Dokumentumfilmek, melyek garantáltan elgondolkodtatnak

Összegyűjtöttünk nektek pár dokumentumfilmet, melyek izgalmasak, tanulságosak vagy épp sokkolóak. Mindenképpen érdemes megnézni őket, hiszen sokat elárulnak a világról, melyben élünk.

 

Before The Flood

A Fisher Stevens rendezte dokumentumfilm bolygónk legaktuálisabb problémájával, a klímaváltozással foglalkozik. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon Leonardo DiCaprio szépfiús arcának vagy a téma fontosságának köszönhető-e a dokumentumfilm sikere, jómagam őszintén remélem, hogy az utóbbinak. A híres hollywoodi színész kontinensről kontinensre vándorolva keresi a válaszokat arra, hogy vajon miért nem törődünk megfelelő mértékben a globális felmelegedéssel, és hogy mégis kiknek érdeke eltussolni a problémát.  A dokumentumfilm végére egészen biztos, hogy mi magunk is átértékeljük a bolygónk jövőjét.

 

Super Size Me

A mai rohanó világban a táplálkozás procedúráját a gyorséttermek könnyítik meg. Nincs időnk sem bevásárolni, sem főzni, főleg nem mindezt megtenni egy héten többször is. Morgan Spurlock egy dokumentumfilm keretein belül egy hónapon keresztül csak a McDonaldsban evett, hogy rájöjjön, vajon tényleg olyan egészségtelen-e a gyorsbüfé, mint mondják. (Spoiler alert: még annál is egészségtelenebb)! Ha eddig szeretted a Happy Mealt és barátait, ezután biztosan nem fogod.

 

Blackfish

A 2013-as dokumentumfilm a fogságban tartott gyilkos bálnák életét mutatja be, akik nevükkel ellentétben nem jelentenek veszélyt az emberre. Legalábbis addig, amíg háborítatlanul élhetnek az óceánban, egészen biztosan nem. Viselkedésük viszont teljesen megváltozik, amikor elszakítják őket természetes élőhelyüktől és családjuktól. A parkokban sorra tévesztik meg a látogatókat, elhitetik velük például, hogy a cetek ide családjukkal együtt érkeznek és hogy itt tovább élnek, mint a szabadban. A stáb lerántja a leplet a hazugságokról, az idomárok haláleseteinek körülményeiről és a parktulajdonosok eltussolási kísérleteiről. Elgondolkodtató dokumentumfilm ez minden állatbarátnak, mely után garantáltan nagy ívben elkerüljük majd az állatkerteket.

 

Avicii: True Stories

Ez a dokumentumfilm fél évvel ezelőtt még valószínűleg nem kerülhetett volna fel a fontos filmek listájára, de ismerve Avicii sorsának végkimenetelét, ma mégis muszáj megemlítenünk. A True Stories 2017-ben készült el és a világhírű DJ karriertörténetéről szól. A zenész a filmben mesél arról, hogy mit tett vele a hirtelen jött hírnév, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, és hogy hogyan birkózott meg az állandó turnézás okozta egészségügyi gondokkal. A dokumentumfilm végén ugyan úgy fest, Tim Berg élete egyenesbe kerül, mi azonban mára már sajnos tudjuk, hogy a 21. századi zeneipar egyik legnagyobb tragédiája lett az övé. Hasznos film ez minden Y és Z generációsnak, aki hírnévre szomjazik.

 

A Small Act

Míg mi Európában savanyú képpel indulunk az iskolába és minden hétfő reggelt átkozunk, addig Afrikában a gyerekek mindent megadnának azért, hogy beülhessenek az iskolapadba, mely bizony nem jár mindenkinek alanyi jogon. Sokan sajnos az általános iskolát sem tudják befejezni, hiszen családjaik képtelenek finanszírozni taníttatásukat. A kontinensen élők számára az oktatás jelenti az egyetlen kiutat a szegénységből, tudják ezt a dokumentumfilm kenyai fiataljai is, akik legjobb tudásuk szerint küzdenek az ösztöndíjas helyekért.  

További cikkek: