Az Y generációsok kedvelt életformája

Annak a generációnak vagyok a tagja, amelyik viszonylag gyakran váltogatja munkahelyét, amelyik kis szerencsével már pár ezer forintos repjegyekkel bejárhatja Európát, és amelyik éhezik a külföldi tapasztalatokra, élményekre. Nem véletlenül álmodoznak sokan egy olyan életformáról, ahol utazásra, világlátásra is jut idő a munka elvégzése mellett. Létezik egyáltalán ilyen? Mit tehetnek azok az emberek, akiknek herótja van az iroda tökéletesre meszelt falaitól? Akiknek túl monoton és unalmas a 9-től 5-ig tartó, lelket és kreativitást megölő munka? Akik egy nyitott irodában nem látnak mást, mint az ambíció temetőjét? Hál’ istennek, nekik sem kell elkeseredni, igazi Y generációs problémáról van szó, amelyre létezik megoldás. Egy új, modern életstílus, a digitális nomád fogalmának ismertetése következik.

Ki az a digitális nomád?

Főleg az Y generáció tagjai mutatnak érdeklődést az életstílus iránt, ugyanis ők azok, akik számára az élmények és a kalandok egyre inkább megelőzik az anyagi javakat. Az internet használatával számos olyan munkalehetőség alakult már ki, ahol nem kell az iroda négy fala közt tengődni. Egy digitális nomád a világ körbeutazása során laptopjáról dolgozik. Oda utazik, ahova akar, addig marad, ameddig akar, és akkor dolgozik, amikor akar – konkrétan viszi magával a munkáját a világ különböző pontjaira. Jól hangzik, nem? Ki ne szeretné inkább a tenger morajlását hallgatni az irodai nyomtató csikorgásának helyett?

Összvissz három dologra van szükség: laptopra, piacképes tudásra és a világ megismerésének vágyával. A piacképes tudás szokta a legnagyobb problémát jelenteni: gondold át, hogy a jelenlegi tudásod/munkaköröd lehetővé teszi-e ezt az életformát. Ha nem, akkor egy olyan szakmába kell beletanulni – online marketing, design, programozás, support -, ami ezt megengedi.

A digitális nomádoknak két fő típusa különíthető el: vannak, akik saját vállalkozásuk kiépítése mellett vágnak bele ebbe az életformába, és vannak olyanok is, akik egy cégnek dolgozva, távmunkában végzik el a rájuk bízott feladatokat. Érdemes meglesni a “szabadúszók állásbörzéjét” is, ahol különböző projektekhez keresnek szabadúszókat.

Nem minden arany, ami fénylik

Ez eddig mind meseszerűen hangzik, azonban mint mindennek, ennek az életstílusnak is vannak hátulütői. Ne essünk bele abba a csapdába, hogy csupán a feltöltött Instagram képek alapján alkotunk egy igencsak szűklátókörű véleményt. Az Instagramon vagy a Facebookon követett digitális nomádok gyakran kelthetik azt az érzetet, hogy ez az életforma csupán szánsájn és idill. A közösségi médiára felkerülő képek általában az esti buliról, a tengerparti koktélokról és a lélegzetelállító tájképekről szólnak. Ez persze természetes: ahogy én sem töltök fel képet az irodámban lévő számítógépemről és íróasztalomról, úgy a digitális nomádok sem a kemény munkával telt pillanatokat fogják kiposztolni. Ettől függetlenül még nekik is fenn kell tartani a kívánt életszínvonalat: hiába a sok partizós és városnézős kép, amögött bizony kemény munka is van – teljesített határidőkkel, elvégzett feladatokkal.

Mire kell figyelnie egy digitális nomádnak?

Nehéz a munkára összpontosítani, ha az ablakon kinézve nem látunk mást, csak a csillogó, égkék vizet, homokos tengerparttal. Rosszabb, ha nem is szükséges kinéznünk az ablakon, csak tennünk kellene pár lépést. Éppen ezért az időmenedzsment és az önfegyelem elengedhetetlen: egy jól működő, kitapasztalt, saját munkarendszerre van szükség az esetleges bakik elkerülése végett; valamint abban a pár órában, amit a digitális nomádok a munka órájának neveznek, a produktivitás elengedhetetlen. Ne értsetek félre, nem kell munkamániásnak lenni, csupán az igényelt életstílushoz szükséges pénzt kell előteremteni.

Úgy érzed, ez a neked való élet?

Ahhoz, hogy valaki digitális nomáddá váljon, az életmódváltás elengedhetetlen. Ez a váltás pedig jó nagy adag bátorságot, elköteleződést és kitartást igényel. Több kurzus is indul azoknak, akik komolyan gondolkoznak azon, hogy elsajátítsák ennek az életformának a turpisságait: ilyen például Vigh Bori és Ballai Brigitta kurzusa. A digitális nomád életforma iránt érdeklődőknek ajánlom még Tim Ferris 4 órás munkahét című könyvét is.

További cikkek: