Bejárnád a világot? – Önkénteskedj szállásért és ellátásért!

A huszonévesek nagy többségének nevében merem kijelenteni, hogy vágyunk kalandokra, élményekre és világjárásra. Szeretnénk utazni, szeretnénk minél több tapasztalatot gyűjteni és örömmel vetnénk bele magunkat az ismeretlenbe, amíg még szinte tét nélkül megtehetjük. Nem tudom, hogy hányan hallottatok már a Workaway adta lehetőségekről, de ha most kérdőn pislogtok, mindenképpen olvassatok tovább! Bemutatok nektek egy lehetőséget, mely segíthet abban, hogy bejárjátok és megismerjétek a világot.

Miről szól a Workaway?

A Workaway gyakorlatilag egy állásokat kínáló portál, de a legkevésbé sem hasonlít a Profession.hu-hoz. Itt olyan munkákat találsz, melyekért cserébe nem pénzt, hanem szállást és ellátást kapsz. A világ minden táján kínálnak munkahelyeket, de nem olyanokat, melyekhez közgazdász- vagy mérnökvégzettségre lenne szükség, hiszen a Workaway nem a karrierépítésről, hanem a világ megismeréséről szól.

Milyen munkákat találhatsz?

A legtöbb hirdetésben családok keresnek maguk mellé valakit, aki segít nekik a ház körüli teendőkben, idegen nyelvet tanít a gyermeküknek vagy bébiszitterkedik. Találni viszont hostelbéli munkákat is, így aki inkább fiatalok között dolgozna, ő is bukkanhat megfelelő ajánlatra. Vannak olyan állások, amelyekben valódi értéket teremthetünk, szegény iskolákban taníthatunk vagy segíthetünk különböző környezettudatos megoldások kialakításában a szennyezettebb országokban. Találni kifejezetten izgalmas lehetőségeket is, például ilyeneket:

„Fotósokat és a közösségi média világában jártas embereket keresünk Srí Lankára, óceánparti szörfös hostelünkbe.”

„Macskaszittert keresek Malajziába, január végére.”

„Segíts megtervezni és létrehozni kicsi ökufalunkat Ghánában!”

„Egy négytagú család keresi lelkes franciatanárát a Seychelle-szigeteken, hogy a gyerekek idegen nyelvet tanulhassanak.”

„Finnország északnyugati részén található eperfarmra keresünk segítő kezeket.”

„Panamai házunk renoválásához keresünk embereket.”

„Új-Zéland legveszélyesebb strandjára, a Pihára keresünk fiúkat, akik segítenek a napozóágyak cipelésében.”

Változatos és izgalmas munkák milliói sorakoznak az oldalon, kedvünkre válogathatunk belőlük. Az oldal egyik legnagyobb előnye, hogy csak napi pár órás munkavégzésről szólnak a hirdetések, hiszen a hostok is pontosan tudják, hogy első sorban utazni vágyó fiatalok jelentkeznek hozzájuk, így nem az a céljuk, hogy kizsigereljenek vagy agyondolgoztassanak téged. Apró segítségért cserébe viszont szívesen járulnak hozzá ahhoz, hogy bejárhasd a környéket.

Megvannak a maga nehézségei

Persze a repülőjegy árakat neked kell kifizetned, és az elhelyezés sem garantált. Sokszor válasz nélkül hagynak a hostok, mert akkora hozzájuk a túljelentkezés, vagy nem elég nekik az az idő, amit náluk tudnál tölteni, esetleg egyszerűen csak nem találnak szimpatikusnak. Vannak munkák, amikért cserébe csak szállást kapsz, de ellátást nem, érdemes mindennek rendesen utánakérdezni. Szerencsére a hirdetések alatt olvashatsz visszajelzéseket, értékeléseket is, így mások rossz tapasztalataiból tanulva elkerülheted az esetleges buktatókat.

A Workaway mindenképpen jó lehetőség azoknak, akik utazni szeretnének, akik szeretnének részesévé válni a helyi közösségek életének. Ha egy személyes workawayes tapasztalatra vagy kíváncsi, olvasd el olvasónk élménybeszámolóját

További cikkek: