Értelemmel megáldott hazai netesek, akiket okkal követnek ennyien

Bemutattam már nektek Tibi atya, Szentesi Éva, Szirmai Gergely és Vigh Bori munkásságát, most pedig itt az idő, hogy újabb két fontos, hasznos, példaértékű karaktert ismertessetek meg veletek, bár azt hiszem, a többség mindkettőjüket jól ismeri már. Ha akadnak olyan nők az országban, akik miatt elhisszük, hogy a nőknek is lehet annyi szavuk, hatalmuk, tehetségük és befolyásuk, mint a férfiaknak, azt egészen biztosan D. Tóth Kriszta és Kálmán Olga miatt tesszük. Következzék hát a két utánozhatatlan médiás pályája. A lista persze továbbra is egyéni véleményhez mért. 

D. Tóth Kriszta

D. Tóth Kriszta már 1995 óta dolgozik újságíróként, szerkesztőként, riporterként, tudósítóként és műsorvezetőként. A média világában szinte minden területen volt szerencséje kipróbálnia magát, így olyan sokrétű tudást sajátított el, mely bátran lehetővé tette számára, hogy 2015-ben végre valami igazán sajátot hozzon létre. Megalapította a WMN-t, mely mára már az ország egyik legkedveltebb női magazinjává nőtte ki magát.

A WMN talán az egyetlen olyan hazai női magazin, amit férfiak is előszeretettel olvasnak. Nincs is ebben semmi meglepő, hiszen ha van olyan lap, ami magáról az életről életszerűen szól, az kétségtelenül D. Tóth Kriszta magazinja. Rovatai rengeteg témát lefednek, a magánéleti kérdésektől kezdve a kultúrán át egészen az oktatásig minden előkerül. A színes paletta mégsem megy a minőség rovására, a cikkek piszkosul minőségiek mind a nyelvhelyességet, mind a helyesírást, mind a tartalmat tekintően. A WMN egyszerre hasznos, informatív, szórakoztató, megindító, szívhez szóló, személyes és valódi. Nehéz lenne nem imádni. 

D. Tóth Kriszta napjainkban futó videósorozatai is méltán híresek, híradós és DTK Show-s múltjára való tekintettel nem vonja kétségbe senki sem, hogy a képernyőn ugyanúgy kijár neki a hely, mint a billentyűzet mögött. A DTK: Elviszlek magammal című vlog például az egyik legnépszerűbb beszélgetős műsorok közé tartozik, ráadásul már nem csak a Youtube-on, de a Spektrum Home-on is megtekinthető.

Egy nőnek sem nehéz példaképként tekinteni D. Tóth Krisztára, hiszen olyan eredményeket tett le az asztalra, melyeknek akárcsak negyedéért akárki hálás lenne. A sikerért viszont keményen megdolgozott, kitaposta magának az utat, a ranglétra aljáról, ilyen-olyan alkalmazotti státuszokból jutott el odáig, hogy a Forbes ma már az ötödik legbefolyásosabb magyar nőként ismeri el a médiában. D. Tóth Kriszta tett azért, hogy most ott tartson, ahol, és véleményem szerint akármibe vágja is a fejszéjét, azzal rászolgál a sikerre és sosem okoz csalódást.

Mindamellett, hogy karrierútja őrülten motiváló, személyisége is szerethető. Nem tömi tele hülyeségekkel a közösségi média oldalait, nem éli a nagy nyilvánosság előtt a mindennapjait és nem teregeti ki lánya életét sem az Instagramra. D. Tóth Kriszta minden megmozdulásából áramlik az intelligencia, esze ágában sincs beállni a buta, semmitmondó influencerek sorába. Pedig plusz néhány ezer követőért mindezt nyilván ő is megtehetné.

Kálmán Olga

Kálmán Olga sok mindenben hasonlít D. Tóth Krisztára. Ő is kétszer házasodott, ő is díjnyertes médiás, ő is dolgozott tudósítóként, szerkesztő-riporterként és műsorvezetőként, ő is szerepelt 2015-ben a Forbes legbefolyásosabb magyar médiás nők listáján és ő is otthagyta a televíziót, hogy immár a maga főnöke lehessen.

Műsorai, az Egyenes beszéd és az Egyenesen Kálmán Olgával évekig futottak a képernyőkön nagy sikerrel. Tévés karrierje azonban nem húzódhatott örökké. Nyilvánvaló, hogy egy olyan erős jellemű, tudatos, intelligens és a médiaszabadságot aktívan pártoló nőt, mint Kálmán Olga, képtelenség korlátok közé szorítani. Tavaly a választásokat követően távoznia kellett a Hír TV-től, de elmondása szerint egyébként még mindig szabadabban dolgozott a – még Simicska Lajos-féle, de már nem orbánista – Hír TV-ben, mint az ATV-ben. Na és az igazán tiszteletreméltó tettek csak az eltanácsolás után következtek.

Egy újságíró mindenkor és minden hátráltató körülmény ellenére újságíró marad, Kálmán Olga kiválóan reprezentálta is ezt. Nem vonult háttérbe és nem hallgatott el, felismerte, hogy a közösségi tér felé kell nyitnia, hiszen a televíziózás már egyébként is hanyatlik. Így vált aktívvá Facebook oldalán, majd létrehozta a kalmanolga.hu-t is, mely szerencsére nem csupán egy ezredik hírportál. Kálmán Olga saját tulajdonú médiafelületén témákat vet fel, interjúkat készít, kérdez, oknyomoz. Személy szerint úgy vélem, hogy a politikai újságírók körében kétségtelenül felnézhetünk Kálmán Olgára – politikai irányultságunktól teljesen függetlenül!

Kálmán Olga egyébként nemrégiben a DK támogatásával indult a budapesti főpolgármesteri előválasztáson. Kálmán Olga politikai mivoltának minősítése még várat magára, mindenesetre én izgatottan várom, a jövőben mit tesz le az asztalra. És most mindenki tegye félre, hogy jobbra vagy balra tendál-e! Nem kell egyetérteni a nézeteivel, képtelenség is lenne, hogy mindenki egyetértsen velük, ám kétségbe vonni újságírói tehetségét balga meggondolatlanság volna. A közéletnek szüksége van női karakterekre, ahogyan a politika sem maradhat örökké a férfiak játéktere. 

Ha akad olyan, az interneten aktív magyar személy, akinek szívesen követitek a munkásságát, mert relevánsnak és értelmesnek gondoljátok, ne féljetek ajánlani őt a sorozat legújabb szereplőjének. Kutassuk fel az értelemmel megáldott magyar neteseket, mert nagy szükség van rájuk! 

További cikkek: