Ezeket a helyeket nem írhatod fel az utazási bakancslistádra, mivel tiltott térségek a világon

A világ tele van olyan titkos, zegzugos helyekkel, amikre valamilyen okból kifolyólag tilos a belépés. Ez az összeállítás azokat a rejtélyes helyszíneket célozza bemutatni, amelyeket esélytelen útba ejteni nyaralásunk közepette.

Nemzetközi Magbunker, Norvégia

A Nemzetközi Magbunkert – avagy a végítélet bunkerét – azért hozta létre a norvég kormány, hogy komoly, globális természeti katasztrófa idején is megőrizhessék az élelmiszernövények magvait, hogy a földi növények DNS-mintáját a messzi jövőbe is átmenthessék. A Spitsbergen szigeten lévő, az emberiség túlélésének zálogát őrző magbank mentes a tektonikus mozgásoktól, a kamrákat pedig egy méter vastag, megerősített betonfalak, légkamrák és nyomásálló ajtók védik. Mindennek ellenáll, amit csak a tudásunk és képzeletünk katasztrófaként nyilvántart: az atomrobbanásnak, a meteoritbecsapódásnak és a globális felmelegedés okozta olvadásnak is. Úgy építették meg, hogy nagyjából 200 évig stabilan álljon. A szigetelés is olyan, hogy egy esetleges áramszünet beállta után évtizedekig is tartana, míg a hőmérséklet elérné a nulla fokot.

Északi-Szentinel-sziget, India

A szigetet olyan bennszülött törzsek lakják, akik semmilyen kapcsolatot nem tartanak a modern civilizációval, ezért saját maguk és kultúrájuk védelme érdekében minden egyes betolakodót nyílesővel sújtanak. A törzs vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből él. 2006-ban megöltek két halászt, akik véletlen itt kötöttek ki – ezt azonban az indiai kormány semmilyen módon nem torolta ezt meg. A 27 éves John Allen Chau 2018. november 16-án halászok segítségével ment el a szigetre kapcsolatfelvétel céljából, azonban nem élte túl a látogatást. Szigorúan tilos a szigetre lépni.

Pluto kapuja, Törökország

Törökország egyik ősi városa ad helyt Pluto kapujának, amelyről az a hír járta, hogy bárki, aki belép rajta, azonnali halált hal. A mítosz valóságon alapszik: a kapu mögötti üregben olyan magas a szén-dioxid tartalom, ami még az ember számára is pár perc alatt halált okozhat.

Poveglia sziget, Olaszország

A római korban ide szállították a pestissel megfertőzött betegeket meghalni, hogy ne terjesszék tovább a kórt. Ez megismétlődött a középkorban is, a járvány visszatérésével. A sziget déli részén elnyúló egykori kórház és világítótorony romjai ma is láthatóak, a kórtermek érintetlenek, az ágyakhoz pedig 1968-óta senki nem nyúlt. Az áldozatok a sziget földjébe lettek eltemetve, ami teljesen átalakította a talaj összetételét: a talaj olyannyira telítve lett az elégetett és a rothadó tetemekkel, hogy megközelítőleg 50 százaléka áll emberi maradványokból. A mai napig láthatóam emberi csontok a partjainál, azonban ma már tilos a belépés.

Kígyó-sziget, Ilha Da Queimada Grande

Az Atlanti óceánon, Brazília partjaihoz közel található kicsi sziget, mely a veszélyeztetett arany lándzsakígyó egyetlen otthona. Több mint 4000 arany lándzsafejű vipera él a szigeten, a minden négyzetméterre 4-5 kígyó jut. Ez a vipera a legveszélyesebb mérgű kígyók egyik: rendkívül erős, véralvadást okozó izom- és sejtméreggel öl, mely megbénítja az áldozatot, akinél vérzékenység és szövetelhalás következik be. Ez egy rendkívül hosszadalmas, fájdalmas kínhalál, így a szigetet szoktál halál-szigetnek is nevezni.

Az ausztrál Sixty Minutes kisfilmje épp ezt az egyébként páratlan szépségű helyet mutatja be, ahol a világon a legkönnyebb egy nap alatt üvöltve meghalni úgy, hogy semmit csinálunk, csak pihenünk a napon.

Surtsey, Izland

A sziget 1963-ban jött létre egy vulkáni erózió során, amelyre néhány tudós kivételével egyetlen ember sem teheti be a lábát. Kutatási célokra használják: a megkövesedett lávából és hamuból álló, vulkáni eredetű szigeten semmilyen létforma nem volt, ez pedig remek lehetőséget kínált arra, hogy tanulmányozzák, hogyan jön létre élet a semmiből, emberi beavatkozás nélkül.

51-es körzet, USA

Las Vegastól északra található ez a katonai bázis, amit a Föld egyik legrejtélyesebb helyének tartanak. Az USA tagadta létezését egészen 2013-ig. A katonai bázisra senki sem juthat be, nincs rajta az állami térképeken és felette átrepülni is tilos. Úgy tudni, hogy a CIA és az amerikai légierő használja kísérletezésre, de rengeteg UFO-teória terjedt el: sokan gondolják azt, hogy az amerikaiak egy becsapódott földönkívüli űrhajót vizsgálnak itt.

További cikkek: