Egy pályakezdő előnyei – Érvelj magad mellett!

Félsz, hogy a pályakezdőként nem vesznek komolyan? Tartasz attól, hogy lenéznek és tapasztalatlannak gondolnak? Nem mered megpályázni az álomállásaidat sem, mert pályakezdőként úgy gondolod, esélyed sincsen?

Hasonló félelmeim nekem is voltak, de a pozitív gondolkodásom segített, hogy a pályakezdőséget is más színben lássam. Engedd meg, hogy megosszam veled, mikre jöttem rá, mert ezek neked is segíthetnek, hogy ne fokozd le saját magadat. Én ezek mentén már bátran és magabiztosan érvelek magam mellett akárhol, akármilyen pozícióra.

Nyitottak

Egy pályakezdő nyitott az újdonságokra, az új kihívásokra, a tanulásra. Nem retten vissza attól, ha ismeretlen területen kell helytállnia, hiszen számára egyelőre minden ismeretlen. Egy pályakezdő kíváncsi, tudásra és tapasztalatra szomjazik, emiatt pedig akármilyen újdonsággal örömmel néz szembe.

Még nem égtek ki

Ne feledjük, hogy a fiatal pályakezdők igazi Duracell nyuszik. Élnek, pörögnek, le- és kimeríthetetlenek, dinamizmusuk pedig pozitívan hathat az egész munkahely hangulatára is. Nem elhanyagolható tény, hogy a pályakezdők szemében még látni csillogást. Nem égtek ki a munkájukban, nem veszítették motivációjukat, tele vannak ötletekkel és elszántsággal. Lelkesedésüknek köszönhetően pedig képesek arra, hogy feldobják a begyöpösödött kollégák szürke hétköznapjait is.

Alázatosak

Én például szívesebben alkalmaznék egy eltökélt pályakezdőt, mint egy nagyképű, tapasztalt alkalmazottat, hiszen tudom, hogy egy alázatos pályakezdő mindent elkövetne azért, hogy megfeleljen, hogy bevágódjon, hogy jó munkát végezzen. A pályakezdők megbecsülik azt a munkahelyet, amelyik bizalmat szavaz nekik, és megfelelő körülmények között örömmel válnak lojális munkaerővé hosszú távon is. A kapunyitási pánik elegendő bizonytalanságot szül, így hálásan teszik össze a két kezüket, ha legalább az élet egy területén biztonságra és stabilitásra lelnek.

Bizonyítani akarnak

Egy pályakezdő bizonyítani szeretne, mindenáron helyt akar állni, hiszen nem akarja sokáig magán hordozni a „kezdő” jelzőt. Belső motivációi miatt túlórázik, munkaidőn kívül is agyal azon, mit és hogyan csinálhatna jobban, lelkesedésének köszönhetően pedig minőségibb munkát végezhet, mint azok, akik immár egyedül a túlélés gyanánt nyújtják a minimumot. Egy pályakezdő annyi motivációval rendelkezik, ami a megfelelő mentorok jelenlétében bőven elegendő kell hogy legyen a sikerhez.

Nem félnek hibázni

A pályakezdők tudják, hogy a hibázás elkerülhetetlen. Ugyan mindent megtesznek azért, hogy ne valljanak kudarcot, mégsem riadnak vissza attól, hogy esetleg elszúrnak valamit. Ez a kockázatvállaló, kísérletező hozzáállás pont az, amire az igazán nagy ötleteknek szükségük van. A pályakezdők bátran hagyják el a komfortzónájukat, és ugye nem titok, hogy a valamirevaló dolgok azon kívül történnek.

Kedves Huszonévesek!

Legyünk büszkék rá, hogy pályakezdők vagyunk, és ne feledjük, hogy bőven szólnak érvek mellettünk!

További cikkek: