Az Y generáció és az Instagram költészet: az irodalom már nem csak papíron létezik

Tűnhet úgy, hogy az Y- és Z generációsok számára a kultúra fokozatosan elértéktelenedik és eltűnik – ez azonban nem igaz. Az Instagram mára egy komplett költőgenerációt termelt ki, a szelfik és az ételfotók között bizony irodalmi művészet is megbújik, amely szerencsére mellőzi az iskolai verselemzések kellemetlen bukéját. Végül is, ha korunk és technikai lehetőségeink is változnak, akkor az irodalom miért kellene, hogy kivételt képezzen? Ha már van e-sport, miért ne lehetne e-költészet? De vajon nevezhető-e az irodalom feltámadásának az, hogy az újabb generációk sorra gyártják a képfájlként lementhető verseket?

Instagram + vers = instavers

Az Instagram lehetőséget ad arra, hogy az irodalom, a grafika és a fotóművészet egy légtérben találkozhasson a spontenaitás erejével úgy, hogy a költészetet egyfajta közösségi élménnyé formálja, megoszthatóvá tegye. Egy szabvány instavers mindössze néhány sorból áll, dekódolásukhoz nem kell rejtett jelentésrétegeket keresgélni a sorok között, így a “mire gondolhat a költő?” – típusú dilemma sem merül fel.

Töretlen népszerűség

A versek fogyasztása tehát nem igényel irodalmi előképzettséget: nem megérteni, hanem érezni kell őket. Mindenki saját élethelyzetét, tapasztalatát és személyiségét húzza rá a versekre, magukat rakják bele a sorokba, és így gyártanak személyre szabott, egyedi jelentéstartalmat. Az e-költészet népszerűségéhez vezető utat pont ez adja: a közérthetőség mellett a hozzáférhetőség az egyik leggyakoribb érv az instaversek mellett. Az olvasók közel érzik magukat az alkotóhoz, akár üzenetet is küldhetnek neki, az írásokra pedig reagálhatnak, kommentelhetnek – az esetek többségében választ is kapnak.

Instavers könyvben = rossz vers ?

Az instaköltészet egyre népszerűbb, de tudni kell, hogy az egyik legtöbbet parodizált műfaj is. Az e-versek kereskedelmi forgalomba való kerülése épp a műfaj éltető erejét, a spontenaitást és a személyességet ölné meg: rengetegen gondolják úgy, hogy egy jól működő instavers könyvben nem lesz több egy rossz versnél. Hogy miért is? Az instaverselés pillanatműfaj: pont addig érdekes, és pont addig hatol bele az emberbe, míg a feeden pörgeti a képeket.

Valódi művészet virtuális térben

Azonban kétségtelen, hogy az instaköltészet lehet értékes is, igenis lehet kortárs eszközökön értékkel bíró kortárs irodalmat gyártani. Következzék egy kis válogatás Nagy Rita (@felhangoscsond), András Adél (@ledaversei) és a 2016-ban elhunyt Fodor Ákos (@fodorakos.haiku) virtuális tollából.

Nagy Rita – @felhangoscsond

További cikkek: