Anna Bey, avagy a felső tízezerhez vezető út

Anna Bey kicsit több mint 100.000 Ft-nak megfelelő összegért online iskolájában (School of Affluence) megtanítja a 7 fő szabályt, hogy hogyan légy sikeres a vagyonos pasik körében, hogyan mozogj otthonosan az elit körökben, miként viselkedj magabiztosan a gazdagok között és hogyan teremts magadnak megfelelő partnerválasztással olyan körülményeket, amelyekben a pénz többé nem számít. Mert Anna ezekre mind tudja a választ, és nem restelli megosztani velünk tudását.  

Jólét egyszer és mindenkorra

Bevallom, azok után, hogy mondatokat ad a nők szájába és elmondja, hogy élete egyik legjobb befektetése az orrműtéte volt, elég nehéz volt ítélkezésmentesen figyelni a videóit. Néztem ezt a gyönyörű nőt, aki elmeséli, hogyan találkozott életében először luxus körülményekkel (spoiler: egy olasz pasija révén, egy pár hónapos kapcsolatban), amelyek aztán függőjévé tették a gazdagságnak. 

Az oldalát olvasva és a youtube videóit hallgatva felváltva kaptam sokkot, gondolkodtam el és éreztem szégyenkezést sok nőtársam nevében. De amint túl tudtam lépni a műhaj, műszempilla, műszáj, műorr kombón és megpróbáltam őszintén ítélkezés nélkül hallgatni Annát, volt, hogy érdekes gondolatmenetekkel találkoztam. (Például, hogy vékonyszálú hajhoz speciális tincseket mindenképpen Oroszországból érdemes hozatni a legtermészetesebb végeredmény érdekében.) 

Figyelemfelkeltés luxi módra

Anna Bey kikéri magának, ha valaki azt mondja rá, hogy „gazdagpasi-fogónak” neveli a tanítványait. Elmondása szerint Ő csak abban segít, hogy egy magasabb igényekkel megáldott hölgy fel tudja kelteni a vagyonos úriemberek figyelmét. Tanácsokkal lát el, hogy hogyan hozd ki magadból a legtöbbet (koplalással, fodrásszal, kozmetikussal és ami nagyon (!) fontos: drága, de minimum luxushatású tárgyakkal) és hogyan viselkedj úrinő módjára (pl.: sose kérj a pasidtól direkt semmit, csak „csepegtesd”, amit akarsz, hadd higgye, hogy övé az ötlet és meglepjen a vágyott tárggyal).

Komolyan abban a témában épített fel egy iskolát, hogy nők milyen trükkökkel tudnak magukhoz édesgetni gazdag pasikat? Miután pedig landol a zsebben a férfi platina kártyája, máris megvan a happy end? A nő önbizalma pedig nyugodtan függjön a luxus cuccoktól – vagy minimum az annak kinézőektől – meg attól, hogy mennyire sikerül beépülnie a felső tízezer köreibe, hogy onnét soha, de soha többé ne pottyanjon le, bármi is az ár? Igen, ez az a pont volt, ahol kiakadtam.

Boszorkányüldözés és érzelmi terror

Aztán jött a másik véglet: Anna egyik videójában kifejti meggyőződését, miszerint a társadalom agymosottságát jelzi, ha az ember nem képes elfogadni, hogy egy nőnek joga van az anyagiakat is a preferenciái közé helyezni. A szűkebb és tágabb környezet minimum rossz embernek, de valószínűbben üldözni való boszorkánynak titulálja azt, akit kifejezetten érdekel az anyagi biztonság, vagy ha valaki a középosztályból a gazdagok körébe szeretne kerülni. Sőt „modern kori boszorkányüldözés” mai megfelelőjének nevezi azt, ha valakire ráaggatják az „aranyásó” súlyos jelzőjét, amely az érzelmi bántalmazás körét szerinte erőteljesen kimeríti. Véleménye szerint a világban elfogadott, hogy egy férfi szignifikánsan szexuális beállítottságú, egy nőtől viszont elfogadhatatlan, ha a beállítottsága inkább materiális jellegű. Akkor hogy is van ez, ebben a felvilágosult, emancipált világban? Miért ítéljük el, ha valaki más beállítottságú, mint mi?

A döntés mindenkié

Anna Bey videói egyik pillanatban végtelenül felbosszantottak: belegondoltam, hány 20onéves lány tördelheti otthon a kezét, gondolkodva, hogy tényleg megéri-e a kasmír pulóver, valóban a Chanel strandtáska a legmegfelelőbb választás és lehet, hogy neki is egy plasztikai műtét oldaná meg minden bánatát. Meg persze egy gazdag pasi.

Aztán rájöttem, hogy Annának igaza van. Nem haragudhatok rá és nem ítélhetem el, mert elmondja azt, amit Ő jónak gondol. Maximum nem értek vele egyet (ez pontosan így van ebben az ügyben). Mindenkinek a saját felelőssége és egyéni döntése, hogy követi-e ezt az életmódot, hogy letölti-e a „hol találkozhatunk gazdag pasikkal” listát és bújja-e a javallott helyszíneket, vagy kicsit elmélyül abban, hogy vajon hol találhatja meg a valódi boldogságát, a saját, átszabatlan testében, a saját stílusában, a saját gondolataival.  

Az én boldogságom mindenesetre biztosan nem erre van. 

További cikkek: