Rövid teszt, melyet csak 17 százalékunk old meg helyesen

Az úgynevezett Cognitive Reflection Test-et (CRT) a világ egyik legrövidebb IQ tesztjeként tartják számon. A tesztet Shane Frederick állította össze a Princeton Egyetemen, még 2005-ben. Mielőtt belekezdenél, tudod kell, hogy itt az ösztönösen rávágott válaszokkal semmire sem mész majd. A sebesség sem mellékes, minél gyorsabban oldod meg a feladatokat, annál intelligensebbnek bizonyulsz majd.

A tesztkérdések

1. Egy ütő és egy labda összesen 1,10 dollárba kerülnek. Az ütő 1 dollárral drágább a labdánál. Mennyibe kerül a labda pontosan?

2. Ha 5 gép 5 perc alatt 5 szerkentyűt készít el, akkor mennyi idejébe telik 100 gépnek 100 szerkentyű elkészítése?

3. Egy tó vizén tavirózsák virágoznak. Mindennap duplájára nő az általuk elfoglalt terület. Ha 48 napba telik, mire a tavirózsák teljesen ellepik a tavat, akkor hány nap alatt borítják be a tó felét?

A válaszokért görgess lejjebb!

Megoldások

1. 0,05 dollárba. Sajnos jó eséllyel te is 0,10 dollárt válaszoltál, pedig a válasz valójában picivel kevesebb. Egy 0,05 dolláros labda és egy 1,05 dolláros ütő teszi ki összesen az 1,10 dollárt. Egy kis türelemmel ez a kérdés azért viszonylag könnyen megválaszolhatónak számít.

2. 5 percébe. Esélyes, hogy 100 percet válaszoltál, pedig a gyár szerencséjére ennyi időbe közel sem telik a gyártás. 1 szerkentyű elkészítése 1 gépnek 5 percig tart, így 100 géppel 100 szerkentyűt 5 perc alatt készíthetünk el.

3. 47 nap alatt. Lehet, hogy 24 napot tippeltél, de mivel minden nap a duplájára nő a mennyiség, így a helyes válasz csakis az utolsó előtti nap lehet.

További cikkek: