Ezeket a helyeket nem írhatod fel az utazási bakancslistádra, mivel tiltott térségek a világon

A világ tele van olyan titkos, zegzugos helyekkel, amikre valamilyen okból kifolyólag tilos a belépés. Ez az összeállítás azokat a rejtélyes helyszíneket célozza bemutatni, amelyeket esélytelen útba ejteni nyaralásunk során.

Nemzetközi Magbunker, Norvégia

A Nemzetközi Magbunkert azért hozta létre a norvég kormány, hogy komoly, globális természeti katasztrófa idején is megőrizhessék az élelmiszernövények magvait, a földi növények DNS-mintáját a messzi jövőbe is átmenthessék. A magbunker mindennek ellenáll, még az atomrobbanásnak, meteoritbecsapódásnak és a globális felmelegedés okozta olvadásnak is. Úgy építették meg, hogy nagyjából 200 évig stabilan álljon.

Északi-Szentinel-sziget, India

A szigetet olyan bennszülött törzsek lakják, akik semmilyen kapcsolatot nem tartanak a modern civilizációval, ezért saját maguk és kultúrájuk védelme érdekében minden egyes betolakodóra nyílesővel támadnak. A törzs vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből él. A 27 éves John Allen Chau 2018. november 16-án halászok segítségével ment el a szigetre kapcsolatfelvétel céljából, azonban nem élte túl a látogatást. Szigorúan tilos a szigetre lépni.

Pluto kapuja, Törökország

Törökország egyik ősi városa ad helyt Pluto kapujának, amelyről az a hír járta, hogy bárki, aki belép rajta, azonnali halált hal. A mítosz valóságon alapszik: a kapu mögötti üregben olyan magas a szén-dioxid tartalom, ami pár perc alatt halált okozhat.

Poveglia sziget, Olaszország

A római korban ide szállították a pestissel megfertőzött betegeket meghalni, hogy ne terjesszék tovább a kórt. Ez megismétlődött a középkorban is a járvány visszatérésével. A sziget déli részén elnyúló egykori kórház és világítótorony romjai ma is láthatóak, a kórtermek érintetlenek, az ágyakhoz pedig 1968-óta senki nem nyúlt. Az áldozatok a sziget földjébe lettek eltemetve, ami teljesen átalakította a talaj összetételét.

Kígyó-sziget, Ilha Da Queimada Grande

Az Atlanti óceánon, Brazília partjaihoz közel található egy kicsi sziget, mely a veszélyeztetett arany lándzsakígyó egyetlen otthona. Több mint 4000 arany lándzsafejű vipera él a szigeten, minden négyzetméterre 4-5 kígyó jut. 

Surtsey, Izland

A sziget 1963-ban jött létre egy vulkáni erózió során, amelyre néhány tudós kivételével egyetlen ember sem teheti be a lábát. Kutatási célokra használják: a megkövesedett lávából és hamuból álló, vulkáni eredetű szigeten semmilyen létforma nem volt, ez pedig remek lehetőséget kínált arra, hogy tanulmányozzák, hogyan jön létre élet a semmiből, emberi beavatkozás nélkül.

51-es körzet, USA

Las Vegastól északra található egy katonai bázis, amelyet a Föld egyik legrejtélyesebb helyének tartanak. Az USA tagadta létezését egészen 2013-ig. A katonai bázisra senki sem juthat be, nincs rajta az állami térképeken.

További cikkek: