Amikor a szerelmek elmennek egymás mellett – Normális emberek könyvajánló

https://news.sky.com https://news.sky.com

„Bámulatos és bölcs fejlődésregény, egy magasfesztültséggel lesújtó első szerelem története” – szól a Normális emberek fülszövege. Sally Rooney fogott két fiatalt, Mariannet és Connellt, hogy megmutassa, hogyan mennek el egymás mellett a szerelmek annak ellenére is, hogy mélyen belül érzik, egymáshoz tartoznak. Kicsit sajnálom, hogy ez a könyv 18 éves koromban még nem létezett, mert biztos vagyok abban, hogy óriási hatással lett volna a kapcsolataimra. Hogy miért? Kifejtem.

Ha azt mondom, első szerelem, akkor te vagy befeszülsz, vagy gyomorgörccsel reagálsz. Az esetek többségében gyanítom – bár nyilván, kivételek – így van. Mert az első szerelem széttép. Új még az a pillangós dolog, és százszoros intenzitással éled meg úgy, hogy közben azon agyalsz, egyáltalán megéled-e. Connell és Marianne története is hasonló. Sally Rooney az ő szerelmi történetüket meséli el hol a fiú, hol pedig a lány szemszögéből, középiskolás koruktól kezdve a huszonéves, életkezdés előtt álló fiatalkorig.

Még mielőtt lapoznál is tovább, hogy „nyáltenger”, meg „unalmas”, meg „ezerszer olvastunk már ilyet”, várj egy kicsit. A történet valóban egyszerű, mint a faék, szerencsére nincs szétcizellálva, háromszor megforgatva valami elképzelhetetlen drámában. De nem is a történeten van hangsúly, hanem annak megélésében, pszichológiai mozzanataiban. Mert bár a két fiatal érzi a láthatatlan kapcsot, ami összeköti őket, az elemi vonzódást a másik személyéhez, szerelmük mégsem teljesedik be úgy, ahogy mindketten megérdemelnék (és amire vágynak).

Szép és jó dolog, ha a másik azt szereti bennünk, amit mi magunk utálunk, de ha saját válságunk, azaz a másik fél által olyannyira szeretett „furcsaságunk” gátat szab a kialakuló kapcsolatnak, akkor a szerelem – tulajdonképpen – hiába van. (Már ha létezik hiábavaló szerelem, de ez egy másik cikket igényelne.)

A sors iróniája Sally Rooney történetében az, hogy a szerelmi beteljesedés útjába a két fiatal személyisége áll. Otthonról hozott mintáik, megfelelési kényszerrel ötvözött önértékelési problémá(i)k, önkeresésük, elnyomásaik, traumáik, osztálybeli különbségeik. Merthogy az is van nekik, sőt, állandóan ott lebeg a háttérben. Eleinte csak a kissé gyerekes stréber-menő harc a gimnáziumban, a „jézus, hát mit fognak szólni a többiek, ha mi ketten összejönnénk” dilemma, majd a gazdag-szegény szülők és gyermekeik közti különbségek is kicsúcsosodnak idővel.

Nem tudnak maximális odaadással viszonyulni egymáshoz, és arra sem képesek, hogy teljesen különváljanak. Igen, egy tipikus se veled, se nélküled kapcsolat, mely legtöbbünk életét már bizonyára megkeserítette.

De hogy miért is éri meg annyira elolvasni Sally Rooney Normális emberek c. könyvét?

Nem, nem kifejezetten a szerelmi történet miatt. Inkább a mögötte meghúzódó láthatatlan gondolat miatt. Gondoljunk csak bele, kik azok a normális emberek? Miért akar mindenki olyan „normális” lenni? Mi a baj nem normálissal? Aki furcsa, más, az már rögtön nem normális (vagy legalábbis kezd azzá válni)?

Connell sem akar mást, csak normális lenni: hogy normális életével, normális szokásaival 100 százalékosan beilleszkedjen az uralkodói normákba, miközben egy furcsa, igazán különc, barátok nélküli, introvertált lányhoz vonzódik, aki mintha nem lenne teljesen normális – legalábbis a gimnáziumban nem látták annak barátaival.

Én azt mondom, az összes Y- és Z-generációsnak megéri elolvasni Marianne és Connell történetét, mert férfiak és nők számára is egyaránt fájdalmasan tanulságos. Megvan szólaltatva az összes olyan probléma, amivel egy átlag fiatal szembenéz(het): életkezdési krízissel, elidegenedéssel, ruminációval, depresszióval, destruktív szülői mintával tarkított a történet.  

Talán a legjobb az, ha hétvégén kezded el, mert a könyvet a bámulatos írói trükkök, narratív horgok miatt nem igazán lehet félbehagyni. Rég olvastam olyan könyvet, ami a 10/10 kategóriába esik, és nagyon örülök, hogy az átlagos tinidrámának tűnő sztori sem tántorított el.

További cikkek: