Bill Gates 5 hasznos tanácsa az élethez

Nem állítom, hogy nem hasznos hely az iskola, és azt sem mondom, hogy tudásunk jelentős részét nem ott sajátítottuk el, mégis úgy vélem, rengeteg tanácsot és életleckét közel sem az iskolapadban töltött 12-17 évünk alatt ismertünk meg. Következzék most Bill Gates 5 talán leglényegesebb szabálya, melyeket jó volna, ha az oktatási intézményekben is tanítani kezdenének.

„Az élet nem fair. Szokj hozzá!”

Mindegy, mennyire dolgozunk keményen, még a legnagyobb szorgalom mellett is érhetnek minket olyan váratlan fordulatok, amik miatt nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogyan azt elvárnánk tőlük. Mind kerülünk a padlóra, de mindannyiunknak fel is kell tudnia állni onnan. Az élet nem fair, az élet egy teszt, egy játék, egy kockázat. Az igazán tehetséges és sikeres emberek tudják, hogy az élet nem igazságos, tudják, hogy mindegy hányszor esnek el, mindig újra és újra talpra kell állniuk.

„Nem a szüleid hibája, ha elbuksz”

Szidhatjuk a szüleinket egy életen át azért, mert megnehezítették a gyerekkorunkat, de semmit sem érünk vele. Bill Gates szerint nem szabad másokat okolnunk a saját hibáinkért, felnőttkorba lépve márpedig mi felelünk a döntéseinkért, cselekedeteinkért. A hibák egyébként is arra lettek kitalálva, hogy tanuljunk belőlük, mind másokéból, mind a sajátjainkból. Ne picsogjunk és időzzünk sokat a hibák felett, inkább vegyünk ki belőlük mindent, ami a hasznunkra válhat.

„Ha nem építed az álmodat, valaki majd felbérel, hogy az övét építsd”

Bill Gates nem híve az alkalmazotti státusznak. Ő maga is korán vált a saját maga főnökévé és fiatalok millióit buzdítja arra, hogy ők is ugyanígy tegyenek. Merni kell álmodni, majd merni kell tenni is érte. Való igaz, ha mások céljainak elérésére fókuszálunk, a sajátjainknak soha még csak a közelébe sem érünk.

„Nem keresel rögtön milliókat”

Ideje abbahagyni saját magunk áltatását. Senki sem kerül ki úgy az egyetemről, főiskoláról, hogy azonnal 7 számjegyű fizetéssel kezd. Alkalmazottként és vállalkozóként egyaránt ki kell járnunk a lépcsőfokokat, szorgalmasan kell tanulnunk és dolgoznunk ahhoz, hogy a csúcsra érhessünk.

 „Az élet a legjobb iskola”

Nem a gimnázium, nem a főiskola, nem az egyetem. Mindegy, hány tesztet töltesz ki és hány könyvet olvasol el, a valódi tapasztalatoknál egyik sem tanít majd többet. Dolgozni kell ahhoz, hogy valamit valóban megtanulhassunk, elsajátíthassunk. Végső soron a való életben kell helytállni, nem pedig az iskola biztonságos falai között.

További cikkek: