Dalszöveg-terápia, ahol zene és szöveg közösen segít

Egyik kedves vendégszerzőnk korábban már mesélt nektek a versterápiáról és hogy hogyan segítette át őt egy nehéz időszakon. A költeményeknek valóban jelentős hatalom van a kezükben, képesek szavakba önteni az érzéseinket, képesek kifejezni azt, amit nekünk esetleg még egyértelműen nem sikerült. A dalszövegek természetesen alkalmasak ugyanerre, hiszen a maguk módján bizony azok is költemények. 

A dalszövegírás terápiás hatású

A zene gyógyír rengeteg lelki fájdalomra, egyre több olyan zenészről hallani, akik terápiás célzattal írták meg legújabb albumukat. Ed Sheeran akármikor, amikor letört vagy rosszul érzi magát, írni kezd az érzéseiről. Elmondása szerint egyedül a dalszövegírás segít neki kijönni a rossz periódusokból. Zayn szerint a dalszerzés terápiás hatású, hiszen segít kitisztítani az ember elméjét azoktól a gondolatoktól, amikkel fejben küszködik. Miley Cyrus véleménye szerint ahhoz, hogy megírhassunk egy dalt egy múltbéli eseményről, rendesen a mélyére kell ásnunk a részleteknek, és amint írni kezdünk róla, elkezdjük feldolgozni is azt, akárcsak egy terápia keretein belül szokás.

A dalszövegek készen is segíthetnek

No de nem kell dalszövegírónak lennünk ahhoz, hogy mi is segítségre leljünk. Ugyan tanúsíthatom, hogy az írásnak valóban tagadhatatlanul erős, hatékony terápiás hatása van, de tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki ragad rajongva papírt és tollat. A dalszöveg-terápia szerencsére olvasva (és hallgatva) ugyanúgy segíthet, mint írva.

A versterápiából kiindulva nincs más dolgunk, mint fellelni azokat az alkotásokat, dalokat, melyek szövegéhez kapcsolódni tudunk, melyekhez valamilyen úton-módon kötődni képesek a problémáink. A versterápia során a költeményeket saját füzetbe másoltuk, a dalszövegekkel is megtehetjük ugyanezt, de akár az is elég, ha külön lejátszási listába szedjük össze az egy gondunkhoz kapcsolódó dalokat. Ez a playlist válhat az ingyenes terápiánkká, melyet újra- és újrahallgatva újra és újra megpróbálunk reflektálni a velünk történtekre és megpróbáljuk feldolgozni azokat.

A szöveg is fontos, nem csak a zene

Személy szerint mindig fontosnak tartottam megfigyelni, hogy miről szól egy dal. Ritkán tudok egyedül a dallamhoz kapcsolódni, szerintem sokat számít a mondanivaló is. Nem azt mondom, hogy néhanapján a péntek éjszakában nem éneklem én is önfeledten hogy „Panda, panda, panda” vagy “Oppa is Gangnam style” de azért a hétköznapokban a zeneileg és szövegileg egyaránt minőségi, megragadó számokért vagyok oda.

A dalszöveg-terápia nekem is sokat segített már. Vannak dalok, melyek ha a mai napig felcsendülnek, a múltbeli küzdelmeimre emlékeztetnek, és arra, hogyan kerültem ki győztesként a csatából. A versterápia mellett bátran ajánlom a dalszöveg-terápiát is, hiszen zene és szöveg együtt igazi Jolly Jokert adhat a lelkünk kezébe. Nektek milyen “alternatív terápiás módszerek” váltak már be? 

További cikkek: