Elon Musk: földönkívüli vagy hús-vér ember?

Elon Musk, avagy a Vasember élő verziója. Bolygónk egyik legnagyobb géniusza, több, milliárdos vállalkozás alapítója, munkamániás „őrült”, akinek fejéből csak pattognak ki a világmegváltó ötletek – szó szerint. Kiépített egy online fizetési platformot (PayPal), elektromos autókat gyárt (Tesla Motors), na meg lángszórókat és űrrakétákat is, hiszen a fejébe vette, hogy kolonizálja a Marsot (SpaceX). Mindezek tetejébe a tömegközlekedést is meg szeretné reformálni az 1200 km/órás sebességre képes, légritkított csőben közlekedő Hyperloop által. Igen, a Vasember valószínűleg Elon Muskos pizsamát hord. A polihisztor folyamatosan megugorja a lehetetlent, egyetemen unatkozó fiatalok ezrének szolgál példaképül. De valójában ki ő? Egy kegyetlen hajcsár ostorral a kezében, egy lehetetlent nem ismerő vezér, vagy egy soha el nem fáradó földönkívüli?

Vállalkozásból vállalkozásba

Elon Musk karriertörténete 12 éves korában kezdődött el, ekkor egy általa írt játékprogramot 500 dollárért adott el. 21 évesen már a Zip2 vállalkozás élén állt, melyben magazinok online elkészítését vállalta. Rövid időn belül ezt 341 millió dollárért eladta, majd a kapott pénzt a PayPalba fektette. A PayPalt 3 évvel később pedig az Ebay vette meg. Vállalkozásból vállalkozásba invesztált: “A PayPalért 180 millió dollárt kaptam. Ebből 100-at betettem a Space X-be, 70-et a Teslába, 10-et a Solar Citybe. Kölcsön kellett kérnem albérletre”nyilatkozta a vállalkozó. Tudni kell róla, hogy kizárólag a jövőbe fektet, innovatív befektetéseivel a világot szeretné jobb hellyé tenni.

Elon Musk és a lehetetlen

A techgururól tudni kell azt is, hogy nem fogad el nemleges választ. Igazából a legrosszabb, amit egy alkalmazott tehet a vállalataiban az az, ha azt mondja, nem lehet tovább csökkenteni a projekt költségeit, vagy ha esetleg a kitűzött határidő nem elengedő. Ekkor a kolléga nem folytathatja tovább a munkát, Musk saját kezébe veszi az irányítást és megmutatja, igenis reális időkeretet vagy elképzelést fogalmazott meg. Állítja, hogy olyan alkalmazottakra van szüksége, amilyen ő maga is: akik tényleg hiszik, hogy nincs lehetetlen.

Elon Musk és az időbeosztás

A SpaceX vezetője átlagban heti 80-100 órát dolgozik. A munkafilozófiája egészen egyszerű és logikus: “Ha 80-100 órát dolgozol egy héten, jelentősen javulnak az esélyeid a sikerre. Ha mások 40 órát dolgoznak, de te százat, még akkor is, ha nem vagy jobb náluk, eléred pár hónap alatt azt, amit ők egy év alatt fognak összehozni.”

Elon Musk és a titka

De talán még lényegesebb kérdés az, hogy mi a titka a vérbeli polihisztornak? Mi az a titkos recept, amivel egy átlagos ember – akinek ugyanúgy 24 óra áll rendelkezésére egy nap – ennyi mindent véghezvigyen? Már sok-sok éve kísérem figyelemmel a techguru munkáját, hiszen mindig is nehéz volt elképzelnem, hogy valaki egyszemélyben megfelelő kompetenciákkal rendelkezzen egy online fizetési platform fejlesztéséhez, elektromos autók gyártásához és űrrakéták kilövéséhez.

Elon Musknak nemcsak a nonstop tanulás az egyik szuperképessége, hanem a forradalmi gondolkodás is. A lehetetlennek tűnő problémákat az összes lehetséges szögből megközelíti, majd meg is megoldja. Csak hogy értsük: az internetes fizetést rengetegen nem tartották biztonságosnak, mert bankkártya adatokat kellett idegeneknek megadni. A PayPal ezt a problémát úgy küszöbölte ki, hogy megoldotta, hogy csupán egy e-mail cím és egy jelszó használatával is biztonságosan lehessen fizetni online. Vagy gondoljunk csak a Teslára: az elektromos autók elterjedésének legnagyobb akadálya már hosszú-hosszú évek óta a töltőhálózat hiánya volt. Mit csinál az ember, ha Elon Musk? Ingyenes töltőhálózatot épít, amely napelemekből nyeri az elektromos energiát, amivel az ország egész területén tankolhatnak majd az újdonsült autótulajdonosok.

Elon Musk és a kudarc

Musk mestere annak, hogy mérnöki, marketinges és vezető képességeit hadrendbe állítsa a cél érdekében. Vállalataiban ezerféle problémák látnak napvilágot, ezekből tanulva és a megszerzett tudásokat ötvözve egy széleskörű kompetenciabázist alakít ki magában: folyamatosan tanul a saját cégein keresztül. Mindent fejlődési és tanulási lehetőségnek fog fel, és vallja, hogy innováció nincsen kudarc nélkül – a kudarc pedig csak nagyobb löketet ad neki.

Ember vagy nem ember?

Hogy lehet valakinek ennyi szerepe? Hogy tud valaki ennyi mindent csinálni, ha elméletileg ő sem rendelkezik többel, mint napi 24 óra? A összeesküvéselméletek között bizony egyre csak felbukkan az „Elon Musk nem ember, hanem földönkívüli” mantra, amelyre egy Twitter posztjában (viccesen) így reagált: „Nem, nem vagyok földönkívüli… de egykor az voltam.”

Még valamit elárult: a Marson szeretne meghalni. Ahova természetesen a saját űrrakétáival fog kijutni.

További cikkek: