Elvált szülők gyermekeként az élet

Két gyerekszoba. Dupla annyi játék. Minden évben két karácsony, két szülinap, és még a Mikulás is kétszer jön. Pótanyukák és pótapukák, féltestvérek, két család. Ha bárkit hitegettek azzal, hogy elvált szülők gyermekének lenni már csak ezek miatt is megéri, az most ezeket a sorokat olvasva valószínűleg legszívesebben ordítana, sírna vagy épp keservesen felnevetne.

Elvált szülőkkel felnőni ugyanis hátrányt jelent az élet több területén is, akárki akármit mondjon is. Próbálkozhatnak a szülők akármilyen keményen, hogy gyermeküket ne érje sérelem, magát a probléma gyökerét, hogy “az apukám és az anyukám nincsenek többé együtt”, nem tudják semmissé tenni.

Gyerek, válás, hatások

Persze senki sem mondja, hogy az elvált szülők gyermekeinek élete halálra lenne ítélve, hogy egészen biztosan elkallódnak majd, hogy örök boldogtalanság vár rájuk, dehogy! Viszont nem hunyhatunk szemet afelett a tény felett, hogy elvált szülők gyermekeként sokkal több lelki és fizikai nehézség ér minket a felcseperedésünk során, amelyek keményen kihatnak a személyiségfejlődésünkre és a jövőnkre is.

Már csak azért is érdemes most sorra vennünk néhány valódi hátrányt, mert egy nap mi is házasodni fogunk, mi is gyerekeket nemzünk. Nem mindegy, kihez megyünk hozzá, nem mindegy, kivel vállalunk gyereket, és nem mindegy, hogy a későbbiekben beállunk-e a váló házaspárok egyre hosszabb sorába vagy helyette inkább küzdünk a kapcsolatunk helyreállításán.

Fizikai hátrányok

Egy válás nem csak lelkileg, de fizikailag is képes megviselni az érintett gyerekeket. Az asztma, a fejfájás és a beszédzavarok mind nagyobb eséllyel jelentkeznek azoknál, akik teljes család nélkül nőnek fel. Egy amerikai felmérésben kimutatták, hogy az egészséges gyerekek száma 20-35 százalékkal magasabb azok között a gyerekek között, akik két szülővel az oldalukon élnek.

Depressziósak lehetnek

Az a gyötrelem és fájdalom, amit egy válás kelt életre a gyerekekben, képes hosszabb ideig is kitartani és depresszióig fajulni. A depresszió egy mentális probléma, amivel nagyon is foglalkozni kell. Sokkoló statisztikai adat még, hogy az elvált szülők gyermekei között kétszer annyi az öngyilkosságok száma, mint a teljes családból jövők körében.

Nem szereznek mind érettségit

Amerikában az elvált szülők gyermekei között kétszer annyian vannak, akik kiesnek a középiskolából és még csak érettségit sem szereznek, mint a teljes családban felnövők között. A válás okozta felfordulás és radikális életmódváltás visszavesz a gyerekek iskola iránt érzett motivációjából. Sokan az érettségizők közül sem tanulnak tovább, így a karrierútjuk kevésbé alakul fényesen, mint a teljes családok gyermekeié.

Problémás párkapcsolataik lehetnek

Ha egy gyerek végignéz egy válást és csonka családban kényszerül felnőni, könnyen lehet, hogy a saját párkapcsolatait sem tudja sikeresen menedzselni. Előfordulhat, hogy hitét veszti a működőképes párkapcsolatokban és emiatt alapból negatív hozzáállással vág bele a szerelmi kapcsolataiba. Gyakran pedig a jó példa hiányában képtelen a konfliktuskezelésre, emiatt a próbálkozásai is zátonyra futnak.

Hajlamosabbak a függőségekre

Sajnos az elvált szülők gyermekei annyi stresszt, szorongást és depressziót élhetnek át, ami miatt kevésbé lesznek ellenállók a függőségekkel szemben. Nagyobb eséllyel nyúlnak szerekhez, mondanak igent a különböző drogok kipróbálására, és sajnos többen esnek bele a tartós függőségbe is.

A fent említett példák listája közel sem teljes, egy válás komoly hatással van a kisgyerekekre, kamaszokra és fiatal felnőttekre egyaránt, képes egész életpályákat a rossz irányba sodorni. Mi, huszonévesek csupán annyit tehetünk ellene, hogy igyekszünk okosan párt választani, és igyekszünk energiát ölni a kapcsolataink ápolásába, hogy a mi gyerekeinknek lehetőség szerint már ne kelljen csonka családban felnőniük.

További cikkek: