Életünket egy semmiség is örökre megváltoztathatja ─ Az apró(nak tűnő) döntéseink súlyáról

A 2019-es év volt életem eddigi legjobb éve. Szerettem volna 2020-ban túlszárnyalni, azonban a koronavírus közbeszólt. Ennek kapcsán az elmúlt hetekben több platformon is emlegették a pillangóhatást, ami szerint egy pillangó szárnymozgása olyan eseményláncolatot indíthat el, melynek végén több ezer kilométerrel arrébb akár egy tornádó is keletkezhet. Vagyis: ha egy pillangó egy centiméterrel arrébb száll le, már másképp történik nagyon sok minden. Te gondolkodtál már azon, hogyan alakult volna az életed, ha egy adott, akkor jelentéktelennek tűnő pillanatban másként döntesz?

Bevallom neked őszintén, hogy én igen!

A héten a volt osztálytársnőm adta tudtomra (köszi, Timi!), hogy már 10 éve elballagtunk a nagykátai Váci Mihály Általános Iskolából. Mivel mostanában a szokottnál lassabban történnek a dolgok az életemben, akadt egy kis alkalmam arra, hogy rendszerezzem a gondolataimat a kertben egy pohár bor társaságában. Ismét ráébredtem arra, hogy mennyire hálás lehetek az életemért. (Sajnos a felgyorsult világ nagy rohanásában nem csak a huszonévesek feledkeznek meg olyan fontos és alapnak vélt dolgokról, mint a hála, a tisztelet vagy a becsület. Lehet, hogy a kialakult helyzet változtat majd ezen, és remélhetőleg nem ott tér vissza az emberiség a mókuskerékbe, ahol kiszállt a kényszerpihenőre – ez még a jövő zenéje, de most inkább visszatérnék a múlt történéseire.)

A 8. osztályos énem kimondottan introvertált volt, akinek akkor teljesen más elképzelései voltak az életről, annak működéséről és arról, hogy hol is lesz egy évtizeddel később. Az idő múlásával szép lassan eltértem a tervektől. Hátborzongató belegondolni, hogy az ember életét képes egy apróság örökre megváltoztatni. Elég egy elkapott tekintet a vonaton, egy mosoly, egy véletlen találkozás, egy jó beszélgetés, és annak a másodpercnek a töredéke hatással lehet az ember hátralévő évtizedeire.

Egy apró döntés pillanatok alatt meghozható, mégis óriási hatása lehet nemcsak a saját, de mások életére is; a további cselekedeteinknek köszönhetően pedig megváltoztathatjuk az életünk menetét. A te döntésed, hogy megragadd azt a tekintetet, kezdeményezd azt a beszélgetést, annak ellenére is, hogy még nem tudod, milyen következményei lesznek és kiknek az életére lesz hatással! Minden egy döntéssel kezdődik, de ha ezt nem hozzuk meg, esélyünk sincs a változásra. Bármilyen hihetetlen is, nekem egy Messenger üzenet változtatta meg az életemet.

Ha visszatekintek az elmúlt 10 évemre, nagyon sok jó és néhány rossz dolog is történt, de minden okkal. Ezek az apró történések összessége kellett ahhoz, hogy ma az legyek, aki, hogy fotós-újságíróként is elérjem a csúcsot, a Forma 1-et. Száz szónak is egy a vége: hálás vagyok mindenért. A családomért, valamint minden emberért, akit valamilyen okkal utamba sodort az élet.

Büszke vagyok arra, hogy tiniként volt bátorságom elkövetni a saját hibáimat és meghozni az apró, jelentéktelennek tűnő döntéseimet, amelyeknek köszönhetően a húszas éveim közepére oda kerültem, ahol lennem kell.

Ha egyet kéne mondanod, neked mi volt a legjelentősebb, aprónak tűnő döntésed?

További cikkek: