Értelemmel megáldott magyar influencerek, akik megérdemlik a követőiket

A relatíve frissnek számító influencer szó hazánkban rekord gyorsasággal kapott pejoratív értelemet. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az influencereink többsége nem tesz mást, mint vásárolni küld a Mayo Chixbe vagy népszerűsít egy „Te egy csodálatos ember vagy!” feliratú bögrét. Számomra úgy fest, semmitmondó szelfiken fotogénnek hitt ételekkel pózoló üres fejű svindlerek uralják ma a hazai hálót. Sajnos.

Jó hír: nem minden influencer suta

Úgy döntöttem, mély levegőt veszek és elmerülök a hazai influencer-tengerben, hogy a fogalmatlanul tátogó aranyhalak közül kihalásszak pár olyan személyt, akik, szembeúszva az árral, bődületes badarságok helyett inkább valódi értéket, fontos üzenetet közvetítenek. Az értelemmel megáldott hazai influencerek tiszteletére többrészes sorozatot szentelek, hátha sikerül rábírnom minél többeket, hogy a Kasza- és Kulcsár család helyett inkább őket támogassák a figyelmükkel. Persze mivel a sorozat teljesen szubjektív véleményen alapszik, nem biztos, hogy mindenki egyetért majd a szereplőivel.

A félreértések elkerülése végett elmondom, hogy influencer címszó alatt ezúttal bárkit értek majd, aki nagy követő táborral rendelkezik. Nem főállású szelfizőkről lesz szó, a sorozatban előkerülő emberek valamilyen formában mind letettek valamit az asztalra. Internetes jelenlétüknek köszönhetően viszont elkerülhetetlenné vált, hogy az influencer jelzőt is rájuk aggathassuk.

Az első részben rögtön egy megosztó egyházi személy, Tibi atya, és egy, a fiatal lányok számára jól ismert író, Szentesi Éva munkásságát értékelem. Ugyan Tibi atya támadta már Szentesit a blogján, mégis úgy vélem, minden véleménykülönbözésük és nézeteltérésük ellenére is megférnek majd egymás mellett ebben a cikkben.

Tibi atya

Tibi az az atya, akiről a nem hívők is hallottak már, sőt, minden bizonnyal főként ők. Hihetetlenül megosztó személyiség, rengeteg támadás éri a munkásságát, a vádak szerint helytelenül népszerűsíti a fiatalkori alkoholfogyasztást. Személy szerint képtelen vagyok egyetérteni a mondvacsinált rágalmakkal, mert meglátásom szerint az alkoholizálás bizony az atya előtt is létezett már, és minden bizonnyal az atya halála után is létezni fog, arról nem is beszélve, hogy a Humbák Művekben is elkérik ám az ember személyijét, ha szeszes italt rendel. Úgy vélem, ennyi erővel a Walt Disney stúdiójának is szólhatna valaki, hogy azonnal vonják vissza Jack Sparrow karakterét, hiszen éjt nappallá téve rumot vedel a gyerekek előtt.

Tibi atya vicces, és az alacsonyabb IQ-val rendelkező emberek számára is befogadható stílusban fogalmaz meg roppant súlyos társadalomkritikákat. Mémjein reflektál az oktatási rendszer sötét bugyraitól kezdve a telefonjukba butult kamaszokon át egészen a káros fogyókúratrendekig mindenre. Igen, olykor ironikus, olykor primitív, olykor mocskos, olykor obszcén, de kérdem én, hát a 21. századi társadalom olykor mégis milyen?

Mindenesetre félreértés ne essék, Tibi atya ebbe a sorozatba nem a mémjei miatt került be. Én ugyan kedvelem a morbid, vulgáris, ámde őszinte humorát, de megértem azokat is, akik képtelenek befogadni azt, akiknek teljesen más a véleményük az atya humoráról. Eme cikksorozatba első számú missziójáért, a népünket butító szószólók megbuktatását célzó kísérleteiért vettem be.

Mert bizony, Tibi atya képében végre jött valaki, aki az 1,3 milliós követőtáborát nem csak arra használja, hogy még több fogyasztót szerezzen a Lipton Ice Tea-nak. Tibi atya nyíltan szembeszáll a szélhámosokkal, nem bújik némán a követőtábora mögé. Csak hogy két projektjét említsem: minden józan gondolkodású magyar ember nevében veszi fel a kesztyűt, hogy egy életre kiüsse Szabó Pétert és Lippai Mariannát a motivátor világból, hogy ők többé ne pusztíthassák népünk egészséges agysejtjeit és ne használhassák ki, ne húzhassák le több tízezrekkel az érzelmi rászorulókat. Tibi atya gyökerestül gyomlálja ki a hazai internet kertjeit, melyben elburjánzott a bullshit, és személy szerint nem hiszem, hogy azért, mert hangosan szereti a fröccsöt, el kéne őt ítélni. Én inkább összetett kézzel, az atya nevét kántálva imádkozom, hogy sikerüljön neki megszabadítania az országot az elmeháborodottaktól, az idiótáktól és a szélhámosoktól.

Szentesi Éva

Szentesi Éva a wmn.hu újságírója, 3 sikeres könyv szerzője és korunk legalattomosabb betegségének, a ráknak a túlélője. Komoly orvosi bakik, el- és benézések után diagnosztizálták nála a méhnyakrákot, a túlélésre nem sok esélyt jósoltak neki. Az írónő mégis megküzdött a betegséggel, felépülését követően pedig az ország talán egyik legfontosabb rákellenes aktivistájává vált. 4 éve tünetmentes, de ettől még nem feledkezik meg arról, ami történt vele, és esze ágában sincs elhallgatni sem a témában.

De miért is kellene neki? Néhány – nyilván hiperintelligens – kommentelő olykor számonkéri rajta, hogy miért nem lép már túl, miért nem vált témát, és miért nem hagyja már abba a csámcsogást ugyanazon a sztorin, ami mára már (szerintük) rég unalmassá vált. Szentesi ilyenkor a tőle jól megszokott udvariaskodó stílusában azonnal reagál is: „addig fogok mesélni erről, amíg nem lesz olyan nő az országban, aki ne tudná, hogy mennyire fontos eljárni szűrésre már fiatal kortól, na meg addig, amíg meg nem tanulom, hogy az ilyen korlátolt embereket, amilyen te is vagy, azonnal le kell tiltani a picsába”.

Igen, Szentesi Éva nyers és szókimondó stílust képvisel, de engem ez egy cseppet sem zavar, amíg a fontos ügyek érdekében ilyen mértékű intenzitással áll ki. A méhnyakrák a világ negyedik leggyakoribb halálos áldozatokat követelő betegsége, ám idejében elcsípve piszok egyszerűen kezelhető, gyógyítható. A Szentesi által képviselt mozgalmak hozzájárulnak ahhoz, hogy nők ezrei jussanak időben megfelelő segítséghez. Nem hiszem, hogy ezt valaha elavultnak, unalmasnak vagy lerágott csontnak titulálhatnánk. Esetleg azon a napon, amikor a rák mindenki számára könnyen elérhető ellenszerét feltalálják, de addig nem.

Szentesi Éva egyébként a napokban csatlakozott egy újabb kampányhoz, melyben otthon végezhető HPV szűrő teszteket népszerűsítenek. A Neumann Labs-nál vásárolt teszten könnyen és fájdalommentesen eshetünk át otthon is, a kiértékelést követően pedig még idejében hírt kaphatunk arról, ha a méhnyakrákot okozó vírus hordozói vagyunk. Az Easy HPV teszt újabb remek kezdeményezés, hogy minél több nő menekülhessen meg az aljas betegségtől.

A fent említett agytröszt kommentelők kedvéért azért elmondom, hogy Szentesi Éva nem „csak” a rákkal foglalkozik. A wmn.hu vezető munkatársaként nap mint nap szólal meg feminista hangon, népszerűsítve ezzel a nők jogait és megbecsültségét. Azok pedig, akik már követik egy ideje az Instagram profilját, tudják, hogy miről beszélek, amikor azt mondom, hogy az Insta-sztorijai azonnal testmozgásra ösztönzik még a leglustábbakat is. Véleményem szerint Szentesi Éva piszok motiváló, mocskosul őszinte és nélkülözhetetlenül hasznos a magyar internet számára.

A következő részben tovább úszkálok az influencer-tengerben, tartsatok velem! Illetve ha van valaki, akit szívesen viszontlátnátok a sorozatban, örömmel fogadom az ajánlásaitokat is.

További cikkek: