Bakancslistás teendők a húszas éveinkben

A húszas éveink – nagyon lesarkítva – az útkeresésről és az alapok lerakásáról szólnak. Ki kell találjuk, hogy mi tölt fel és mi egészít ki, mi a fontos és mi nem, hogy a boldog jövőkép felé való menetelés valóban boldog legyen, és ne keserű. Olyan szokásokat és képességeket kell kiépítünk, amelyek az életünk hátralévő részére is pozitív hatással lesznek. Olyan barátságokat kell kötnünk, amelyek nem döfnek hátba egy random pillanatban, és azt a munkahelyet kell megtalálnunk – vagy megalkotnunk -, amit minden nap várni fogunk. A hasznos, de egyben élvezetes fiatalkorhoz elég pár egyszerű, de egyáltalán nem magától értetődő dolgot megtenni.

Vedd fel újra a kapcsolatot a gyerekkori barátaiddal!

Legyenek akár óvodáskori vagy épp általános iskolás társak, nem éri meg veszni hagyni a már gyerekkorban kialakult kötelékeket. Persze az új ismeretségek és a további kapcsolatépítések is elengedhetetlenek, de egy ősrégi, több éve ismert pajtást senki sem tud helyettesíteni.

Írj egy nyílt levelet a jövőbeli önmagadnak!

Igen-igen, butának és kelletlennek hangzik, de az egyik legjobb tanulópénz: szinte biztos, hogy x év távlatból másképp nézel majd a világra, az emberekre, a munkára és önmagadra is, más lesz a véleményed és az értéked. Képzeld csak el, milyen különös érzés lehet 30 évesen a 20 éves önmagad olvasni (vagy hallgatni): százmilliónyi érzés és gondolat fog felébredni benned, ami hétszentség, hogy építeni fog.

A következő kérdéseket gondold át: mire figyelmeztetnéd magad? Hova szeretnél eljutni 10 év munkájával? Mi az, amit mindenképpen el szeretnél kerülni? Megígértetheted magaddal például, hogy ne fásulj be vagy hogy ne legyél munkamániás. Akár csinálhatsz egy listát, mi mindent szeretnél még megtanulni és átélni. Ez az alkalmazás segít, hogy még véletlen se kallódjon el a papírfecnid vagy a Word doksid 10 év távlatból se.

Detoxikáld az életed, minden szempontból!

Biztos érzed, hogy mi az, ami nem odavaló, lehúz, nyomaszt, gátol és mérgez. Legyen szó akár a saját magadat hátráltató negatív önkritikádról, vagy egy régi barátoddal való tisztázatlan veszekedésről, ezeket semmiképp se hagyd lógni a levegőben! Ami pedig a további káros dolgokat vagy hamis személyeket illeti, azokra sosem volt, és sosem lesz szükséged. Az apró változtatások is fontosak: tedd le többször a telefont, kerüld a small talk-okat, menj el egyedül valahova, olvass, relaxálj, és a szerelmet se erőltesd!

Rendszerezd az emlékdobozodat!

Az évek múlásával sokat felejtünk, még akkor is, ha úgy gondoljuk, nem fogunk. Néha igenis számot kell vetni a már megtörtént felett, rendszerezni az átélteket, levonni a tanulságokat, hogy végül – a híres-neves filozófia szerint, amit maga Steve Jobs is elmondott a Stanford Egyetemen tartott beszédében – összeálljon a kép.

Teszteld magadat!

Csinálj valamit, ami megrémiszt, hagyd abba a lehorgonyzást, és mondj igent! Fejleszd a készségeidet, javíts a hiányosságaidon! Kezdd a napodat a nehezebbik feladattal, de akár el is utazhatsz egy darab hátizsákkal a világ másik felére. Higgy abban, amiben senki sem hisz, és találj egy erőteljes, ösztönző miértet!

Tegyél másért is!

Fejezd ki a hálát gyakrabban, bocsáss meg, szokj le a haragtartásról, önkénteskedj, adj vért vagy csak találj ki egy új, családi tradíciót! Apró dolgok, de maradandóak.

Ne hagyd, hogy a stressz megegyen!

“Egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb, ez vagy az lesz, így vagy úgy.” Ez az idézet igazabb alig lehetne: ameddig tudod, hogy nem lébecolsz a nagyvilágban, és pazarlod el a drága idődet, addig úton vagy. Stressz mindig van és lesz is, de ne hagyd, hogy ez rányomja a bélyeget életed egyik legszebb szakaszára.

További cikkek: