Egy csapat kamasz az élet értelmét kutatja, majd eladja jó pénzért

A dán írónő, Janne Teller kisregénye, a Semmi 2010-ben jelent meg és rögtön nagy port kavart. Egyes iskolákban kötelező olvasmányként adták fel, míg máshol betiltották, mondván: öngyilkossági hajlamot ébreszt a diákokban. Szerintem ennél őszintébb könyvet aligha írtak valaha.

A történet röviden

A történet középpontjában Pierre Anthon áll, aki egy nap rádöbben, hogy az égvilágon semminek sincsen fikarcnyi értelme sem. „Semminek sincs értelme. Ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá. (…) Minden mindegy! Mert minden csak azért kezdődik el, hogy egyszer véget érjen. Születésetek pillanatában haldokolni kezdtek. És így van ez mindennel.” Pierre Anthon úgy dönt, egy szilvafáról prédikálja hitét társainak, akik minden erejükkel azon vannak, hogy bebizonyítsák, az életnek igenis van értelme.

Megalkotják a Fontos Dolgok Halmát, melyre olyan holmikat pakolnak, amelyek számukra jelentőségteljesek. Az élet értelmének bizonygatása azonban hamar horrorba csap át. Míg kezdetben csak egy csinos szandál kerül a halomra, idővel egy koporsó és egy levágott kutyafej is ott ékeskedik. És akkor a legdurvábbat még le sem írtam. 

Miért ajánljuk?

Kamaszokat, huszonéveseket és felnőtteket egyaránt sokkol Janne Teller története, hiszen Pierre Anthon mindent kimond, amit mi valamiért nem merünk. Megdöbbentőbbnél megdöbbentőbb kijelentései miatt olykor mi is súlyosabbnál súlyosabb kérdésekkel találjuk szemben magunkat. Egy részünk felülne a fiú mellé a szilvafára, míg másik felünk kétségbeesetten bizonygatná a többiekkel együtt, hogy igenis vannak dolgok, amelyek számítanak.

Szerkesztőségünk bátran ajánlja a Semmi-t, hiszen rövid, de ütős, elgondolkodtató és tanulságos egyben. Fél délután alatt elolvasható, de az élmény garantáltan egy életen át nyomot hagy majd.

További cikkek: