Első lépés az anyagi biztonsághoz – Az 50-20-30-as szabály

Sokan próbálkoztunk már a költségvetés menti élettel és a spórolással, ám sokan el is véreztünk, mialatt felelősségteljesen próbáltunk bánni a pénzzel. A jó hír, hogy nem kell pénzügyi elemzőnek vagy matekzseninek lennünk ahhoz, hogy könnyedén is beoszthassuk, mire mennyit költünk, hogy kialakítsunk egy rendszert az életünkben. Az 50-20-30-as szabály egy takarékoskodási elv a sok közül, mely a felelőtlenül költőknek is utat mutathat.

Mi az az 50-20-30-as szabály?

Az 50-20-30-as szabály 3 költési kategóriába sorolja a fizetésedet.

  • A bevételed 50 százalékát kell a megélhetésre fordítanod. Ebbe a kategóriába sorolandó a lakbér, a rezsi, az étkezésre, telefonszámlára, mosakodásra és tömegközlekedésre/benzinre szánt pénz.
  • A bevételed 20 százalékát takarékoskodásra kell fordítanod. Ezt az összeget fordíthatod a hiteltörlesztőkre, a befektetésre szánt összeg gyarapítására vagy egy az egyben beteheted a takarékszámládra.
  • A bevételed 30 százaléka a rugalmas költésekre szánt összeg. A szórakozásaidat, utazásaidat és vásárlásaidat ebből a keretből kell kigazdálkodnod.

A Forbes külön felhívja rá a figyelmet, hogy az itt megjelölt százalékok a maximumot jelölik, természetesen az 50 és 30 százalékos kategóriákban lehet kevesebbet is költeni, és többet megtakarítani.

Hogyan kezdj hozzá?

Ahhoz, hogy gondtalanul alkalmazhasd az 50-20-30-as szabályt a mindennapjaidban, elengedhetetlen, hogy költségvetést készíts. Avagy tudnod kell, mennyit keresel egy hónapban pontosan, mennyik a fix kiadásaid és hogy mikre mennyit kell félretenned. Korábban már részletesebben kifejtettünk mindent, amit a költségvetés készítésről tudni érdemes.

Miért működik az 50-20-30-as szabály?

Az 50-20-30-as szabály garantálja, hogy kifizesd a kötelezőket, hogy a takarékoskodásra is gondolj, illetve hogy a szórakozásra is maradjon pénzed. Ez a szabály egyenes úton vezet az anyagi biztonsághoz, kezdetnek – ha megvalósítható – felelősebb és egyszerűbb költségtervet aligha találhatnál.

Ahhoz, hogy nyugodtan aludhassunk éjszakánként, illetve hogy bátran előre tervezhessünk, elengedhetetlen valamiféle anyagi rendszer az életünkből. Az 50-20-30-as szabály világos és szimpla. Ha teheted, kezdj hozzá te is már a jövő hónaptól!

További cikkek: