Drogüzlet, modern rabszolgaság, nagyüzemi állattartás: 10 dokumentumfilm, amely világunk súlyos problémáit vesézi ki

conspiracies.net

A közelmúltban több olyan dokumentumfilm is napvilágot látott, amelyek körítés nélkül dolgozzák fel világunk problémáit, a jelenleg is zajló, aktuális ügyeket. Figyelem: a témák sokkolóak.

Egy nő fogságban

Ha rabszolgaságra gondolunk, akkor Egyiptom, esetleg a 19. századi amerikai ültetvények ugranak be először de semmiképp sem a jelen. A rabszolgaság a 21. században is létező jelenség, esetleg csak máshogy hívják, mások a konkrét formái. De a lényeg ugyanaz marad: egy embert megfosztanak a szabadságától és az életétől. A fiatal, tehetséges magyar dokumentumfilmes, Tuza-Ritter Bernadett megrendítő női sorsot dolgozott fel.

Chasing Coral

A dokumentumfilmet az a Jeff Orlowski rendezte, aki a hasonlóan környezetvédelmi témájú Chasing Ice-t is. A jégolvadás problémáját követően úgy döntött, hogy a következő globális téma, aminek rejtelmeibe beavatja a nézőket, az a korallfehéredés problémája lesz. Az egykor még színpompás és élettel teli zátonyok az óceáni hőmérsékletemelkedés következtében elhalnak, a korallok kifehérednek, a rajtuk élősködő élőlények pedig elvesztik élőhelyüket. A rendező, Jeff Orlowski, valamint Richard Vevers képzett búvár bejárták a korallzátonyokat, hogy minél közelebbi és pontosabb látképpel szolgálhassanak a problémáról.

Rats

Morgan Spurlock legújabb filmjében a nagyvárosokban folyó patkányinváziót mutatja be, melynek sokkoló képsorain keresztül megismerhetjük a világ legkevésbé szeretett, de meglepően intelligens rágcsálójának térhódítását: a patkányokét. Na, és persze a veszélyt, amit közvetítenek. Ezek az apró, utcák alatt élő, szemétből táplálkozó, betegséget terjesztő kis lények mára már globális problémává nőtték ki magukat, világszerte jelentenek súlyos gondot a városokban.

Hogyan fizet a drogüzlet?

Sokkolóan őszinte film arról, hogyan válhat egy egyszerű utcai drogdílerből helyi drogbáró: egykori kábítószer-kereskedők és aktivisták mondják el történeteiket. Kiderül, hogy nem is olyan nehéz, mint azt gondolná az ember: az alkotók pontos képpel mutatják be, hogyan is működik ez az erőszakos, ám rendkívül jól jövedelmező iparág.

Bennfentesek

A film nem más, mint egy átfogó elemzés a 2008-as globális pénzügyi válság okairól és okozatairól. Ebben a recessziós időszakban emberek milliói maradtak munka nélkül, vesztették el nemcsak otthonukat, hanem mindenüket nem árt tisztában lenni a válság miértjeivel, hiszen kis híján az egész világ pénzügyi összeomlásához vezetett.

Cowspiracy: A fenntarthatóság titka

A világ egyik legpusztítóbb iparágára fókuszál a Cowspiracy, amely nem más, mint az egyik legsúlyosabb környezetszennyező tevékenységgel bíró mezőgazdasági állattartás. Az állattartás az egyik legfőbb oka az erdőirtásnak, a vízfogyasztásnak, a környezet- és levegőszennyezésnek, valamint nagy szerepet vállal az esőerdők pusztulásában, a termőtalaj eróziójában, az üvegháztartást okozó gázok kibocsátásában és az óceáni holtterületek kialakulásában is. Andersen nemcsak arra mutat rá, hogy a nagyüzemi állattartás hogyan emészti fel bolygónk erőforrásait, hanem arra is, miért hagyják mindezt figyelmen kívül.

Mi a fene az egészség?

A Mi a fene az egészség? a Cowspiracy alkotóinak második nagy sikerű filmje. Átláthatóan szemléltetik a kormányok, az orvosi szektor és a gyógyszeripar közötti összejátszást és korrupciót, valamint ennek árát: az egészségügyi szektor dollármilliárdokat fizet szerte a világon, miközben a betegségek kiváltó okaira nem is keresik a választ. Közelebbről vizsgálják meg azt is, miért folytatják az egészségügyi szervezetek a hús- és tejtermékek népszerűsítését annak ellenére, hogy számtalan orvosi kutatás bizonyítja: ezek az élelmiszerek egész egyszerűen káros hatással vannak az emberi egészségre.

Élelmiszeripar Rt.

A pénzhajhászás, a profittermelés már réges-rég háttérbe szorította az élelmiszerbiztonságot és a fogyasztók egészségét: az állatokat is végeláthatatlan antibiotikum kúrával tömik, a földeken pedig génkezelt terményeket termesztenek. Mindez összefüggne a lakosság elhízásával, a különféle betegségek terjedésével és a környezetszennyezéssel? Erősebben, mint hinnénk. A fogyasztók elől gondosan elrejtett valóságot tár fel a film.

Kellemetlen igazság

Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke 2000-es választási veresége után úgy döntött, politikai ambícióit félreteszi, és a bolygó megmentésének szenteli életét. A globális felmelegedés elleni küzdelmet kertelés nélküli dokumentumfilmben mutatja be, melynek egyik vezérgondolata az átlagemberhez nyúl vissza: nem engedhetjük meg, hogy egy ekkora globális probléma csupán politikai kérdés legyen, hiszen az embereknek szükségük van a természetre. Az azonban elkerüli a figyelmünket, hogy a természetnek nincs szüksége az emberre.

Unity

A 2015-ben kiadott Unity az emberiség fejlődésére és az egymással való békére koncentrál. Leginkább azoknak az embereknek készült, akik képesek meglátni a hibát magukban, kritikusan gondolkodni és tenni. Ehhez azonban ki kell lépniük a saját kis világukból és egységben gondolkodni, hiszen ez az univerzum (Universe) jelentése is: minden eggyé válik.

További cikkek: