Egy válásnak előnyei is lehetnek

Korábban már taglaltuk, milyen negatív hatást gyakorolhat egy válás a gyerekek életére, de nem szeretnénk megfeledkezni az érem másik oldaláról sem. Vannak olyan párkapcsolatok, amelyek erőteljesen mérgezik a gyerekek életét, amelyek nélkül a gyerekeknek is egészen biztosan jobb lenne.

Ne adjunk esélyt a válásnak, hacsak nem muszáj

A mi korosztályunkra való tekintettel a hangsúly továbbra is a megfelelő partner kiválasztására helyeződik. Mi már nem változtathatjuk meg szüleink válásának történetét, de a sajátunkét még nagyon is elkerülhetjük. Törekednünk kell arra, hogy ne torkolljon válásba a házasságunk, többször is át kell gondolnunk, kivel és mikor vállalunk gyereket. Jó lenne, ha a jövő gyermekei boldog, teljes családokban nőhetnének fel.

Kevesebb stressz

Közel sem egyszerű két ember kereszttüzében élni, akik állandóan sarat dobálnak egymásra. Ha folyamatos feszültség veszi körül a gyereket, nála is jelentkezik az idegesség és a szorongás. Igenis van az a mennyiségű stressz, ami alatt még a rugalmas, alkalmazkodó gyerekek is összeroppannak. Szép dolog a szülők részéről, ha gyermekük érdekeit nézve mindent megpróbálnak, hogy együtt maradjanak, ám ha erőlködéseik csak még több és elviselhetetlenebb stresszt szülnek, megéri újragondolni a jövőt – pont a gyerekek érdekében.

Egészséges kapcsolati minta

Egy válás után mindkét félnek lehetősége van arra, hogy újra boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatba kezdjen. A gyereknek jót tehet, ha rendes mintákat lát maga körül, ha nem gondolja azt, hogy az a normális, ha a szülők 0-24-ben tányért vágnak egymáshoz. Sok év veszekedés és stressz után végre pozitív példát is láthat, így talán hitét sem veszíti el teljesen a boldog szerelem és házasság létezésében. Megtanulja, hogy nem kötelező beleragadnia egy mérgező kapcsolatba sem, megtanulja, hogy van választási lehetősége.

Könnyebben néznek szembe a nehézségekkel

Nem gondolom, hogy akadna egy gyerek is, aki megérdemelné a csonka családot, de ha mégis ezt dobta nekik a gép, megéri az „előnyökre” fókuszálni. Az a gyerek, aki megél és túlél egy válást, egy oldalon ugyan meggyengül, egy másikon viszont meg is erősödik. Szembesül az élet nem rózsaszín oldalával, mely segíthet neki, hogy könnyebben birkózzon meg a jövőben elé gördített akadályokkal. Akármennyire szomorú és igazságtalan is az élet azokkal a gyerekekkel, akiknek elválnak a szüleik, mégis megpróbálhatják kihozni a maximumot a helyzetből.  Ami nem öl meg, az erősít – talán pont az elvált szülők gyermekei miatt találtak ki ezt a mondást?

Van, hogy nincs más út

No és persze nem feledkezhetünk meg azokról a kapcsolatokról, amelyekben egy percig sem szabadna gondolkodni azon, hogy válással végződjenek-e. A bántalmazó kapcsolatokból, legyen szó lelki- vagy fizikai terrorról, azonnal menekülni kell. Fel sem kéne merülnie a kérdésnek, hogy egy ilyen kapcsolatban vajon mivel tesszük a legjobbat a gyereknek. Megérdemli, hogy egészséges gyermekkora legyen, hogy egészséges mintákat lásson, hogy őt is egészséges módon kezeljék és neveljék. Egy mérgező kapcsolatban egy szülőnek sem lenne szabad azzal hitegetnie magát, hogy azzal teszi a legjobbat a gyereknek, ha minden változatlan marad.

Egy válás kétségbevonhatatlanul nyomot hagy egy gyerekben. Viszont nem feledkezhetünk meg róla, hogy gyakran épphogy pozitív nyomot. Amennyiben te is elvált szülők gyermeke vagy, őszintén remélem, hogy túlsúlyban az előnyöket tapasztalhattad meg. Ha nem, akkor kérlek, próbálj meg a jövődre és a gyermeked jövőjére fókuszálni. Te már sajnos nem nőhetsz fel teljes családban, de felelős párválasztás mellett neki még esélyt adhatsz rá.

További cikkek: