Az ambíció szexi, de egy túlságosan célorientált nő már lelombozó?

Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint „az ész a fontos, nem a haj”, mégis azt mutatja a tapasztalat, hogy ez azért nem teljesen van így. Ez az írás azokról a nőkről szól, akik mind karrier, mind pedig külső és belső tekintetben is 10/10-esek, mégis egyedül vannak, mert a férfiak a „túl sok”, „túl erős”, „túl alfa” kategóriába pakolják őket, miután fülüket-farkukat behúzva odébb andalogtak. Az ambíció tudjuk, hogy szexi, de egy túlságosan célorientált nő már lelombozó, félelmetes, ego-nyisszantó lenne?

Az alfa-nők misztériuma: kik is ők valójában?

Ahhoz, hogy saját példát említsek, nem kell messzire mennem: környezetemben élő, hosszú ideje szingli életmódot folytató nőtársaim, barátnőim nemcsak hogy csinosak, de magas intelligenciával, karcos humorral és határozott jövőképpel rendelkeznek. Panaszkodás nélkül teszik dolgukat, önmegvalósítanak és egzisztenciát építenek. Határozott véleményük van mindenről, egy-egy nézőpontcserés diskurzus során sem csak a pilláikat rebegtetik. Tudják, mit akarnak, azt is, hogy hogyan érjék el, sőt nemritkán még azt is, hogy mikor fogják elérni.

De az említett ismerősök nem holmi robot-nők, akik ódzkodnak bárminenű érzelmi kötődéstől, és akik a férfiakban csak a gátló, időrabló, karriergyepáló tényezőt látják. Egyáltalán nem, ők is ugyanúgy vágynak a szeretetre és a valamirevaló, minőségi kötődésre, együtt töltött időre. Mégis, ha valaki megkérdezi tőlük, mi a helyzet a férfiakkal – én szoktam ezekkel a kérdésekkel traktálni őket, bevallom -, csak legyintenek egy vállrándítás közepette, majd hozzáteszik egy nagy sóhaj kíséretében, hogy „ne is kérdezd”.

Néha egyébként olyan érzésem van – legalábbis teljesen kívülről nézve a történetet úgy tűnik -, hogy nem akarnak senkit és nem is kellenek senkinek. Hogy egy talpraesett, okos, törtető nőnek sokkal nehezebb párt találnia, mint kicsit „esetlenebb”, kevésbé céltudatos társának. Hogy egy erős nőnek lényegében tompítania kellene valódi személyiségét, hogy ne egyedül, macskás vénlányként végezze. Hogy a nők ezen fajtájától konkrétan félnek a férfiak – vagyis inkább nagy ívben elkerülik.

Hány olyan férfivéleményt hallottam már – saját fülemmel is, meg elbeszélésekből is -, amikor a gondolkodó, törtető nőt szinte hátrányként emlegették: „túl okos” – mondták, „nem szeretnék karrierista anyát a gyermekeimnek” – folytatták, „nem akarom szarnak érezni magam mellette” – bökték ki végül.

Létezik, hogy annyira helyén legyen egy nő minden szempontból, hogy a férfiak inkább úgy döntenek, odébbállnak „túl nagy falat” címszóval? Hogy felkötik a nyúlcipőt és köddé válnak? De most őszintén elgondolkodtam, ez nem plátói kérdés: tényleg létezik ilyen?

Nagy „kétségbeesésemben” még a szakirodalmat is meglestem, kíváncsi voltam, megfigyelésem a baráti-, ismeretségi körömön kívül is alátámasztást nyer-e.

Az okos nők és a férfiak szakirodalma

Az okos nők és a férfiak irodalma – legnagyobb meglepetésemre – óriási. Izzik a téma az interneten, meglepő, hogy milyen heves indulatokat képes kiváltani ez az egyszerűnek tűnő, ártatlan téma. A kutatások azt mondják, hogy a pasik bár megrögzötten, 100 százalék bizonyossággal állítják, hogy vonzónak találnak egy okos, törtető nőt, a valóság erre mégiscsak rácáfol, hiszen gyakran megrémiszti őket, ha egy nő intelligensebbnek, sikeresebbnek bizonyul náluk.

Az ok egyszerű: kevésbé érzik magukat férfiasnak egy okos nő társaságában, riasztóan, ego-tipróan hat rájuk a túlzott törtetés, az erő, az akarat, a maximális céltudat és a tettvágy ereje. Ahhoz, hogy egy férfi megfelelően tudja kezelni azt, hogy párja munkájában elismertebb – akár azt is, hogy többet keres nála -, nagyon magas szintű önismeret és érzelmi intelligencia szükségeltetik – ez pedig, valljuk be, gyakran hiányzik. Így nem marad más, mint a megfutamodás, adott esetben az el- és lenyomás.

Férfiak, most hozzátok szólok, titeket kérdezlek!

Felejtsétek el a szakirodalmat és az általam pedzegetett megfigyeléseket, most nézzetek őszintén magatokba és válaszoljatok: Van olyan, hogy túl sok? Túl okos? Túl karrierista? Túl csinos? Túl sokat keres? Egy túlságosan célorientált, törtető nő valóban lelombozó lenne?

További cikkek: