Életválságok meséi – Kríziskezelés történetek formájában

Mindig is kerestem egy olyan könyvet, ami majd el fog gondolkodtatni az életemmel és a problémáimmal kapcsolatban. Megtaláltam. Hab a tortán, hogy nemcsak elgondolkodtatott, hanem rá is világított egy-két eddig fel sem ismert tényre. Szívből ajánlom az Életválságok meséi – Mesekalauz útkeresőknek című könyvet, –  de nem csak útkeresőknek, hanem úgy mindenkinek.

Mióta világ a világ, az ember újra meg újra bajba kerül. Az emberiség története válságok története, alig van olyan korszak, amely ezek nélkül zajlott volna. Életünket, sorsunkat döntően befolyásolja, hogy mit kezdünk a bajokkal.” A különböző életszakaszok különböző válságokkal járnak. Boldizsár Ildikó Életválságok meséi – Mesekalauz útkeresőknek című könyvében ezeket a különböző válsághelyzeteket önti bele 53 darab mesébe, amelyeket kortól függetlenül bárki használatba vehet – és persze tanulhat belőlük.

A könyvben bemutatott mesék fő célja az útmutatás, hiszen a krízishelyzetekre nem lehet előre felkészülni, váratlanul toppannak bele az ember mindennapjaiba. Ezeket a szituációkat át kell élni – nem pedig túl -, pont úgy, ahogy a mesék főszereplői is teszik, mintegy utat mutatva az olvasónak.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a meseterápiában nem maga a mese gyógyít. A gyógyító erő abban a gondolkodásmódban van, amit a mese aktivizál az emberi agyban. A mesékhez írt rövid kalauzok ezt csak segítik: gondolatébresztő segédeszközként szolgálnak a mesékben rejlő üzenetek megértéséhez.

Az író válságtípusokba rendezve mutatja be az 53 mesét: a félelmek és a szorongások oldására például az állatmeséket használja, amelyekben a mesehősök rájönnek, hogy az ellenséget nem kívül kell keresni, hanem belül. Ugyanis: „Nem az a hős, aki sárkányokat öl meg, hanem az, aki egyensúlyban van. Aki kidekázza, hogy kívül-belül mindenből pont annyi legyen benne, amennyi a harmonikus létezéshez szükséges. Ez tényleg heroikus feladat. Viszont ebben az értelemben mindannyiunk előtt nyitva áll a hőssé válás nagyszerű lehetősége. Még a legnehezebb életválságokban is.”

További cikkek: