Családunk tragédiája bennünk él tovább? – 6 sikerlistás könyv a transzgenerációs hatásról

Felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei még a halálukkal sem enyésznek el, az örökség bennünk él tovább, még akkor is, ha ezt nem gondolnánk. A génekkel nemcsak külső vonásokat, de sorsot is kapunk: egy nagyobb trauma, egy átélt nehézség generációkon keresztül él tovább, aminek aktuális gócpontja lehet, hogy épp mi magunk vagyunk – ez pedig nem más, mint a transzgenerációs hatás jelensége. Egyet garantálhatok: a könyveket elolvasván nagyon, de nagyon sokat fogunk felmenőinken gondolkodni.

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

A regény hőse egy Eszter nevű lány, akit jó érzéssel tölt el, hogy a nagyapja őt, csakis őt szereti – mindennél és mindenkinél jobban. A rokoni kapcsolat azonban egy ponton átbillen valami egészen másba, amihez titok, szégyen és trauma társul. Péterfy-Novák Éva hitelesen és részletesen mutatja be, miként ismétlődhetnek a traumák mintaszerűen, akár több generáción keresztül. Kiabálhatjuk a molesztálásokról szóló híradások után, hogy te undorító, mocskos állat, azt azonban elfelejtjük, hogy az elkövetői lét a leggyakrabban az áldozati lét következménye.

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián új regényének főszereplője egy harmincas éveinek közepén járó férfi, aki aggódva figyeli magát, testének megmagyarázhatatlan rezdüléseit. De rájön, amire rá kell jönnie: nemcsak a hajának színét és testalkatát örökölte családjától, de a jövőjét is. A Mellettem elférsz ezekről a felismerésekről szól, hiszen a jelent csak és kizárólag a múltból ismerhetjük meg. Létezik, hogy a génjeinkbe vésett sorsunk elől lehetetlen lenne kitérni?

Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek

A történet Nyilánszki Mari életét mutatja be, 3 éves korától kezdve egészen a harmincas éveiig. Mari egy olyan lány, aki szeretetre vágyik, de szüleitől csak bántást kap: családjával él, szegények, mint a templom egere, az anyja félre jár, az apja pedig részeges és veri őket. Marinak nincs kire támaszkodnia, nem lát más lehetőséget a menekülésre, minthogy magához láncoljon egy szerető férfit. Teherbe is esik, a tökéletes élet kapujában áll, Mari azonban még így sem találja meg a boldogságát, az anyja által járt úton találja magát. Azt mondják, az alma nem esik messze a fájától. Vajon hazánkban mennyi Mari élhet?

Karafiáth Orsolya: Szirén

A Szirén egy alkoholista családregény, mely lépésről lépésre levezeti három generáció nőtagjainak életén keresztül, hogyan örököljük anyáink terheit, szorongásait és függőségeit. A könyv végén jogosan tesszük fel magunknak a kérdést: miért is ítélkezünk olyan könnyen egy nő fölött, aki a sárga földig leissza magát? Tényleg ekkora szerepe lenne a függés kialakulásában a családi mintáknak, gyermekkori traumáknak?

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okára saját életünk történései nem adnak megfelelő és kielégítő magyarázatot: ekkor érdemes szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is megvizsgálni, feltárni családunk múltját. Ez nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. Ebben a könyvben Orvos-Tóth Noémi végigvezet minket egy transzgenerációs önismereti úton, hogy a saját életünkben ne csak megérthető, de akár helyrehozható is legyen a múltból megörökölt viselkedési mintánk.

Anne Ancelin Schützenberger: Ős-szindróma

Az Ős-szindróma című könyvben esettanulmányokat és genoszociogramokat tartalmaz, amelyeken keresztül az író bemutatja, ahogyan kliensei a látszólag irracionális félelmeiket, pszichológiai nehézségeiket győzték le azáltal, hogy megértették és felismerték a saját, illetve a felmenőik életei közötti párhuzamokat.

További cikkek: