és motiváló sportfilmek

Legújabb válogatásunkban a valaha készült legjobb sportfilmek jutnak főszerephez. A Rocky, a Millió dolláros bébi és A szív bajnokai csak pár a legfontosabb sportfilmek közül, nem szabadna megfeledkeznünk a kevésbé felkapottakról sem.

 

Mélyütés

A Mélyütés minden bizonnyal 2015 legszívszorítóbb sport drámája volt, ha még nem sírtál sportfilmen, ettől garantáltan könnybe lábad majd a szemed. Jake Gyllenhaal nem csak az ellenfeleitől, de az élettől is óriási pofonokat kap, mégis igyekszik a legnagyobb ütésekből is felállni. Ez nem csupán egy sportról szóló film, a mély lélektani kérdések legalább olyan fontosak benne, mint a bokszolók küzdelmeinek bemutatása.

 

Én, Tonya

Az Én, Tonya a sporttörténelem egyik leggusztustalanabb eseményét dolgozza fel, melyben a híres műkorcsolyázót, Nancy Kerrigant egyik edzése után megtámadták, és egy viperával zúzták össze a térdkalácsát. A vádlottak padját a vetélytárs, Tonya Harding sem kerülhette el, ugyan bűnössége nem volt bizonyított, a versenyzéstől mégis egy életre eltiltották. A rendező állásfoglalása igencsak érdekes, hiszen Tonya szemszögéből mutatja be a történteket, így a sportdráma végére a néző nem is Nancy Kerrigant, hanem Tonya Hardingot sajnálja. Vajon joggal? 

 

Jég veled

Hogy is maradhatna le a sportról szóló filmek listájáról a jamaikai bobcsapat története? A Jég veled egy 1993-as sport vígjáték, melyben egy pár jamaikai úgy dönt, részt vesz a téli olimpián. A brigád még havat sem látott élőben, így nem csoda, hogy egy egész világ kételkedik bennük. A film egyébként egy igaz történetből meríti az ihletet, ugyanis a jamaikaiak a ’88-as téli olimpián tényleg képviselték az országukat.

 

Sérülés

Sérülés végre egy olyan film, amely nem csak attól nagyszerű, hogy Will Smith játssza benne a főszerepet, hiszen a történet önmagában is megállja a helyét. Ez az egyik legjobb sportdráma, amely a sportban rejlő pénzügyi lehetőségekkel foglalkozik. A történetben egy orvos felfedezi, hogy az amerikai futballistáknál gyakran megjelenik egy olyan mentális zavar, amely az őket érő erős ütközések következtében alakul ki. Persze az NFL-nek nem érdeke nyilvánosságra hozni az agysérülésről szóló kutatásokat, hiszen milliárdoktól esnének el, ha véletlenül befuccsolna a szövetség. Ez a sportfilm garantáltan sokkol majd, a végefőcím után pedig rájössz, mekkora a baj az anyagias világ háza tájékán. 

 

Hajsza a győzelemért

A 2013-as sportfilm igaz történetet dolgoz fel, két igazi versenytárs, Niki Lauda és James Hunt száguldását követhetjük nyomon a képernyőn – már ha elég gyors a szemmozgásunk. A Forma 1-es pilóták nem csak a gázpedálokkal és a kanyarokkal küzdenek, önmagukkal is komoly harcot kell vívniuk. A valaha készült legjobb sportfilmek között tartják számon a Hajsza a győzelemér-t, hiszen jóformán minden olyan témát reflektorfénybe állít, amelyek az élsportolóknak nagyon is ismerősek lehetnek. Mindegy, hogy a sportvilág mely aspektusa érdekel téged, — legyen szó motivációról, versenyszellemről, áldozatokról vagy lesérülésről — ez a sportfilm kétségtelenül az egyik legjobb választás.

 

Góóól!

A Góóól! című sportfilm egy mexikói nyomornegyedből érkező fiú sikertörténetéről szól. Santiago a New Castle Unitednál kap szerződést, ám az igazi küzdelem csak a szigetországba költözve kezdődik számára. Bizonyítania kell, hogy nem csak szakmunkásnak szánta a sort, hogy a származásától függetlenül ő is naggyá válhat. Személyes kedvencem ez a film, mert szegény gyerekek millióit motiválhatja arra, hogy végre elhiggyék, ők is képesek akármire.

További cikkek: