Amiről a nők nem beszélnek – mert nem tudnak róla!

A 21. század betegségének a túlsúlyt mondják… meg a cukorbetegséget… meg a glutén-, laktózérzékenységet… meg az inzulinrezisztenciát (IR)… meg a meddőséget, – melyet az előbbi jó pár betegség is előidézhet – viszont a policisztás ovárium szindrómáról nem sokan ejtenek szót (PCOS), pedig ma már csak Magyarországon is túl sok nő érintett benne igazoltan és rengetegen vannak, akik nem is tudják, hogy ilyen betegséggel küzdenek, mert a teljes körű tájékoztatást nem kapják meg.

Ma egy gyermeket ,,összehozni”

A női test alapvetően is egy csoda, főleg, ha egy új életet is képes teremteni. Anno biológia órán azt tanultuk az iskolapadban, hogy nagyjából 20 és 30 éves kor között áll készen a női test arra, hogy egészséges és életerős utódot hordjon ki és neveljen fel. Mára a határok jelentősen eltolódtak, kultúrák válogatják, hogy lefelé vagy felfelé, viszont amellett nem lehet elmenni szó nélkül, hogy lényegesen nehezebb ma egy gyermeket „összehozni” egy húszas évei közepén járó párnak, mint tíz évvel ezelőtt. Nyilván ennek több oka is lehet, többek közt hormonproblémák, életmódbeli változások, stressz, belső szervi gondok, s még bőven sorolhatnám.

Amiről nem esik szó

Viszont sok olyan nőtársam jár úgy, hogy a próbálkozásból nem lesz siker hosszú évek múltán sem és az ok mindvégig rejtve marad. Az előbb említett biológia órákon vajmi keveset tanul a gyerek az anatómiáról, legyen általános- vagy középiskolás. A tananyag nyűg a tanárnak, mert tisztában van vele, hogy a gyerekek már régen fel vannak világosítva a gyakorlati dolgokról, legalább elméletben; illetve nyűg a gyerekeknek is, mert mégis ciki a szexről hallgatni az iskolai tanárukat, így mindenki hamar túllép a könyvbéli leckéken egy gyors témazáró dolgozattal. Persze a szokásos „Védekezz, mert AIDS-es leszel vagy terhes!!” figyelmeztetés elengedhetetlen kelléke az ilyen óráknak. Viszont a menstruációs ciklus paranormalitásáról és a hormonháztartás egyensúlyát okozó életmódról és betegségekről nagyon, de nagyon kevés tanár beszél. Nem is említve azt, hogy a meddőséghez milyen gyors és egyenes út vezethet, ha valaki nem figyel 100%-osan a teste jelzéseire és nem veszi komolyan az intő jeleket. Tekintve, ha valaki tudja, hogy milyen jeleket kell figyelni.

Helyrejönni a PCOS állapotból

Vallom, hogy az ember csak azt tudja elfogadni, megszeretni, vagy akár megutálni, amit meg is ismer. Na, most ha egy tini nem kap kellő tájékoztatást arról, hogy milyen betegségekkel találkozhat nővé válása után, ami akár a későbbi gyermekvállalás lehetőségét is befolyásolhatja, akkor úgy gondolom, hogy a teste adhat számára bármilyen egyértelmű jelzést, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene, ő nem fogja észrevenni. Ez esetben a jövője forog kockán! Lehet sokan azt gondolják, hogy túl nagy szavak ezek egy mondatban, de ha arról van szó, hogy egy következő generáció értékes tagja, akit nagyon szeretnének a szülei világra hozni, azért nem tud megszületni, mert édesanyját nem informálták kellően arról, hogy egy esetleges PCOS állapotból hogyan tud helyrejönni, igenis elférnek ezek a nagy szavak egy mondatban és megállják a helyüket!

Modern életmód veszélyei

Sajnálatos módon egyre több és több betegség, rendellenesség lát napvilágot az utóbbi időben, ami negatív irányba befolyásolhatja a teherbeesés esélyét. Olyan összefüggések állnak néha a háttérben, amiről nem is gondolnánk, hogy összekapcsolódhatnak (cukorbetegség-IR; túlsúly/gluténérzékenység-PCOS) és mennyit ártunk mi nők magunknak a jelenkori felgyorsult világ ritmusával és ételeivel. Junk food-ot eszünk, de azt is rendszertelenül, arról nem is beszélve, hogy a minőségi tápanyagok, mint például gyümölcsök, zöldségek a smoothie-n kívül nem jutnak be a szervezetünkbe. Alig alszunk, azt is nyugtalanul. Vagy túlzásba visszük a sportot, nem győzzük venni az újabbnál újabb márkás sportcuccokat, hogy az edzőtermekben kattanjanak a selfie-k és jöjjenek rá a like-ok. Vagy éppen ellenkezőleg: alig sportolunk, mert mindenre van kifogásunk, hogy miért nem tesz jót az a fajta testmozgás nekünk/ fárasztó nap volt/ úszik a lakás a mosatlanban/ nem érünk rá sosem. Nyilván modern nők vagyunk, akik együtt lüktetnek a várossal és a nagyvilággal. Csak akkor csodálkozunk, ha minden információ hiányában egyszer csak a gyermekvállalás első periódusa elhúzódik éveken át és még mindig nem arattuk le szerelmünk gyümölcsét.

Lányok, menjetek szűrővizsgálatra!

Tapasztalatból tudom, hogy sok éven át a kamaszgyerek nem gondolja komolyan a szűrővizsgálatok jelentőségét, pedig lépten-nyomon elhangzik sok tanár, felnőtt és orvos szájából is, hogy mennyire fontos egy-egy vizsgálat. Aztán később visszagondolva mindig az motoszkál a fejében, hogy vajon mikre derülhetett volna fény időben, ha eljár az ajánlott kivizsgálásokra. Szóval lányok MENJETEK! Ha meg akartok bizonyosodni arról, hogy egészséges kisbabátok születhet, meg akarjátok adni magatoknak azt a lehetőséget, hogy egyáltalán teherbe tudjatok esni, akkor járjatok orvoshoz megfelelő időközönként és figyeljetek oda magatokra!

 

Felhasznált források:

Mohácsi Bernadett: A policisztás ovárium szindrómával élők életminőségét negatív irányba befolyásoló tényezők kvantitatív és kvalitatív vizsgálata (Debreceni Egyetem BTK 2016)

https://gendiagnosztika.hu/policisztas-petefeszek-szindroma-tunetei-es-kezelese/

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/pcos

 

További cikkek: