Annyi dolgunk van, de szeretni mindig érjünk rá!

Szalai Mimi illusztrációja – Instagram: @szalaimimi

  A fenti idézet a Facebook-on jött velem szembe valamelyik nap. Ez a rövid, tömör „bölcselet”, egy ismeretlen tollából, látszólag egy újabb közhely, amit a lelkes nagymamák percenként megosztanak ezen a platformon.  Ám jobban belegondolva, talán az egyik legjobb tanács, amit valaha is kaphatsz az élettől.

Valódi értékek  

A 21. században éljük mindennapjainkat és talán ebben a felgyorsult világban a legnehezebb feladatnak bizonyul, hogy időt tudjunk szakítani az igazán fontos dolgokra az életben (itt most nem a vizsgákra gondolok az egyetemen, vagy a munkahelyi karrierre, esetleg arra, hogy milyen kocsival jársz, vagy melyik tengerpartról posztolod a legújabb bikinis szponzorált tartalmat). Hanem azokra a dolgokra, melyek nem kézzel foghatóak. Arra, aminek a fa alatt lenne a helye karácsonykor, a sok porfogó kacat helyett. Bagdy Emőke szavaival élve, az életben két kérdésre kell választ adnod magadnak, hogy megértsd az életed értelmét: „Kiért élsz?” és „Miért élsz?”, ugyanis ez a kettő mozgat mindent. Ha nem találsz értelmet az életednek, akkor csak céltalanul lézengsz és csupán várod a végét, egy boldogtalan élet pedig rosszabb, mintha nem is léteztél volna egyáltalán.  

Legjobb idő a változtatásra: Most.

Sok könyvet és cikket olvasok ezzel a témával kapcsolatban, és azt figyeltem meg, ha a szerző komolyra akarja fordítani a szót, felnyitni az olvasó szemét, akkor mindig egy olyan kérdést tesz fel, melyben benne van a „ha meghalnál” kifejezés. Mindig drasztikusra kell fordítani a szót ahhoz, hogy az ember komolyan tudja venni az adott témát. Az olyan kérdésekre gondolok, mint például: „Ha tudnád, hogy egy éven belül meg fogsz halni, megváltoztatnál valamit azon, ahogy most élsz? Miért?” (ez egyébként a híres 36 kérdés egyike, amitől egyes kutatások szerint szerelembe esel). Olyan kultúrában élünk, ahol az elmúlás tabu téma és ezáltal nem is realizálódik az emberekben ennek a jelenléte, emiatt is jók ezek a kérdések, mert ráébreszt a valóságra és segít elindulni a helyes irányban.  

Szeretet nélkül minden ház üres, minden városka lakatlan”- hangzik el a Quimby egyik dalában. Szerintem ezzel a mondattal minden olvasóm egyetért. Lakhatsz bárhol, villában vagy a híd alatt, ha a szívedben nincs szeretet, akkor nincs semmid sem. Ezért is tartom olyan fontosnak, hogy merjük kimondani, amit belül érzünk, merjük megélni a pillanatot és a lehető legtöbb időt töltsük a szeretteinkkel. Meg kell találni a módját, hogy a szürke hétköznapokba is elhozzuk a derűt, és a szeretetünket megosszuk azokkal, akik körülvesznek minket.   Lassan mondandóm végére érek. Tudom, hogy nem ismerjük egymást, én mégis szeretnék kérni tőled valamit. Sose feledkezz meg azokról, akik felneveltek, akik segítettek neked és akik örömet csempésztek a mindennapjaidba! Legyél a világ bármely pontján, legyen akármennyi dolgod, de szeretni mindig érj rá! 

Szalai Mimi illusztrációja – Instagram: @szalaimimi

 

További cikkek: